Kategorier
Artiklar

Jan Grönborg om Jag är en man

Här kommenterar textförfattaren Jan Grönborg sin och Åke Uppmans EP, Jag är en man. Läs också intervjun med Jan Grönborg – Min vän Åke Uppman.

Jan Grönborg om…

Låttexterna
Om vi tar texten till Jag är en man. Där har vi ju ett relationsdrama mellan kvinna och man. Själva budskapet i den står vi ju för.

Hemma är vår jord är en apell så att säga. På den tiden överöstes det med investeringar uppe i rymden, men att sköta om vår egen jord i form av hungersnöden med mera, det borde vara det som skulle prioriteras. Sköta om vår egen jord först och främst. Så det var menat så, ungdomar som vi var.

Höghusidyll kan vi stryka helt. Den kom med bara för att det fattades en fjärde låt och blev till alldeles för fort. Den ska vi stryka när det gäller textinnehåll, skrattar Jan.

Den fjärde Min vän handlade om att man hittade äldre människor mumifierade i sina lägenheter. Döda sedan långt tillbaka och ingen hade saknat dom. Den handlar alltså om ensamhet och att djur betyder mycket som sällskap för många för äldre människor.

Åke Uppman
En sällskapsmänniska. Han var väldigt rak och uppriktig. Jag tror inte det var många som överhuvudtaget kunde ta ut toner på gitarr och sjunga på det sätt som han kunde göra. Det tillhör en ytterst liten priviligerad grupp. Han kunde närma sig de flesta människor på ett naturligt sätt, så jag vill inte säga att han var teatralisk.

Omslagsfotografiet
Det är ju faktiskt en bild på personen Åke. Han hade ett så öppet fejs. Jag tycker bilden gör honom rättvisa.

Åkes sound
Jag vill nog säga att han gärna sjöng låtar som var ärliga i sina texter och då menar jag inte texter på just vår skiva som jag varit med och skrivit. Utan han sjöng ju storheters låtar , redan kända låtar.

Åkes musikaliska skolning
Han var inte mer skolad mer än av livet och sin goda musikalitet. Den fanns i hela kroppen på honom. Låten Route 66 sjöng han ju bättre än originalet. Tänk om vi hade haft en inspelning av det.

Skivans basist, studiomusikern Lars Forsén
Det var Åkes bekant från Uppsala som han hade spelat med flera gånger tidigare. Han var inte bara basist, utan spelade även dragspel, solo- och basgitarr. Han var den enda back-up vi hade bakom Åke.

Av Henrik Martinell
Publicerad 2008-05-18

2 svar på ”Jan Grönborg om Jag är en man”

Åke var min storebror, jag har en skiva.
Jag hittade detta när jag sökte på släkten Uppman i Gävle
Vår pappa var född i Gävle
Det känns konstigt att hitta sin bror så här och läsa om hans liv.
Mvh Lillasyster

Jag är hans son men träffade honom väldigt lite, vi tog kontakt året innan han gick bort. Synd att jag aldrig lärde känna honom riktigt, men jag fick samtidigt kontakt med min syster Heidie.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × 4 =