Kategorier
Artister

Anita Lindblom – räkna de lyckliga stunderna blott

Under en tid var Anita Lindblom den kanske starkast lysande stjärnan på den svenska underhållningshimlen. Men när det gick snett så gick det riktigt snett.

När detta publiceras fyller Anita Lindblom år. Hon föddes i Hille i Gävle den 14 december 1937.

Anita Lindblom debuterade som skivartist redan 1956 då Polydor gav ut singeln Ljuva ungkarlstid. Men succén var inte omedelbar. Det skulle dröja tills hon hade bytt till etiketten Karusell några år senare som det började hända saker. Milord och Det har stjärnorna sagt blev framgångsrika singlar.

I oktober 1961 kom Sånt är livetYou Can Have Her med svensk text av Stikkan Anderson – på Fontana. Det blev det stora lyftet och skivan kammade hem förstaplatsen på Tio i Topp. Utöver att den versionen ställt sig som en pelare i den svenska schlagerhistorien. En sann evergreen.

I början av 1960-talet blev alltså Anita Lindblom ett hett namn på de svenska skivdiskarna, och då blev det som det brukade – hon skördade framgångar också på tyska i Tyskland.

Parallellt med skivkarriären gav sig Anita in i filmens värld. Hon har roller i filmer som Åsa-Nisse i full fart (1957), Jazzgossen (1958), Mannekäng i rött (1958), Tre dar i buren (1963), Blåjackor (1964) och en rad andra fram till den sista – Rännstensungar från 1974.

Anita Lindblom sjunger Cigarettes i filmen Tre dar i buren (1963)

Hela 1960-talet var Anita Lindbloms. Men med kändisskapet följde också dess baksidor. Hon upplevde sig förföljd av och baktalad i svensk press. Det blev inte bättre när hon gifte sig med boxaren Bo Högberg, då ett stormigt kändisäktenskap fick tabloiderna att gå i spinn.

I omgångar flyttade Anita Lindblom utomlands. Hon återkom som artist för filminspelningar och krogshower – hon har till och med getts ut på skiva på Hans Edlers Marilla-etikett – men i början av 1980-talet blev det tack och adjö för en av landets främsta. Hon flyttade permanent till franska rivieran.

Med viss regelbundenhet plockar tabloiderna och veckopressen upp Anita Lindbloms öde, och alltid fokuserar man på hennes förbittring när det gäller hanteringen från just dessa. Hoppas att hon själv har släppt detta och att hon känner att vi är många som minns hennes insatser på skiva, scen och film.

För Anita Lindblom hade en unik röst, förmågan att göra rätt låtar till just rätt låtar och när hon skådespelade gjorde hon det med stor naturlighet.

Vilken är din favorit med Anita Lindblom? Kommentera gärna.

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × ett =