Kategorier
Artiklar

Ett brev betyder så mycket – för posten, svenska folket och för Thore Skogman

Fråga: Hur mycket betyder ett brev? Svar: Så mycket. När Postverket skulle få svenska folket att skriva fler brev, så anlitade man Thore Skogman.

Mellan september och november 1965, i EMI:s studio i Stockholm, spelade Thore Skogman in låtarna till en reklamsingel för Postbanken: Ett brev betyder så mycket och Du skall spara din slant där Renée Agén medverkade. Den förstnämnda var en slogan som Posten lanserade på den tiden. Och som fastnade i Thores huvud. Och så blev det en låt. Och så blev den populär. Typ.

Men låtens historia börjar några år tidigare.

1964 hade de tre systrarna Sonja, Barbro och Agneta Norén – mer kända som Göingeflickorna – under sex års tid gett ut lika många plattor och var väldigt populära. Nu skulle det satsas ännu hårdare på export av trions musik och de skulle uppträda i både tysk och finsk TV. I slutet av september 1964 skulle deras sjunde skiva därför lanseras. Två av skivans fyra spår var skrivna av Thore Skogman: Ensam jag är (från år 1951) och Ett brev betyder så mycket, som Thore skrivit för Göingeflickorna redan 1960.

Om du från hemmet ett avsked tar
Skall du ej glömma din mor och far
Ty deras längtan blir ej så svår
Om du vill följa det råd du får
Ett brev betyder så mycket
För en far och en mor
Ett brev betyder så mycket
Mycket mer än man tror
Blott några enkla små rader
Det gör glädjen så stor
Ett brev betyder så mycket

Thore Skogman: Ett brev betyder så mycket

På andra sidan presenterades två evergreens i nyarrangemang: Du och jag samt Aftonklockan.

Skiva nummer sju skulle visa sig sälja riktigt bra – 30.000 ex på två år – och blev deras tredje bäst säljande platta näst efter Kära mor (närmare 85.000 ex fram till 1964) och Min barndoms klockor (40.000 ex).

Brevskrivandet dalade – en kampanj vände kurvan

I april 1960 startade Posten sin kampanj för brevet med Ett brev betyder så mycket som slagord. Kampanjen var omfattande och gick givetvis postvägen. En åttasidig folder distribuerades till alla svenska hem – då 2,8 miljoner – och ställde den rannsakande frågan: ”Varför skriver vi så sällan, när ett brev betyder så mycket?” Siktet var redan då inställt på att överge frågandet och i stället slå fast det sista ledet: ”Ett brev betyder så mycket”.

En serie affischer med brevbilder ur levande livet hörde till brevkampanjens slagkraftigaste reklammedel under 1960-talet. En av de bilderna var den på den leende gamla damen i gungstolen med brevet i handen, som valdes ut till omslagsbild för Postbanken reklamsingel med Thores två visor.

Kampanjen blev framgångsrik och brevskrivandet ökade under 1960-talet.

För en far och en mor
Ensamma gamla i ovisshet
Sitter därhemma och inget vet
Men om du sänder en rad nån gång
Då blir ej tiden så trist och lång
Ett brev betyder så mycket
För en far och en mor
Ett brev betyder så mycket
Mycket mer än man tror
Blott några enkla små rader
Det gör glädjen så stor
Ett brev betyder så mycket
För en far och en mor
Livet gestaltar sej ofta svårt

Thore Skogman: Ett brev betyder så mycket

Ledde till anklagelser om reklam i public service

Onsdagen 21 december 1966, dagen efter att Skogman uppträtt med postreklam-skivans båda låtar i TV, skrev tidningen Arbetet en tyckande artikel där Postverket och Thore anklagades för att göra reklam i TV. Trots den noggranna kontrollen slinker reklamsnuttar igenom, menade skribenten.

På tisdagskvällen har det hänt igen och då var det dessutom postverket – under Palmes departement precis som radio/TV – som fick ordentlig reklam för brevskrivandet.

(ur tidningen Arbetet)

Posten använder sig ju av melodin i reklamsyfte även utanför TV, skriver reportern:

Ett brev betyder så mycket och en annan melodi som heter Du skall spara din slant har postverket spelat in på en grammofonskiva, som delas ut så snart verket har tillfälle till det. Inslaget var omedveten TV-reklam.

(ur tidningen Arbetet)

Thore Skogman säger till Arbetet att han inte tänkte på sådant, när han beslöt att framföra sången om brevet.

”Det är emellertid riktigt att den råder lyssnaren att skriva brev. Jag fick för övrigt idén till sången en gång på posten då jag såg affischen med den gamla damen och slogan Ett brev betyder så mycket. Jag skrev den dock inte för posten, utan för Göingeflickorna 1960”, säger han till tidningen.

Inte heller den andra melodin Du skall spara din slant har Thore skrivit speciellt för posten, meddelar sångaren.

Mannen som knäckte idén att köpa Thore Skogmans två sånger för postens bruk var tidigare PR-mannen, tillika en av personerna bakom hela brevkampanjen, Egon Jonsson. Han säger till Arbetet:

”Posten har inte försökt förmå Tore Skogman att sjunga just den låten i TV på tisdagen, men givetvis är vi tacksamma för att han gjorde det. Det är klart att det blev reklam för oss”, säger Egon Jonsson.

Thore tjänade en del på reklamskivorna

Reklamskivor för olika produkter, butiker, myndigheter och liknande var en av Thore Skogmans mest lönande idéer. Postverket köpte 15.000 av hans Ett brev betyder så mycket och en reklamskiva för Skogaholms bröd gjordes i – 120.000 exemplar.

Det är mer än en guldskiva så där lite i skymundan.

– Jag tjänar bra på mina låtar. Men mer på mina personliga framträdanden, säger Skogman till Expressen 1974.

En gång du sitter i samma båt
Glöm inte vad denna visa lärt
Tanken på hemmet gör livet kärt
Ett brev betyder så mycket
För en far och en mor
Ett brev betyder så mycket
Mycket mer än man tror
Blott några enkla små rader
Det gör glädjen så stor
Ett brev betyder så mycket
För en far och en mor

Thore Skogman: Ett brev betyder så mycket

Thores reklamskiva hamnade på tippen

Låten sålde stort i butikerna, men i topplistesammanhang gick den sämre.

I sitt eget program Thores trekvart toppade två av hans största skivsäljare Ett brev… (1:a plats) och Storfiskarvalsen (4:e plats) bottenlistan Svensktippen. I september 1967 intervjuas Thore av Aftonbladet om detta. Han är förvånad att hans låtar inte kommit upp där tidigare.

– Kul det här. Visar att en topplista inte alls behöver vara nån topp. Och att en bottenlista lika gärna kunde vara en topplista, säger han.

Eftersom man bara får vara etta på Svensktippen en gång med samma låt, tycker han att det vore kul om den veckans fyra – Storfiskarvalsen – också hade chans att bli etta på Svensktoppens soptipp.

– Det knepigaste var att ge mig själv diplomet. Där står det att svenska folket röstat fram min låt som den allra sämsta – undertecknat av mig själv, säger han till Aftonbladet.

Dessutom fick han ju intervjua sig själv och då låtsas vara förvånad och lite spak.

Ett brev betyder så mycket fick en revival årtionden senare

Både Thore och låten Ett brev betyder så mycket gjorde en kortare comeback våren 1998 då Posten drog igång en ny, stor kampanj som skulle få oss att skicka fler brev. På invigningen på Postens museum – Postmuseum – i Gamla stan skulle han framföra låten.

– Jag blev väldigt glad när man ringde från posten och frågade om jag vill vara med, sa han till Aftonbladets reporter som frågar Thore om han vet hur mycket pengar han lagt på porto genom åren.

– Nej, det har jag inte tänkt på eller räknat ut. Men nog har det blivit en del, sa Thore.

Vem den gamla damen i gungstolen är har jag inte lyckats ta reda på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton + 1 =