Kategorier
Exotica

Hur går det i Finnkampen of Exotica?

Finnkampen of Exotica är den informella tävlingen mellan Sverige och Finland, där Juha Pietiläinen utmanar det svenska exotica-landslaget.

Exotica är en musikgenre som ibland kritiseras. Grunden i stilen är ju ett sorts missförstånd; en kultur som inte har riktigt koll på en annan kultur projicerar sina fantasier på just denna andra kultur. Snarast handlar det om en blandning av olika kulturer. Det är ju inte ovanligt att en gammal svartvit film innehåller ett dans- och sångnummer där artisterna framträder i spanska kläder, dansar en kubansk dans och sjunger på finska.

Juha Pietiläinen är en ytterst framträdande samlare och DJ med inriktning på finsk exotica. I november 2021 gästade han Stockholm för att delta i Finnkampen of Exotica på baren Devoto i Birkastan.

Finnkampen of Exotica med Magnus Svensson och Juha Pietiläinen i Stockholm i november 2021.

Nu kan man se exotica som ett autentiskt problem. Om man vill att pakistansk musik för all tid ska vara pakistansk egendom, så är exotica problematiskt. Om man däremot accepterar att en viss epoks drömmar och längtan projiceras på bland annat pakistansk musik – men också andra – ja, då hamnar man i begreppet exotica.

Sverige har sin beskärda del av exotifiering, inte minst i filmens värld. Samtidigt har vi haft artister som Yngve Stoor på topplistorna och i folkparkerna – en aritst som ansträngde sig för att vara lojal gentemot den ursprungliga musikaliska källan.

Finländsk exotica på vita duken

I Finland, ett land som alltid går sina egna vägar, har exotica framförallt materialiserats på vita duken. Och på stenkaka.

I november 2o21 bjöd Magnus Svensson in Juha Pietiläinen, samlare och DJ från Helsingfors, för att skämtsamt genomföra en finnkamp om exotica mellan våra båda nationer. Nu var kanske inte tävlingsmomentet särskilt viktigt, dels därför att det är ogästvänligt att låta gästen förlora, dels därför att Finlands representant var helt överlägsen. 🙂

Juha Pietiläinen: Fintoxica Vol 1, spellista på Mixcloud

När vi pratade om gamla tiders dröm om ett bättre, ljuvare land så blev det också uppenbart att mellankrigstidens människor längtade till något annat – kvitta lika vad det var – och att vår tids (eller vår krets) vurm för äldre exotica kanske är ett tecken på en liknande kriskänsla.

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre + 1 =