Kategorier
Artiklar

Gösta Gigolo – Östen Warnerbring stod bakom Ingmar Nordströms stora hit

Ingmar Nordströms var ju mest kända för att spela instrumentell dansbandsmusik, men en av deras största hits har svensk – på sätt och vis skånsk – text av Östen Warnerbring. Henrik Martinell har gått till botten i frågan med Ingmar Nordström själv.

”Gösta Gigolo, Gösta Gigolo, stadshotellets John Travolta. Knäna blir gelé, när Gösta gör entré, hjärtan börjar extravolta.” Den här låttexten, som grundade sig i ett musikerskämt, skrevs på bara några timmar av Sveriges populäraste sångare.

Låten med Östen Warnebrings fyndiga svenska text blev en av Ingmar Nordströms största hits.

– Om du lyssnar på texten, så handlar det om den där propra och fina killen men som på nåt vis inte väckte några fina känslor på det viset hos tjejerna. Så det är lite sanning i den samtidigt som det är lite sorglig humor i den, säger Ingmar Nordström.

Gösta Gigolo är en cover av ett medley av två låtar som spelades in av Louis Prima 1956 och sedan bland annat av David Lee Roth 1985. Första delen Just A Gigolo är en version av den österrikiska tangon Schöner Gigolo, armer Gigolo från 1928 och den andra delen I Ain’t Got Nobody är en amerikansk låt från 1915.

Östen Warnerbrings och Ingmar Nordströms samarbete började under början av 70-talet när Östen Warnerbring, Cornelis Vreeswijk och Ernst-Hugo Järegård tillsammans med Ingmar Nordströms hade en krogshow på Hamburger Börs i Stockholm.

En tid efter att David Lee Roths version blev stor 1985 spelade Ingmar Nordströms in bakgrunden till samma låt. Vid mikrofonen skulle Janne Landegren stå.

Texten då?

– Jag tänkte vi borde ha en svensk text på den. Vi hade samarbetat med Östen Warnerbring i flera år, hade turnerat med honom och så där. Östen hade en sån där komisk ådra i sina texter. Han skrev ju den här 15 minuter från Eslöv, en väldigt kul grej. Då ringde jag till Östen och sa ”nu har vi spelat in den här Just A Gigolo”.

Till saken hör att både Östen och Ingmar hade spelat mycket med orkestrar i Skåne.

– Då sa vi aldrig det här med Just A Gigolo, utan vi sa det på skånska – Gösta Gigolo blev det då på svenska. Då sa jag till Östen ”du, kallade ni den där tangon för Gösta Gigolo?” Då sa han ”ja, visst gjorde vi det” (med skånsk brytning).

– Ja, det var ju Gösta Gigolo. Och Honey Suckle Rose blev Har ni cykellås?. Det var såna där musikerskämt, säger Ingmar.

Ingmar bad Östen att skriva en text om en kille som varje lördag går till folkets park och dansar och som är välklädd och snygg, men har nåt som tjejerna inte tänder på. Östen sa ja.

– Å det tog inte många timmar. Vi satt kvar i studion själva. Så ringde han igen och så läste han upp den där texten för mig, som vi inte ändrade en enda stavelse i utan det var precis som Östen hade skrivit den. Och då blev det Gösta Gigolo, säger han.

Låten hamnade på albumet Saxparty 12, som kom 1985, och enligt Ingmar är texten till Gösta Gigolo till stora delar en historia från verkligheten.

– Javisst, absolut. Och den tyckte ju folk om, säger Ingmar.

1996 röstades Östen Warnerbring fram av Aftonbladets läsare till ”Sveriges populäraste sångare”.

Tack

Stort tack till Ingmar Nordström.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − sexton =