Kategorier
Artister

När Bob Azzam var hetast i Stockholm

Sångaren och orkesterledaren Bob Azzam kom till Stockholm på 60-talet, gjorde succé och var under en tid i centrum av det hetaste heta.

Bob Azzam föddes som Wadie George Azzam den 24 oktober 1925 i Alexandria i Egypten. Han utbildade sig till elektroingenjör, men det var sångare han ville bli. Under senare delen av 50-talet började han få framgång som artist i Italien, där han sjöng på engelska och italienska. Men det var med två singlar på franska han och orkestern skulle bli internationellt firade stjärnor. Genombrottet med Mustapha och Fais-moi du couscous, chéri kom 1960 och ledde till ett omfattande turnerande genom Europa.

Bob Azzam et son Orchestre: Mustapha

Signifikant för Bob Azzam et son Orchestre är en milt orientaliskt kryddad jazzpop.

Någon gång på 60-talet landade Bob med orkester i Stockholm. Ett av stadens dåvarande inneställen var Club Opera (som sedemera blev Café Opera). Tycke uppstod både hos publiken och artisten och Stockholm blev lite av ett andra hem för Bob Azzam. Om jag förstått saken rätt, så var Bob Azzam husband hela somrarna på Club Opera under en period.

Det blev till och med en LP-skiva av den här kärlekshistorien – den rätt ovanliga At The Club Opera Stockholm från 1967. Några singlar med sång på svenska släpptes också – Ett litet cigarrettpaket (His Master’s Voice 1967) och Sommar vill vi ha (Columbia 1970). Lite sensationellt gjorde Bob också en singel tillsammans med skådespelaren Catrin Westerlund, Minns du hur de’ va’? (Columbia 1969).

Någon gång kring 1970 tystnar de svenska spåren av Bob Azzam. Statusen som firad stjärna var väl i princip över och han slog sig ned i Genève, där han öppnade en egen nattklubb. Så småningom flyttade familjen till Monaco. Han dog den 24 juli 2004.

Länkar

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × två =