Hans Edler är en ensam milstolpe i svenskt musikliv. En herde för tusen tokiga skivprojekt.
Ett fenomen i svensk populärmusiks historia. Började sina dagar med att sjunga på skoldanser i slutet av 1950-talet (ibland tillsammans med Leif ”Burken” Björklund). Stolt ägare av en av Sveriges allra första fendergitarrer. Bildade gruppen Mike Doughan and his Ghost Riders, som gav ut tre singlar 1963-64. Bandets trummis – Börje Forsberg – startade senare i livet skivbolagen Tyfon och Black Mark (med bl.a. Bathory i stallet). Hans Edler fortsatte vidare med gruppen We 4 och i samma veva byttes sune-looken ut mot dito mods. Gruppen uppträdde tidigt i teves Drop In, vilket fick debutsingeln Remember att bli en hit (2:a på Tio i topp och 3:a på Kvällstoppen).
Vid en vild konsert skadades Edlers ena öga och han fick därefter bära lapp för ögat, vilket efter konvalescensen blev bandets gimmick. Gruppen hann på kort tid byta skivbolag, strula med managers och upplösas innan sista singeln gavs ut.
Hans Edler blev 1966 soloartist och närmade sig sakta men säkert svensktopp och schlager. Under 1970-talet prövade han på disco och – med stor framgång – klassisk rock’n’roll.
Marilla
1969 startade Hans Edler det legendariska skivbolaget Marilla, med en bisarr och otroligt blandad utgivning. Edler fungerade som skivbolagets chef, producent, låtskrivare och arrangör. Han gav ut de mest underliga artister och skivor. Inte minst kom det på Marilla ut en rad barnskivor.
Bolagets lyckokast var serien Jukebox Grafitti, där Edler själv sjunger klassiska rocknummer blandat med svenska versioner av discolåtar, reggae m.m. Baksidestexten till volym 4 berättar att
”Det är smeksamt ibland, det är hårt rockigt, det är disco-reggae-rock och rock-funky. Kort sagt: en varierad platta, som säkert kommer att tilltala de flesta”
Underligt nog var samlingarna framgångsrika och 1980 genomförde Hans Edler en folkparksturné i eget namn.
Hans Edler har också gett ut skivor med egen musik och i eget namn, bl.a. den första svenska synthplattan – ovan avbildade – Elektron Kukeso från 1971.
Andra legendariska soloskivor är Dirty Sally och Space Vision.
Dirty Sally kom i två olika utgåvor, omslagen är annorlunda men skivnumret detsamma. Troligen fick Edler nobben i skivaffärerna med den första tryckningen (omslaget pryds av Hans Edler med bar överkropp och någon sorts matta som mantel… ska troligen se ut som leopardskinn, men…). Den senare (och ovanligare) har ett mer neutralt omslag med Hans Edler i vit kostym mot rött sammet. Från 1975.
Space Vision är tidstypiskt nog rockig synthmusik. Hans Edlers popbakgrund möter fascinationen för ”det nya”, för rymden och för synthljuden i sig.
Omslaget är målat av den (då) berömde sci-fi-författaren och serietecknaren Eugen Semitjov. Skivan är inspelad på bl.a. Polarstudion och den sedvanliga musikeliten medverkar, t.ex. Rutger Gunnarsson på bas och Ola Brunkert på trummor. Kom 1979 på Europe-records (Edlers egna efter Marilla).
Hans Edler är fortfarande aktiv i branschen, nu i bolaget Hans Edler Music.
Källor
Stor del av Hans Edlers tidiga historia är hämtad från Stora popboken (Premium Publishing).