Kategorier
Artiklar

Så gick det till när Ricky Bruch visade upp hela kroppen i tidningen Se

Solbränd. Inoljad. Muskulös. Åderpumpig. Och helnäck. 1979 ställde Ricky Bruch upp på en nakenfotografering i en svensk bildtidning. Sunkits Henrik Martinell har pratat med de inblandade.

– Ja, det kan man ju inte glömma vet du, säger den 80-årige pensionerade fotografen Per-Åke Uddman kluckskrattande när jag lagt fram vad mitt ärende gäller.

– Jag minns ju bilden det är klart, säger han.

”JÄMFÖR DIN KROPP MED RICKYS – KROPPSDEL FÖR KROPPSDEL!” ropar rubriken i mittuppslagsartikeln i tidningen Se från 1979, där bilderna visar Ricky Bruch i endast en röd tajt badbyxa – och även näck.

– I tidningen var det ett uppslag. Inget pixlat eller censurerat. Det var bara rakt på liksom, säger Per-Åke.

Tidningen Se (som lades ner 1981) var trots allt en bildrik herrtidning med en maskulin berättartradition.

Diskuskastaren Ricky berättar i artikeln om de ekonomiska svårigheterna med att satsa på idrotten. Nu har han dessutom siktat in sig på ett nytt mål: att hösten 1980 bli Mr Universum. ”Lyckas han med det är han den förste skandinav som blir världsmästare i muskelbygge!” skriver journalisten Kerstin Stålbrand i artikeln. Han ska även bli Mr Sweden och Mr Olympia, som enligt Ricky själv är ”det finaste av allt.”

Både Ricky Bruchs och fästmön Mona Johanssons hela tid går åt till att bygga upp hans kropp. Tre träningspass om dagen på vardera cirka 1,5 timme. Mellan träningspassen äter han. Ofta och mycket. Tre till sex gånger per dag. Varje dag lägger de i snitt 150 kr på mat. Mat med mycket protein och vitamin samt olika tillskott. Så i Rickys liv finns inte utrymme för ett ”vanligt” jobb, en fast anställning.

– Det ekonomiska går inte riktigt ihop, förklarar Ricky för reportern. Det kostar helt enkelt pengar att bli världens bäste muskelbyggare.

Året innan det här mittuppslaget hade Ricky varit aktör i en film av det muntrare slaget och som fyllde biosalongerna till bredden: den danska gladporrfilmen ”I skyttens tecken”. Dessutom skedde detta under det frigjorda 70-talet, så helt oväntat var det inte att han ställde upp på nakenutviket för Se. Samtidigt var det ett långt ifrån självklart deltagande från Ricky sida.

– Först var han tveksam inför att stå naken. Kan man ju tänka sig, skrattar Per-Åke. Till slut så ställde han upp, men han förhandlade lite om priset. Han fick ju lite betalt, va.

Som Per-Åke Uddman minns det fick Ricky Bruch 10 000 kronor för jobbet.

– Men det är jag inte riktigt hundra på, tillägger Per-Åke.

Vem som tilldelade Kerstin och Per-Åke det här uppdraget är det suddiga minnen kring, men troligen var det Ses chefredaktör Jan ”Janne” Törnqvist (som även var chefredaktör för FiB-aktuellt).

Bland alla fotojobb Per-Åke gjorde under sina år som proffsfotograf så stack detta ut. Det blev karriärens enda nakenfotografering och bara förberedelserna inför plåtningen krävde logistik utöver hans vanliga jobb vid den tiden. Fotoretuschering och -manipulation gick ju ännu inte att göra med några enkla knapptryck på ett datortangentbord.

– Om man på den tiden ville ha en vit bakgrund så fick man ju släpa med sig en vit bakgrund. Så han skickade ner den på järnväg till Skåne där Ricky Bruch bodde.

– Jag fick släpa ner sådana där stora blixtaggregat också. Så jag körde ner dem och fonden åkte med tåg.

– Det var en ganska komplicerad fotografering, skrattar han. Det var mycket jobb för en session, det var det.

Per-Åke och Kerstin, som utgick från Stockholm, körde alltså och hämtade ut en fond på en skånsk järnvägsstation och for sedan hem till Rickys villa.

– Jag har för mig att det var i en gillestuga som vi tog bilden. Sedan hissade vi upp den där fonden så det skulle bli riktigt bra vit bakgrund. Idag hade man ju kunnat göra det på ett annat sätt. Då hade man ju bara kunnat lägga till en vit bakgrund i efterhand.

Ricky Bruch, då 32 år gammal, hade förberett sig genom att raka eller vaxa stora delar av kroppen. För att öka lystern och kontrasterna gjorde han som kroppsbyggare brukar.

– Han smorde in sig i olja. Det var jätteviktigt för honom. Då skulle musklerna glimma, säger Per-Åke.

I början av november 2023 kontaktar jag reportern Kerstin Stålbrand, idag 75 år gammal.

– Jag träffade och intervjuade honom ett flertal tillfällen, men jag minns inget från det mötet, säger hon.

Ett litet fragment från fotostunden i gillestugan visar sig dock finnas kvar i minnet.

– Han hade en kraftfull kropp. Hans kropp var väldigt imposant, säger Kerstin.

Vad de pratade om under plåtningen är suddigt, men Per-Åke har för sig att Ricky mumlade lite ”om det blir bra så här?” ungefär.

– De ville ju ofta ha en spegel och titta i också, men det kommer jag inte ihåg om vi hade, säger Per-Åke.

Idag är Per-Åke Uddman mitt uppe i en genomgång av hans privata andrasortering av fotografier från alla hans decennier inom yrket. När han hade lämnat ifrån sig jobb så var han lite osäker på var de diapositiven tog vägen – om de kom tillbaka eller om de gick till en bildbyrå.

– Så jag sparade några dior på varje uppdrag från 1969 och framåt. Så du kan gå in och kolla på min Facebook så ligger de öppet. Det heter ”min andrasortering dior”.

Tidigare i år lade han upp digitalt uppfräschade bilder han sparat från Ricky-plåtningen. Han går tillbaka och tittar med mig fortfarande i luren.

– Oj jädrar, vad muskulös han var!

Han satsade ju mot Mr Universum, så han var väl i sin bästa kropp just då?

– Ja, det var han och det är intressant när man ser det här. Jösses! säger Per-Åke.

– Jag lade inte ut nakenbilderna på Facebook för det tyckte jag inte att jag skulle göra. Men de på honom i de röda badbyxorna?

– Badbyxorna såg ut så på den tiden, skrattar han.

Hur tänker du kring det hela idag så där 45 år efteråt?

– Jag är ju 80 år nu. Jag tycker bara det är så himla kul att jag började jobba med min andrasortering och hittade alla de här gamla bilderna, som antagligen hade varit ganska bortglömda annars. Utom när sådana som du som hör av dig och har sett någonting någon gång, skrattar han.

Fotnot

Ricky blev aldrig Mr Sweden (vann inte SM i bodybuilding), Mr Universum eller Mr Olympia. Men han ställde senare upp på utvik i Lektyr och FIB-aktuellt.

Här var Rickys mått vid plåtningen – jämför dig!

Längd199 cm
Vikt122,5 kg
Handled20 cm
Underarm44 cm
Överarm54 cm
Nacke48 cm
Bröst144 cm
Midja90 cm
Stuss105 cm
Lår75 cm
Vad49 cm
Vrist25 cm
Ricky Bruch kropp i mått 1979, enligt reportaget i tidningen Se

Foto

Per-Åke Uddman för tidningen Se nr 15 1979.

Bonusbild

För att kunna dela denna artikel i sociala medier har vi valt att maskera delar av reportagebilderna. Här nedan kan du ta del av bilden utan denna maskering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio + 5 =