Kategorier
Artister

Erik Aschan Zürcher

En av svensk musiks verkliga doldisar, Erik Aschan Zürcher, gav ut sina skivor på eget bolag, vägrade distribuera dem och grävde ned restupplagan på tomten.

Erik Aschan Zürcher – i dagligt tal [erik aska:n] – får nog finna sig i att klassificeras inom den svenska proggen, trots att han aldrig hade särskilt mycket gemensamt med vare sig barrikadkämpar eller flummare… Erik tycks ha varit en särling i alla sammanhang han hamnade i.

Erik Aschan Zürcher föddes i Stockholm den 1 januari 1953 och växte upp i Västerås. Tidigt lämnade hans nederländske pappa familjen och Erik bodde i perioder i fosterfamilj. Omkring 1970 umgicks han i motorcykelkretsar i Västerås, samtidigt som han gick på konstskola och började sjunga i olika rockband. 1971 flyttar han till Lund, där umgänget blev ett helt annat. Erik tröttnar snart på det intellektuella studentlivet och flyttar till en släktings sommarstuga utanför Linköping. Det är också i Linköping han börjar skriva låtar på allvar. 1973 kommer hans första LP i eget namn, på egen etikett och med apostlahästarna som distributionsväg.

När Björn Afzelius, då på SAM-distribution, visade intresse för att sälja Eriks skivor till skivhandeln, meddelade Erik att han inte var ”redo för att bli rikskändis”.

Under årens lopp verkar det som att han har gett ut skivor i den takt han har haft råd med. Upplagorna har varit blygsamma och försäljningen med största sannolikhet ännu mindre. Tyvärr grävde han själv ned hela restupplagan på tomten i början av 1990-talet, i en slags reningsprocess, och därför är det mycket svårt att få tag i hans skivor. Debuten gavs dock ut på nytt 2001.

För en mer utförlig biografi, musikexempel från skivorna, outgivet material med mera, så hänvisas till den utmärkta webbplatsen om Erik Aschan Zürcher. Här kan man också köpa de skivor som finns tillgängliga.

Man kan säga att det finns tre huvudstråk i musiken:

 • Ett experimentellt, som påminner om ljudkonst
 • Ett akustiskt, sparsmakat och mörkt – ofta med komp av enbart akustisk gitarr och med texter kring temat kärlek
 • Ett med en rockigare sida som går i klang med till exempel Tom Zacharias Belinda-skiva, dvs. svängig 70-talsrock med ganska mycket wah-wah-gitarr

Och nivån är förbluffande hög, särskilt med tanke på att detta är en artist som väldigt få ens har hört talas om.

Som bäst tycker jag att Erik är i Se’n kan vi börja från det andra albumet, som gavs ut 1977. Det är en mörk gitarrballad, som ledigt skulle kunna vara plockad från något album med Led Zeppelin.

Som roligast, eller mest originell, är han i De’ e’ nazismen, som inleder Vi ska alla den vägen vandra, från 1982. Plattan är samtida med Gyllene Tiders verkliga storhetstid och inledningen skulle kunna vara hämtad från en skiva med just dessa… Sett i det sammanhanget är det underbart dråpligt när Erik börjar sjunga:

De’ e’ nazismen
som styr det här landet
ah ah-ah-ah
Tänk på alla droger
dom för ut
ah ah-ah-ah
För att säkra sin profit
och lugnet i det här landet
ah ah-ah-ah

Det låter kanske fånigt, men fortsättningen är faktiskt politiskt intressant och typisk för Erik Aschan Zürchers syn på politiken som oskiljaktig från individen.

Under 1990-talet verkar Erik ha lämnat musiken helt, men sedan några år är han åter aktiv både som skiv- och liveartist. Säkert har återutgivningarna av den första skivan och albumet In English varit en sporre, men också det faktum att han mer och mer betraktas som en kultperson i svensk musikhistoria.

Men en som är värd ett bättre öde, än att bara betraktas som kult.

Foto

Erik Aschan Zürcher på Pet Sounds i Stockholm den 30 juni 2005. Foto: Magnus Nilsson.

Diskografi

 • Erik Aschan: Erik Aschan, LP, 1973, 1979, 2001
 • Erik Aschan: TVÅ, LP, 1977
 • Erik-Gabriel Willand Aschan: Så länge ni vägrar lyssna…, LP, 1979
 • Erik-Gabriel Willand Aschan Zürcher (före detta Aschan): Mothugg! – Mina sånger kommer alltid att leva!!!, Dubbel-LP, 1981
 • Erik Zürcher: Vi ska alla den vägen vandra! (el Offrad på politikens altare!), LP, 1982
 • Erik G W Zürcher and Erik Aschan: In English, Dubbel-LP, 1986, 2004
 • Eric Asch an Surcher: Tre låtar (En grön En ljusblå En om döden), Kassett, 2002
 • Eric Asch an Surcher: Tre låtar (En grön En ljusblå En om döden), EP, 2003
 • Erik Aschan: Tre, Kassett (Hibiskofon), 2014

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 16 =