Kategorier
Artister

Rune Öfwerman – en groovy vän

Rune Öfwerman spelade jazz, producerade skivor och drev skivbolag. Han var också en varm vän av udda och speciella existenser.

Rune Öfwerman föddes den 24 december 1932 på Södermalm i Stockholm. I samband med andra världskrigets utbrott flyttade familjen till Vingåker i Södermanland. Här fick den unge Rune ta pianolektioner, lära sig noter och spela skalor – något han tyckte var så tråkigt att han bad att få sluta. Men föräldrarna var ihärdiga och menade att man hade både egen glädje av att spela musik; och kunde glädja andra.

Nu fick Rune Öfwerman höra piano spelad av Charlie Norman (1920-2005) och då öppnades en helt ny musikalisk värld för honom. Han blev såld på jazz.

När det var dags för något högre utbildning, så började Rune på Norra Latin i Stockholm. Han hörde nu av sig till Charlie Norman och förhörde sig om det inte gick att få pianolektioner av honom. Men Charlie hade just varit sjuk och kunde inte jobba, men gav rådet ”lyssna på skivor, lyssna på hur andra spelar”.

Och det gjorde Rune Öfwerman.

Och han startade ett flertal konstellationer – bland annat med Georg Riedel (född 1934) – redan under tiden på Norra Latin. De första åren på 50-talet var han mer eller mindre inneboende på danspalatset Nalen och snart nog fick han erbjudande om att bli turnerande proffsmusiker. Det var dock ingen dans på rosor och ett tag övervägde Rune att lämna musikertankarna på hyllan.

Men istället ökade takten, han började samarbeta med vokalister och fick också smak för att spela in musik. Han blev producent och tillsammans med Dag Häggqvist tog han 1957 över skivbolaget Gazell. Skivbolaget växte och gick under 1960-talet ihop med Sonet. Rune och ”Dagge” var i flera decennier stora namn i den svenska musikbranschen – Rune Öfwerman var A&R och senare förlagschef på Sonet. Gazell återbildades 1993 efter att Polygram tagit över Sonet och etiketten är fortfarande aktiv.

Rune Öfwerman höll sig helst i jazzen och han var en varm vän av den brasilianska musiken. Men han hade också blick för det oväntade. Han producerade flera album med Kalle Sändare och han såg till att Ture Wolf blev utgiven på Sonets underetikett Flop. (Man anar ju vem som stod bakom att Sonet överhuvudtaget drev Flop med sin specialisering på camp.) Talande för Runes känsla för udda existenser är omslaget till albumet My Groovy Friends (Gazell 1969) som pryds av särpräglade existenser som en naken Leena Skoog (endast skyld av en cello), Allan Ehwert (Den sjungande brevbäraren, känd för sina Allan Ehwert-melodier), fakiren John Blixt (mer känd som El Salama) med flera.

Rune Öfwerman gjorde förvånansvärt få egna skivor, bara en handfull album och en packe med singlar. Mest spelade han med andra och – framförallt – han producerade säkert närmare två hundra skivor. Han skrev också filmmusik, inte minst till Hasse Ekman-filmen Stöten (1961), som den legendariske Jan-Olof Rydqvist skrev manus till.

Sakta men säkert blev det dock mindre och mindre av produktionsjobben över till honom, alltefter att jazzen minskade i betydelse för Sonet och skivbranschen i stort.

Rune Öfwerman avled – som jag uppfattat det mitt i steget – den 13 december 2013. Han är begravd på Skogskyrkogården i Stockholm.

Rune Öfwermans familj

Rune Öfwerman var 1957–1970 gift med Mai Stierna (född 1938) och 1980–1990 med sångerskan Sylvia Vrethammar (född 1945). Han var några år efter skilsmässan från Sylvia fram till sin död sambo med sångerskan Britt Damberg (1937–2019).

Öfwerman är far till Clarence Öfwerman (född 1957), Staffan Öfwerman (född 1962), Poffi Öfwerman (född 1965) och Nick Öfwerman (född 1971). Sönerna Clarence och Staffan har följt i pappas fotspår och är musiker, båda har bland annat arbetat med Roxette. Staffan Öfwerman har också skrivit musik till texter av Ture Wolf.

Bibliografi

Postumt gavs boken Charlie Parker kom aldrig till Vingåker! ut av Premium Publishing (2015). Den innehåller de texter som Rune Öfwerman från tid till annan höll på att skriva ihop som sina memoarer. Texterna är sammanställda av Dag Häggqvist, Lasse Westman och Staffan Öfwerman.

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Ett svar på ”Rune Öfwerman – en groovy vän”

Men på tal om Runes hustru under tio års tid – Sylvia Vrethammar. Wow, Sylvia som klippdocka redan i Hemmets Veckotidning nr 4, 1970, och med kläder därtill att klippa ur nästföljande nummer, nr 5; nämligen brun långkappa, brun västjacka, brun hatt, röd västklänning, röd klänning och blå jacka med kjol. Jag klistrade försiktigt Sylvia och plaggen på tunn papp, som var mer hållbar än bara tidningspappret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 + 9 =