Kategorier
Artister

Lasse Holm – kungen av svensk schlager

Lasse Holm, 80 år ung, kan blicka både bakåt och framåt på en fantastisk karriär fylld av hits, artistsamarbeten – och sitt alter ego Larry Moon.

Schlagerveteranen Lasse Holm (född i Stockholm den 9 december 1943) har många titlar på sitt digra CV, men det är kanske främst som låtskrivare han är känd. Ett ord som ”flitig” är för futtigt i sammanhanget. Lasse Holm har haft över 70 låtar på Svensktoppen. Han har vunnit den svenska Melodifestivalen som kompositör fem gånger! ”Dag efter dag” (med Chips 1982), ”Främling” (med Carola Häggkvist 1983), ”Bra vibrationer” (1985 med Kikki Danielsson), ”E’ de’ det här du kallar kärlek” (1986 med Monica Törnell och Lasse Holm själv som artist) och ”Eloise” (1993 med Arvingarna).

Han har skrivit musik för bidrag till Melodifestivalen för artister som Christer Sjögren, Sofia Källgren, Arja Saijonmaa, Friends, Uffe Persson och många fler. Han står bakom låten ”Växeln hallå”! Han finns representerad på skiva med ett antal som säkert snuddar vid tusen låtar. Det fanns en tid då Lasse steg upp på morgonen, satte sig vid flygeln och började komponera hit efter hit – det var hans jobb.

Låtskrivaren Lasse Holm

Man kan skönja flera röda trådar hos låtskrivaren Lasse Holm. Ett sådant stråk är boogie-schlager, den sorts låtar som sedan början av 1970-talet har överrepresenterats i den svenska Melodifestivalen. ”Bra vibrationer” är ett typexempel i genren, ”Waterloo” med ABBA är kanske genrens moder. Ett annat signum för Herr Holms skaparkonst är den lättsjungna sångmelodin; orden hamnar utan minsta motstånd rätt i artistens mun. Ibland levererat i form av påhittade ord – eller dess nära släktingar. Lasse Holm har inte skrivit ”Ob-La-Di, Ob-La-Da”, men det skulle han mycket väl kunnat ha gjort.

Lasse Holm och fraserna

Förmodligen missnöjd med det egna bolagets representation i tävlingen gav affärssnillet Bert Karlsson 1977 ut albumet 16 bidrag till Melodifestivalen. En av dem som inte kom med det året var Lasse Holm. Han framför på plattan (som för övrigt pryds av ett foto taget på tevebilden från tävlingen) låten ”Obi-dobi-dam-dam”. 1983 var det dags för ”Do Re Mi” (framförd tillsammans med dottern Paula), visserligen skriven av Jan Teigen och Anita Skorgan men ett självklart steg i Lasse Holms produktion.

1986 var ett betydelsefullt år för svensk popmusik och dess möjligheter på den internationella marknaden. Då inbjöds alla medlemsländer i Eurovisionen att bidra med varsin låt för sändning i respektive lands teve. I Sverige gick uppdraget till den erkänt framgångsrike Lasse Holm.

Lasse Holm kom tillbaks med låten ”Canelloni, Macaroni (Pizzeria Fantasia)”. I säkert tio år efteråt associerade Europa den svenska populärmusiken med ”medelålders män som sjunger pompösa låtar om maträtter” (fri översättning från brittiska musiktidningen Sounds).

Textens tema må tas med en klackspark, men återigen framträder mönstret: texten är tacksam att sjunga, fraserna sitter, sångaren slipper dra och tänja på orden. Helt klart en av Lasse Holms styrkor.

Lasse Holm som popstjärnan Larry Moon

Men om Lasse Holm var en etablerad låtskrivare och artist redan på 80-talet… var började han sin bana? Lasse startade faktiskt karriären i pop- och dansbandet Moonlighters på 1960-talet. Skivbolaget Sonet provade till och med att lansera Lasse Holm internationellt, varför gruppen ett tag hette Larry Moon & The Moonlighters. Larry Moon! På omslaget till albumet ”On the Right New Track (Swedisc SWELP C 66) påstås Lars Holm medverka med ”orgel, piano, vocals”. Hur internationellt är inte ”orgel”? 🙂

I övrigt bestod The Moonlighters under denna tid av Billy Gustavsson, trummor och sång; Christer Lindahl, trumpet; Lennart Carlsmyr, bas samt Hinke Ekestubbe, flöjt och tenorsax. (Hinke kallas på omslaget Hinky, apropå Larry. Han blev senare medlem i bland annat Björn Skifs & Blåblus).

En lång och intensiv karriär

Lasse Holm har också arbetat som programledare i olika underhållningsprogram i teve, som till exempel Diggiloo, Sikta mot stjärnorna och Pictionary. Konceptet Diggiloo har också under många år turnerat runt om i landet med stor framgång.

Under 2023 har Lasse Holm genomfört en sammanfattande turné, där han satt ljuset på framförallt sitt låtskrivande till Melodifestivalen. Datumen för turnén – ”Ett liv av hits” – har dock ställts in. Inte för att Lasse Holm känner sig sliten eller har vacklande hälsa, utan för att hans hustru och nära omgivning sagt åt honom att ta det lite lugnt.

Själv har Lasse Holm aldrig velat ta det lite lugnt. Räkna med att se och höra mer av Lasse Holm länge än.

Det tackar vi för.

Denna artikel har uppdaterats till och från sedan omkring 2004, så läs den gärna med reservation för att vi missat några detaljer.

Foto

Foto på Lasse Holm är taget av Magnus Nilsson från konserten ”Ett liv av hits” på Rival i Stockholm den 5 december 2023.

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

4 svar på ”Lasse Holm – kungen av svensk schlager”

Jag söker överallt efter Moonlighters LP ”On the right track”, utgiven på Swe-Disc, dvs originalutgåvan Jag gjorde omslaget till skivan och omslaget jag har är tyvärr sönderklippt, skivan har jag. Någon som hjälpa mig??

mvh

/chris

Hej! Jag är ett stort fan av Lasse Holm, har lyssnat på hans musik sedan jag var barn. Det är speciellt två låtar jag lyssnade på som tonåring, då på kassettband. Älskade dom låtarna, men har inte hittat dom att få tag i nu någonstans. Ni kanske kan hjälpa mig?

Vet inte titeln på dom, men kommer ihåg en del av texten på båda låtarna.
Den ena tror jag kan heta ”Om du vill” eller ”Om jag vill”. Det är en lite snabbare låt och texten är ungefär såhär i refrängen:
”Om du vill, vill jag stanna hos dig, dela den längtan som bor i mig. Om du vill, så ger jag dig allt jag har. Vill du stanna så ger jag dig allt och lite till….om du vill. Om jag vill, vill jag stanna hos dig, ända till morgonen väcker mig, om du vill….så ger jag dig allt jag har. Vill du stanna, så ger jag dig allt och lite till…om du vill.”

Den andra är i lugnare tempo och går ungefär såhär i refrängen:
”Jag väcker dig innan jag går, ger dig min morgon så du förstår, att det som du gav och det du får, ska stanna kvar. Jag väcker dig så att du kan, se att vi äntligen nått varann. Ett stormande hav har fört oss fram. Vi är beroende…utav varann”

Det skulle betyda mycket för mig om jag på något sätt kan få tag i dom här låtarna, eller åtminstone få veta vad dom heter.

Tack på förhand.

MVH Angelica Börgesson

Ingen kommentar utan mer en efterlysning.
Lasse Holm skrev ”Alicia” som fanns på The Shanes skiva ”Party”
Enligt infon på skivan heter den ”Mr DJ” i original.
Sökt och letat men inget funnit.
Vet någon vem som i så fall skrev och sjöng originalet (om det inte var Lasse själv”
Kurth Berggren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 − två =