Albumet ”Ta’t lite Lunk” skulle med hjälp av en självgod anka stärka friidrotten hos svenska barn. Lasse Berghagen och Monica Forsberg fick uppdraget. Skivan blev ingen succé, men Lasse och Monica minns inspelningen med värme. Henrik Martinell har pratat med dem.
Trots upphovspersoner som Kerstin Anderby, Peter Wanngren, Janne ”Lucas” Persson och Lasse Holm, skivsigneringar på Åhléns City och Tempo Skärholmen samt att idrottsrörelsens nya självgoda, otränade maskot-anka användes som riktad galjonsfigur, så blev Mariann Grammofons barnskiva ”Ta’t lite Lunk!” från 1981 ingen storsäljare – och inte heller särskilt varumärkesstärkande för Svenska Friidrottsförbundet.
För sångaren Lasse Berghagen och textförfattaren Monica Forsberg däremot, hamnar produktionen på en medaljplats på sina listor över glädjefyllda produktioner.
Ner i kaninhålet med Lunk och Lasse Berghagen
Året är 1984. Jag är fem år gammal, sitter i baksätet på mammas och pappas mörkvinröda Volvo 245 GT overdrive (elektrisk överväxel) på väg från hemmet på Lundagatan i Solna mot farbror John och Inger i Bollmora. I bilstereons kassettdäck med taskig diskant sitter ett band som pappa köpt på en bensinmack och nu spelas barnlåten ”Heja Lunk” med Lasse Berghagens röst förställd till ankan Lunk.
Just när kören för andra gången brassar på med ”Heeeja Luuunk!” avbryts den trevliga stunden av ett begynnande svaj och sedan ljudet ”hEeeEeJJjau LÖööuntschzz-xjaojeojöu-flö-flö-kaschpinkxx…” Trassel i bandspelarmekanismen. Den magnetiska remsan hade gått av och det var sista gången jag lyssnade på det bandet.
Tills nyligen.
Hösten 2022 slösurfade jag nedåt i kaninhålet som rymmer Lasse Berghagens liv och gärningar, då plötsligt Lunk-plattan dök upp bland sökträffarna. Frågor uppstod och eftersom Sunkit ständigt söker efter att gå till botten med frågor som andra tycker är triviala, beslöt jag mig för att djupdyka i produktionen.
Lasse Berghagen minns Lunk med glädje
– Hallå du, svarar Lasse Berghagen i luren när jag ringer honom för intervjun i december 2022.
Han reagerar riktigt glatt när jag nämner den gamla skivan med Lunk.
– Ja, jag tycker ju att det är en väldigt trevlig produktion, säger han. Det var jätteroligt för jag förställde min röst och blev den här Lunk då. Så det var en rolig inspelning faktiskt, mycket kul.
I början av 1980-talet skulle Svenska Friidrottsförbundet profilera sig och stärka varumärket. Enligt sägnen vände de sig till en fransk serietecknare som fick i uppdrag att rita en maskot. Det blev en slags Kalle Anka look-alike, med satt kropp i ett randigt linne, träningsdojor och biceps som ärtor. Varför ankan döptes till Lunk är jag inte hundra säker på, men i och med den tidens nya joggingtrend – där man ville rensa bort 70-talet och där frihet, rörlighet och ett sundare, fräschare decennium väntade – så kan man associera namnet med att jogga eller att springa långsamt ”i lagom lunk”.
– ”Heeeja Luuuunk”, skrattar Lasse Berghagen med heliumröst i luren när han försöker återerövra den gamla ankrösten.
Monica Forsberg skrev texter med hög klass
Lasse tycker sångtexterna höll hög klass.
– Det var bra texter. Monica skriver alltid bra texter. Vi höll på ett par dar i studion och spelade in och jag fick försöka hitta den där rösten varje gång.
– Jag kommer inte ihåg riktigt. ”Jag är Luu-uunk”, fortsätter han med Pee-wee Herman-stämman och skrattar.
Den nya maskoten blev ganska populär och dök upp i flera olika sammanhang, bland annat live på friidrottstävlingar, men också på t-shirts och annan merch.
Skiva med varierad musik och Lunk med varierad förmåga
På Mariann-albumet blandas pop-, disco-, synth- och schlagerlåtar med sångtexter och prat om Lunks egenskaper och historia:
1. Obegränsade självförtroende: ”De é bare å åk som Lunkmark säger” samt ”Jag blev född att va en vinnare, häng medaljen runt min hals” (länk till Spotify).
2. Stora idrottsliga prestationer: ”Jag har en stor etta på bröstet […] och är snabb som blixtens brorsa” (länk till Spotify).
3. Obesvarade kärlek till hon-ankan Lunkan: ”Har övat mig på komplimanger och gått kurser i hur det går till när man överlistar tjejer” (länk till Spotify).
4. Födelse: ”Ännu längre tillbaks, innan jag var kläckt alltså, när jag satt där inne i ägget och förberedde mig på att komma ut” (länk till Spotify).
5. Med mera (Här kan du lyssna på hela albumet ”Ta’t lite Lunk” (länk till Spotify).
Lasse minns inte bakgrunden till skivan om Lunk
Men om bakgrunden till och syftet med inspelningen Ta’t Lite Lunk! minns Lasse knappt något.
– Jag har talat med min hustru och jag kommer inte ihåg vem det gjordes för. Jag sitter med kassetten här i min hand och det står ingenstans här varför den gjordes eller till vad den gjordes. Du får gå vidare till Monica Forsberg, för det är hon som sitter inne med mest kunnande om den här inspelningen.
– Det var en förfrågan från Monica Forsberg om jag kunde sjunga in de här låtarna som hon hade skrivit texter till, erinrar sig Lasse Berghagen.
Monica Forsberg vet besked om självgode Lunk
När jag ringer upp och påminner sångerskan, låtskrivaren, skådespelaren och röstskådespelaren Monica Forsberg om produktionen, så hör jag ett leende från andra änden av luren.
– Det var ett gott skratt kände jag, därför att det var en väldigt rolig inspelning.
Hur då?
– Lasse Berghagen var på strålande humör och vi hade roligt. Det handlar ju om en liten anka som har väldigt höga tankar om sig själv och är lite sportintresserad. Självgod. Han tycker att han behärskar världen, säger Monica.
De få inspelningsdagarna de hade i studion tillsammans med Berghagen var glädjefyllda betonar hon ännu en gång.
– Det var mycket skratt, myyycket skratt. Berghagen är ju väldigt rolig. Vi hade roligt och det har vi fortsatt att ha genom åren. Vi har ju fortsatt att jobba ihop efter det.
Monica vill minnas att hon fick uppdraget från Plus Licens, ett företag som jobbar med licensrättigheter.
– De hade rättigheterna till Lunk och ville göra den här produktionen. Lunk är ju inte svensk, utan de hade rättigheterna för Sverige.
Foto
Bilder från Dagens Nyheter och Mariann Grammofon.
Intervjun med Lasse Berghagen
Klipp från Sveriges Radio P4 Halland där Henrik Martinell berättar om sina intervjuer med Lasse Berghagen och skivan ”Ta’t lite Lunk”.