Kategorier
Artister

Vi minns Lars Åke Lundberg

Prästen, författaren och kompositören Lars Åke Lundberg är död. En ikon inom den moderna svenska kyrkohistorien är borta.

Lars Åke Lundberg föddes den 23 augusti 1935 och var verksam som präst i Stockholm sedan 1960. Han kom 1963 till Matteus församling i Vasastan, där han snart kom att utveckla formerna för att hålla gudstjänst – i en för tiden ganska kontroversiell inriktning. Lars Åke arrangerade jazzgudstjänster och förde in inspiration från spirituals i det annars ganska stela 60-talets svenska kyrka.

Det här ledde till att världen utanför den kyrkliga uppmärksammade honom och His Masters Voice gav ut en EP 1966, där låtar som Var finns du nu och Vi vill inte lämna pekar ut en riktning för en modernare kristen musik. En LP – Det finns en glädje – släpptes året därpå.

Spåret Vi vill inte lämna har omkvädet ”Vi vill inte lämna Jerusalem” och är en väldigt medryckande, jazzig låt som redan från start varit en av klubben Sunkits definierande klassiker.

Lars Åke Lundberg: Vi vill inte lämna…

Efter att ha brutit mark och varit ”ung och rebellisk som fan”, för att prata Ebba Grön, så gick Lars Åke Lundberg vidare till att bli fängelsepräst, författare och en av våra främsta nutida psalmkompositörer. Han skrev flera böcker och han höll många föredrag.

Faktum är att jag själv träffade Lars Åke vid flera tillfällen under 1990-talet, ungefär samtidigt som vi drog igång klubben Sunkit. Jag var kursledare för demokratiutbildningar och Lars Åke var gästföreläsare på flera kurser. Jag minns honom som den typen av humanistisk människa som kan härbärgera både tro och tvivel. Och framförallt var han en ögonöppnare; han kunde få en att titta i nya, annorlunda riktningar.

Idiotiskt nog tyckte jag aldrig att det var läge att prata om hans musikaliska insatser, men de kan ju få tala för sig själva.

Tack för allt, som man brukar säga. Du som läser detta, läs gärna Lars Åke Lundbergs böcker. Och lyssna gärna på hans musik med tanke på hur dess samtid såg ut. Idag kanske den låter bedagad, kanske corny. Men för 50 år sedan var Lars Åke Lundbergs Vi vill inte lämna mitt i sin tid.

Det fortsatte han själv att vara.

Lars Åke Lundberg avled den 22 maj 2020.

Tack

Tack till Sunkit-stammisen Daniel Standar som fäste vår uppmärksamhet på denna nyhet.

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

2 svar på ”Vi minns Lars Åke Lundberg”

Åh vad synd att Lars-Åke Lundberg gått bort, jag har missat det. Psalm 154, Dina händer är fulla av blomma, till vilken Lundberg gjort textöversättningen kan man lyssna på hur många gånger som helst. ♥️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 + 17 =