Kategorier
Artiklar

En valsfan, Melodifestivalen och Margaretha Krook som försvann

Deltog Margaretha Krook i Melodifestivalen 1967 med låten ”En valsfan”? Sunkits Henrik Martinell ställer frågan och ber dig som läser detta om hjälp.

Finalen i Melodifestivalen 1967 hölls på Cirkus i Stockholm den 24 februari. Vann gjorde melodin ”Som en dröm” – med text och musik av Patrice Hellberg och Marcus Österdahl – framförd av Östen Warnerbring.

På en andraplats kom… också Östen Warnerbring.

Under den här tiden gick juryns sållnings- och bedömningsprocess till så att det var möjligt att en och samma artist kunde få med två bidrag i finalen. När artistvalen gjordes 1967 fick både Östen
Warnerbring och Towa Carson med två bidrag, som de framförde i tävlingen.

Östen Warnerbrings andraplats-låt var ”En valsfan” där upphovsmännen var Hasse Alfredson, Tage Danielsson och Gunnar Svensson.

Enligt flera källor – bland andra Wikipedia och en Melloexpert-sajt – så uppstod en tvist om framförandet. Trion hade skrivit numret ”En valsfan” till Östen Warnerbring och ville att Margaretha Krook skulle sitta tyst på en stol på scen eller i publiken för att avsluta hela låten med repliken ”Men det här är väl ingen vals?” — vilket det faktiskt inte var. Tävlingsledningen på Sveriges Radio vägrade envist och motiverade sitt beslut med att de tidigt bestämt att ingen duo skulle vara med i programmet 1967.

Men.

Uppgifterna kring Margaretha Krooks deltagande i Melodifestivalen spretar. För enligt annan – ofta minst lika tillförlitlig – källa medverkade Krook visst i Melodifestivalen med Warnerbring och ”En valsfan”. I ett Sveriges Radio-programmet ”Kvinnan bakom masken” (inskickad till Sunkit av en hjälpsam läsare) där Stig Olin år 1987 intervjuar Margaretha, medger hon att hon medverkat i festivalen – men sedan spelas hennes och Per Myrbergs version av ”En valsfan” upp i radioprogrammet.

Förvirrande.

Lyssna gärna på intervjun här. (Pssst. Bonus är att Krook berättar om hur studioinspelningen av låten med Myrberg gick till.)

Avgör själv, räta ut frågetecknen och kommentera!

Margaretha Krook i samtal med Stig Olin om ”En valsfan”

Foto

Metronome mfl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju + fjorton =