Kategorier
Artister

Hela Sveriges Stubb-Jonas

Skivomslaget till Hela Sveriges Stubb-Jonas väckte många frågor första gången Henrik Martinell höll skivan i sin hand. Varför namnet? Var han skogshuggare i grunden? Hela Sveriges? Varför och hur länge satt han på stubben?

Den kände härjedalsprofilen Yngve Persson har svaret på en del av frågorna.

Stubb-Jonas kom ifrån en gård som hette Stubb i Kolsätt 2,5 mil öster om Sveg, när man åker mot Ljusdal. Det var många som frågade om hans namn. Han var ju känd i hela Mellannorrland, säger Yngve Persson över telefon.

Yngve Persson är från byn Älvros – samma by som Roland Cedermark är från. Första gången Yngves och Stubb-Jonas vägar korsades var någon gång i mitten på 60-talet, då de spelade i samma band.

– Jag var ganska ung när jag startade, men han sjöng i det bandet då. Sen hoppade han av då -67 efter två år och så småningom bildade han ett eget band – Stubb Jonas och hans orkester.

År 1967 började Yngve Persson spela sax och trumpet med dansbandet Svennes vars medlemmar kom från Älvros och byarna runt omkring. Och det gick bra för bandet. I början av 70-talet hade de 220 spelningar per år och killarna i bandet kunde försörja sig på musiken. 1977 utbildade Yngve sig till musiklärare, hoppade av Svennes och började då spela med Stubb-Jonas Orkester den sista tiden innan bandet lades ner 1978.

”Stubb-Jonas” Jonasson hette egentligen Jonas Severin Jonasson och var född den 4 september 1921 i Älvros. Stubb-Jonas Orkester blev känd under 1960-talet, och gav ut tre LP-skivor.

Enligt Yngve Persson var Stubb-Jonas en väldigt musikalisk man.

– Men han var ingen som satt hemma och övade på kammaren utan ”kom dä så kom dä”, säger Yngve. Han skrev ju låtar och texter och när vi var ute å spela så var det inte frågan om att repetera några dagar före utan hittade han någon ny låt så repeterade vi in den på kvällen och så körde vi den på dansen sen.

Hur brukade det gå?

– För det mesta så gick det bra, skrattar Yngve.

Hur gick det annars?

– Ja, då hördes det ju lite, men han var ju en sån spontan person så han tog ju publiken på ett speciellt sätt och publiken kände till honom och visste hur han var.

Han låter som rätt underhållande att ha på scen?

– Ja, det var han. Han var ju en entertainer. Berättade lite roliga historier så där och höll igång, säger Yngve.

Så till den beryktade skivan Hela Sveriges Stubb-Jonas. Albumet släpptes 1973 och på konvolutet gäller inte stilidealet less is more. Eller gör det det? På bilden poserar nämligen Jonas – helt rimligt – ensam på ett kalhygge, sittandes på en stubbe.

Bakgrunden till bilden är tyvärr relativt okänd för Yngve Persson, så han killgissar:

– Ja, det är någonstans här uppe i Härjedalen runtikring Sveg någonstans, skulle jag tro. Men han gjorde ju den skivan på vintertid eller på hösten och då hade han ju Olga som skivetikett.

Bakom skivetiketten Olga låg musikförläggaren, textförfattaren och managern Åke Gerhard Larsson som blev mycket inflytelserik inom populärmusiken, både med sina egna kompositioner och med sina produktioner. Gerhard var Hep Stars manager och använde i första hand skivetiketten Olga för att ge ut deras skivor. När han plockade in nya band så använde han Olga som etikett.

Stubb-Jonas mest framgångsrika verk var Härliga Härjedalen som kom ut på en singel-B-sida 1971. Den är Scotland the Brave med svensk text.

– Han gjorde ju en text till Härliga Härjedalen: ”Säj, varför Öland, Gotland? Nej, res med mig till Norrland. Härliga Härjedalen väntar på dej”, nynnar Yngve.

Enligt Yngve Persson har den låten blivit till en modern landskapshymn.

– Den körde vi jämt på dansen. Den var som ett varumärke för honom. Den kunde ju publiken, så de sjöng med. Vi hade ju publikrekord. Sista året jag var med hade vi publikrekord i Folkets hus i Östersund, Furuparken, så han var ju otroligt populär. Jag tror att det var 1400 pers som kom. Det var fullsmockat då, säger Yngve Persson.

Stubb-Jonas var den förste härjedalingen med en låt på Svensktoppen. Men 1978 lade han ner Stubb-Jonas och hans orkester.

– Vi upplöste bandet, vi splittrades åt olika håll, säger Yngve.

Handlade det om att ni hade olika viljor?

– Ja, och han var ju lite till åren då redan.

Den 19 oktober 1993 gick Jonas ”Stubben” Jonasson bort i Sveg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv + nitton =