Kategorier
Artister

Pingis-Ove har gjort mer för pingismusiken än någon annan pingismusiker

Låtar som handlar om bordtennis är vanligare än man kanske tror. Riktigt vanligt är det om man heter Ove Engström och (ibland) kallar sig Pingis-Ove. Men nu ger sig Per Gessle in i leken.

Musikanten Ove Engström är ett bekant namn för den som ägnat lite tid vid skivbackarna. Sedan 1960-talet har han varit en flitig uttolkare av visor från jordens alla hörn. Inte minst har Ove Engström stått som producent för en lång rad proffs och glada amatörer på den egna skivetiketten MusiCant. Sedan 1994 har Ove också haft en stående programpunkt i Radio VikingValle Vikings Visbar.

Ove Engström som Pingis-Ove

Ove Engström, född den 15 april 1940, verkar också ha ett stort intresse för bordtennis. En inte helt vild gissning är att han själv varit aktiv i anrika västerortsklubben Ängby SK. Hans låt Pingis igen från 1993 pekar väl åtminstone i rätt riktning?

Låten är en skön blandning av sportigt catchiga p-p-p-p-pingis / p-p-p-p-pingis och versens vardagliga betraktelse:

Grabbarna i laget / tar det lugnt i cafeterian
De ska spela pingis med varandra / om en stund
Tar väl en kopp fika först / och snackar lite mera
Och allting är som förr igen / och bollen den är rund

Är man inte nöjd med dessa indicier, så finns det faktiskt mer bordtennisrelaterat relaterat till Ove Engström. I vad som verkar vara – eller ha varit – Ängby Sportklubbs officiella låt skaldar Ove specifikt om Ängby SK. Nu eller aldrig, Ängby! Till tonerna av Elvis Presleys gamla It’s Now or Never.

Du som läser kanske vet när den här låten gavs ut och om den någonsin kom på skiva? Kommentera gärna!

Vilken är den främsta låten om bordtennis?

Musik om bordtennis. Det låter som en väldigt smal genre, men Ove Engström har ändå två stycken på repertoaren. Och särskilt Pingis igen är ju dessutom av riktigt stark kaliber.

En given konkurrent om förstaplatsen bland bordtennislåtar är förstås den klassiska singeln med Stellan Bengtsson och Kjell Johansson som Hans Edler gav ut på Marilla 1976: Pingis är toppen – med b-sidan Pingis jorden runt.

För att inte tala om Spela pingis med Hans Åkervall, som vi berör i artikeln Idrott och musik hör ihop.

Och nu blandar sig Per Gessle i leken. Tillsammans med houseduon Galavant står Gessle bakom den officiella låten för bordtennis-VM i Halmstad, som går av stapeln den 29 april – 6 maj 2018. Sveriges Radio P4 Halland berättar om låten – som heter Name You Beautiful.

Inte lika fantasieggande som Pingis igen kanske, men tärningen är kastad!

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

5 svar på ”Pingis-Ove har gjort mer för pingismusiken än någon annan pingismusiker”

Ove Engström spelar pingis fortfarande, i ett av Ängby SK:s division 7-lag samt i Ängby SK 2 i Pensionärsserien C i Stockholm (våren 2018). Han var dock aldrig aktiv som ung utan började spela pingis i början av 1990-talet, då sonen Alexander tog sina första stapplande pingissteg i Ängby SK. Alexander slutade dock i mitten av tonåren, men pappa Ove fortsatte att spela!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 − 1 =