Vad döljer sig bakom Sunkits spellista Sunkit bjuder upp – februari 2021? Vi går till botten med pärlorna från Spotify.
Här hittar du Sunkits spellista i februari 2021 på Spotify.
Som vanligt öppnas Sunkits spellista med den låt som blivit vår signaturmelodi, Happy José eller Ching-Ching. Denna gång med den artist som låten faktiskt är starkast förknippad med, trumpetaren och orkesterledaren Jack Ross (1916-1982). Med Happy José (Ching Ching) låg han 1962 på listorna i Sverige och Nederländerna, men var i hemlandet USA mer framgångsrik med uppföljaren Cinderella.
Johnny Bode är numera inte den ratade och bortglömde artist och kompositör han en gång var. Under perioden innan han blev de stora skandalernas man var Johnny en grammofonsångare på väg upp. Bland schlagers som Vackra Viran och Faderittan Hoppsan hittar vi en låt som är så in character med Johnny Bode att den inte ens gavs ut. Värre värst spelades in i Stockholm i september 1935. Då under pseudonymen Sven Arnelin. Låten gavs ut först på CD:n Johnny Bode till dragspel.
I revyn Dessa ridderliga tider sjöng Karl Gerhard 1939 Bom, en försvenskning av franska Boum, skriven av Charles Trenet (du vet, han med La Mer). Magnus Uggla gör en riktigt bra version på sin Karl Gerhard-skiva Ett bedårande barn av sin tid från 2006.
Charmören Carli Tornehave, som faktiskt uppträtt på ett av Sunkits evenemang på Södra Teatern, har många fina schlagers och jazznummer på sitt samvete. I Melodifestivalen 1966 ställde han upp med underbara Monte Carlo, med musik av Bengt-Arne Wallin och text av Carl Gyllenberg. Det blev en andraplats, då.
Hej på dej som är tjej gavs ut på singel 1977 med Karlstad-Örjans. Senare samma år kom den med på gruppens album Vi håller Sverige dansande. Låten, som är skriven av gruppens egen Georg Haenflein, är lika bra som titeln antyder. I brist på originalet nöjer vi oss med en version insjungen av norska Gudny Dahlen.
Charlies gav ut en singel på Hans Edlers etikett Marilla 1971. Det i sig räcker för att uppnå kultstatus. Och En bedårande kvinna, singelns baksida, bara betonar detta.
Five Teddys låg på Bert Karlssons Mariann, men var väl inget av skivbolagets största namn (konkurrensen var onekligen hård). På det självbetitlade albumet Five Teddys från 1977 hittar vi den troskyldiga En gunghäst och en nallebjörn, skriven av Hans Sidén och Ingvar Blom.
Evigt unga Flamingokvintetten har spelat in Indianernas vän, skriven av bandets Hasse Carlsson, flera gånger. Denna version är från albumet Flamingokvintetten 15 från 1984.
Renée Agén finns det all anledning att återkomma till. Hon hårdpluggades som tonåring av Thore Skogman, som skrev låtar till henne och satte in henne i de sammanhang han kunde komma åt. En hel rad singlar blev det, men kanske inte något riktigt genombrott. Vilket är synd. Gräshoppan från 1962 visar att Thore var på rätt spår.
I början av 1960-talet var rocken het i Frankrike. Så het att i stort sett vem som helst kunde bli föremål för skivinspelning, bara det fanns lite rôck med i bilden. Väldigt lite är känt om gruppen Les Blousons Noirs, men de fastnade i alla fall på en smått sensationell skiva från 1961 eller 1962. Myten säger att det var några kompisar som var på genomresa till Marocko, men vad som är sant eller inte lär vi väl aldrig få veta. Hursomhelst, deras version av Be Bop Alula av Gene Vincent är egen. Stark och egen.
I det gamla Sovjetunionen var däremot rock inget som roade makthavarna. Men folket ska, i mycket lagom portioner, ha bröd och skådespel och godtyckligt kunde viss musik komma att bli tillgänglig. 1985 var tiden plötsligt mogen för sovjetisk rockabilly. Denna slot tillföll Mister Twister. Deras första album gavs ut på statliga Melodiya och blev en enorm framgång. Rockabilly Rock har varit en given hit på Sunkit så länge vi har kört klubben.
Det moderna dansbandet Black Jack har lyckats förvalta en generisk stil och ändå lägga till något personligt. Ofta strösslar man in låtar med en mild humor, men En dag i taget plockar vi – lite otypiskt – med bara för att den har ett skönt gung och en lite ovanlig text. Låten kommer från albumet Nakna på balkongen från 2014.
Om Paul Paljett var omåttligt populär på 1970-talet var hans stjärna på väg utför 1980. Paul Sahlin fattade galoppen och strök artist- och efternamn, nöjde sig med Paul och lanserades som en ny Magnus Uggla på albumet Passar galoscherna? (Mariann). Det gick väl ärligt talat sådär. Pålles känsla för att skriva låtar finns förstås kvar, men image och texter… Döm själv av Hur var hon i sängen? En lustig detalj är att Paul återvände till fotbeklädnaden galosch när han senare skrev Drag under galoscherna för sin skivbolagsdirektörs politiska parti.
Sten & Stanleys framsida är ett album med Sten & Stanley från 1977. Omslaget pryds av Sten Nilsson i silhuett, iförd Jack Nicholson-mössa och poppiga glasögon. På skivan hittar vi försvenskningar av flera av dåtidens stora internationella hits, inte minst En kvinna, en man – som i original är No Woman, No Cry, Bob Marleys stora hit. Här i en mjuk och skön version, som inte riktigt vet på vilket ben den ska stå – och kanske just därför är en sådan fullträff. Den svenska texten är anmärkningsvärt egen och innehåller bland annat den odödliga frasen ”han var en fantastisk reklamman”.
Skådespelaren Per Myrberg var en gång i tiden kanske mer uppmärksammad som schlagersångare än för sitt egentliga yrke – och det var nog lite oväntat och inte alltid helt välkommet för herr Myrberg själv. Några år efter de riktiga braksuccéerna kom denna singel på Metronome. Mitt namn är Jack från 1968 är en cover på My Name is Jack med Manfred Mann från samma år.
På tal om klassiska hits gjorda på svenska. Älskade Schytts gjorde på sitt album Hålligång 2 Let’s Twist Again med svensk text av Ewert Ljusberg. Här kommer Mårtensson från 1974 är en av Sunkits evergreens. Förstås.
Ett annat klassiskt dansband på Mariann är ju Jigs och deras Min jojo finns med på albumet Goa bitar 5 från 1975.
Cool Candys bildades redan 1950, hade hits som popband under det tidiga 1960-talet – men förknippas trots allt främst med sin roll som ett av dansbandsmusikens stora affischnamn i början av 70-talet. Rara underbara Katarina är en långkörare på Sunkit.
Tänk att va’ lektyrfotograf är förstås främst känd genom Paul Dennis, både från LP:n Danspartaj (1975) och samlingsplattan Kvart-i-2-dansen (2003). Men den är inte alls pjåkig i superproffsiga Moonlighters händer. Deras version kom redan 1973, och finns med på deras album – förvirrande nog kallat – Danspartaj 2. Låtskrivare är Lars Olof Carlsson och Torgny Söderberg.
Låt oss återvända till Sten & Stanley (det gör man ju gärna), eller framförallt Sten Nilsson. Decca släppte 1972 en solosingel med Sten och a-sidan är Här finns det jobb för vitaminer. Låten är i original den – framförallt i Europa – framgångsrika Is This The Way To Amarillo, skriven av Neil Sedaka och Howard Greenfield, som Tony Christie sjöng. Här med fin svensk text av Bo Carlgren.
Sacha Distel spelade in Les Moustaches 1967, hade en hit med den och flera år senare hamnade bakgrundsmusiken på ett svenska skivbolag. Thore Callmars letade förmodligen efter en utfyllnadslåt till den LP man höll på med – orkestern hade definitivt kapacitet att spela den själva – och den svenska versionen Mustaschen kom med både som singelbaksida 1972 och på albumet 25 år! året därpå. Historia!
För att en skiva ska bli spelad på klubben Sunkit krävs i allmänhet en viss patina. Det behöver gå ett antal år av inkubation för att en låt ska passa in, få rätt känsla. Denna gyllene regel gäller inte I Love Europe med Christer Sjögren. Samma kväll som den premiärspelades, i Melodifestivalen den 9 februari 2008, visste vi, visste våra stammisar, visste alla kännare av sunkadelisk musik landet kring, att den här låten åker rakt in på klubbens tio-i-topp. Musik av Torgny Söderberg och Magnus Johansson, text av Ingela ”Pling” Forsman.
Ingen låt är lämpligare att avsluta en klubbkväll, eller spellista, med än De’ e’ slut med Lars Berghagen. Tyvärr finns inte den första inspelningen, baksida på singeln Min kärlekssång till dig – som Lasse kom tvåa med i Melodifestivalen 1974, på Spotify så vi får här höra en senare, och slickare, version. Det funkar, det med.
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att följa oss på Spotify, så missar du ingen mumsig musik.