Kategorier
Artister

Cecilia Bruce – ett udda inslag hos Hyland blev historisk med Ta tablett

Cecilia Bruce var läraren som slog igenom i Hylands Hörna och som vi minns för den udda låten Ta en tablett.
Cecilia Bruce slog igenom i Hylands Hörna 1962, exakt tio år efter att Snoddas – från samma Ljusnans dalgång – fick sitt genombrott i detta programs föregångare, Karusellen.

Cecilia Bruce är född den 6 februari 1935 och är mantalskriven i Järvsö, en förpliktande ort för en sångerska. Uppskattad trubadös på ålderdomshem och föreningsmöten i hemtrakten under 1970-talet – tillsammans med modern, Thorborg Thyselius, som läste egna dikter. Förslösade sedemera sin talang som uppskattad högstadielärare.

Mest känd för låten Ta en tablett, utgiven på skivan En visa om Ljusnan (Klavicord KLS 1028). En given klassiker i Sunkits repertoar, allt sedan klubben startade.

I augusti 2004 hittade Sunkit-vännen Måns P Månsson en för oss okänd EP med Cecilia Bruce. Han beskriver den så här: ”Inte riktigt som Ta en tablett, men några helt grymma texter! Extremt lågmälda låtar med lite gitarrplonk och sång. Galna texter här och var.” En lustig detalj är att Cecilia Bruce lanseras – med stora bokstäver högst upp på omslaget – som ”TV-fyndet”. Skivan är utgiven på Decca och har nummer EP SDE 7237. Låtarna på denna EP är:

  1. Gräs ska växa
  2. Kommer du till mig?
  3. Jag vill inte gifta mig
  4. Björn från Örnsköldsvik

Tack

Tack till Roland Säfström, Orvar Säfström, Jocke Boberg och Måns P Månsson!

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

3 svar på ”Cecilia Bruce – ett udda inslag hos Hyland blev historisk med Ta tablett”

Hej!
Cecilia Bruce och Thorborg Thyselius var under en period lärare i Åtvidabergs Samrealskola. Jag gick där 1956-60 och hade både mor och dotter som lärare. Jag minns tyvärr inte hur länge och vilka ämnen, men de var mycket uppskattade av oss elever.
Lars Lundqvist f d Åtvidabergare numera Motalabo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × ett =