Kategorier
Artister

Gunnar Bunker

Ett klassiskt namn i svensk sunkadelica var Gunnar Bunker. Och vilket namn! Och som om det inte räckte; vilka artister han plåtade. Dessutom spelade han in skivor med sin mycket speciella sångröst.

Göteborgaren Gunnar Bunker (1938-2014) släppte ett antal skivor i satirisk anda på 1980-talet. Han var dessutom fotograf och profilerade sig på artistporträtt. Det kan man i alla fall anta eftersom hans namn nämns på bra många dansbandsplattor från 1970-talet.

Under 2002 utkom Gunnar Bunker med en rolig fotoskola i pdf-format, Gunnar Bunkers roliga fotobok, utgiven på förlaget Serum.

Gunnar Bunker som skämttecknare och fotoexpert

Gunnar Bunker lär också ha varit aktiv som skämttecknare, med lokal anknytning. ”Klotterplanket” ska ha gått i flera tidningar under en 20-årsperiod.

Ett lustigt fynd är när Gunnar Bunker (det kan ju inte finnas två fotografer med detta namn!) kallats in som expert i ett UFO-ärende. Gunnars sågning av bevismaterialet är inte nådig…

… Gicoff gick så långt att man publicerade en artikel med rubriken ’Det skulle bli 1974 års närobservation – men det gick vi inte på’ och kallade Christer Sundström för bluffmakare. Föreningen fotoanalytiker, Gunnar Bunker, undersökte negativen och fann en överstrålningseffekt, ett ljusare område, runt kanterna på det svarta objektet. Detta tolkade han som att UFO:t i själva verket var urklippt ur kartong och uppklistrat på fönsterrutan. För att visa sin tes tog Bunker själv en serie bilder som påminner om Christer Sundströms.

ur Gicoff-Information 1/75

Gunnar Bunker som musikartist

Som en följd av att Gunnar Bunker plåtade så många skivomslag, inte minst till dansband som Streaplers, hamnade han själv i inspelningsstudio. Det hela måste ha startat som ett skämt – Gunnar Bunker kunde verkligen inte sjunga – men på något sätt så kom hans inspelningar att bli populära. Alla inblandade är rimligen införstådda i den usla tekniska nivån på sången, men samtida vittnen gör gällande att Gunnar inte gör sig till. Han var en galenpanna som uppskattade och initierade galna upptåg. Det faktum att han helt saknade musiköra och sinne för takt för skivorna mer intressanta, än om sången hade varit ”konstlat falsk”. Inte minst gäller det den enorma bristen på tajming.

Länkar

Tack

Tack till Magnus Bark, Pontus och Niclas.

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

2 svar på ”Gunnar Bunker”

Tjenare.
Hörde en knasig låt på radio någon gång i skarven 70-80 av – vad jag tror – Gunnar Bunker. Det var ett slags pre-rap, till ett trumkomp som gick, »en annan é ju galen i trummer / inte någon elgitarrdummer« etc etc.
Var i hela friden hittar man på detta alster??
hälsningar
Lasse T

Kan tillägga att jag Varit i mejlkontakt med den gode Gunnar Bunker och han hävdar att han inte är skyldig till alstret.
Frågan kvarstår Vem gjorde den??

Lasse T

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × tre =