Kategorier
Artister

Leena Skoog

Leena Skoog hade en liten karriär som b-modell, b-skådis, men gjorde comeback… som cancersjuk!

Leena Skoog i tidningen Se 1973Leena Skoog föddes 6 maj 1951 i Södertälje. Hon avled den 12 juli 1998 i Stockholm. Leena Skoog var bland annat fotomodell och skådespelerska. Hon blev känd i slutet av 1960-talet som utvikningsflicka '” "i tidningen lektyyyyr" som hon själv kom att sjunga '” och figurerade även i pressen som en av dåvarande kronprinsens Carl Gustaf flickvänner (vilket kanske bör tas med en nypa salt). Hon medverkar som "naken badnymf" i Ragnar Frisks film Åsa-Nisse i rekordform från 1969.

Leena i filmens värld

Filmografi (med imponerande titlar):

  • Four Dimensions of Greta, 1972 (spelar Greta Gruber)
  • Up the Front, 1972 (sjuksyster)
  • Helnaken go go flicka, 1971
  • Laila (17 år) badar, 1969
  • Laila (17 år) vaknar, 1969
  • Åsa-Nisse i rekordform, 1969 (krediterad som Lena Skog)

Leena Skoog som sångerska

Leena Skoog och Anders Näslund: Je t'aime [ Singelomslag. Klicka för större bild ]Av någon (ganska oförklarlig) anledning gavs Leena Skoog också ut på skiva. Dels finns singeln Je t’aime (Jag älskar dig så) från 1969, märkt på omslaget med texten "Den Omskrivna Svenska Chock-versionen!", där Leena sjunger duett med Anders Näslund under vilda stönanden och stånkanden. Det tillfälliga artistparet hade verkligen tagit fasta på det erotiska i Serge Gainsbourgs låt. Skivan är utgiven på Love Records, men vi är osäkra på om – eller snarast skeptiska till att – det är det finsk-svenska skivbolaget med samma namn som ligger bakom skivan.

Leena Skoog: Svaret på rosen [ Singelomslag ]En annan singel är Svaret på rosen, med b-sidans klassiker Jag har så svårt att säga nej, utgiven på Rondell. Denna singel är en mer seriöst utförd produkt. Rondell hade många bra skivor på sitt samvete och kompet tyder på förstklassiga studiomusiker. Men självklart är syftet detsamma, att sälja på Leenas erotiska under- eller övertoner. Några andra toner är svåra att ta ur henne.

Leena Skoog utomlands

Under många år bodde Leena utomlands, i England där hon var gift med trumslagaren Alan Whiteland från popgruppen Marmelade och i USA där hon gifte sig med affärsmannen Jim Feeney och fick dottern Bonnie.

Hemma igen

I början av 1990-talet flyttade Leena Skoog hem till Sverige och Tullinge. Hon medverkade i Folkparkernas uppsättning av Pippi Långstrump sommaren 1994 och arbetade som hushållslärare på gymnasiet i Huddinge.

Leena drabbas av sjukdom

Leena Skoog drabbades i mitten av 1990-talet av cancer, något som hon tidigt gjorde offentligt. Hon startade Leena Skoog gyncancerfond i november 1996 för att ge stöd till andra kvinnor i liknande situation. Hennes sjukdom gjorde henne ånyo till kändis i kvällspressen och hon uppvaktades av bland annat själasörjaren Runar Sørgaard, som försökte driva sjukdomen ur henne.

Av Magnus Nilsson

Relaterade länkar
> Skoogskivor m.m. finns ofta på Tradera (extern länk)
> Serge Gainsbourgs webbplats (extern länk)

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

2 svar på ”Leena Skoog”

Man får inte glömma Leenas kärlek till sina medmänniskor! Julveckan 1975 räddade hon mitt liv, då hon drog upp mig ur rännstenen i Tullinge, tog hem mej till sitt föräldrahem och fick liv i mej efter en vecka med bastubad och vegetarisk (jul-)mat. Jag höll på att supa ihjäl mej efter att min pappa och mamma och lillebror hade dött. Jag låg på familjegraven med en 75:a i handen och bara grinade. Tack vare Leena var jag den 7 januari 1976 kapabel att begrava min mor på Tullinge kyrkogård.
Leenas hjärta var mycket, mycket varmt. Hon var också väldigt
sportig av sej, med bland annat gymnastik och skidåkning på programmet – ja, hon vurmade till och med för ishockeysporten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 + ett =