Kategorier
Artister

Annika Arvedsen

Hon vann talangjakter och höll tisdagskul och onsdagskul och sjöng för pensionärer. En hektiskt karriär som skånsk barnstjärna varade dock inte länge.

”Sjunger du allt, Annika?” är en av svensk musikhistorias finaste frågor. Annika Arvedsen från Billeberga var på 1970-talet litet av en barnstjärna i framförallt Skåne (du vet, typen som vinner talangjakter på marknadsdagar) och gav ut ett okänt antal skivor med egen grupp. En singel (MM 1977) och en LP bör det i alla fall vara.

Det allra finaste i Annikas karriär måste ändå vara den intervju som Harry Franzén (just det, vinhandlaren och ledaren för Centrumdemokraterna) gjorde med henne. Sammanhanget är okänt, men följande är sannolikt: typ Lions bekostade en skivinspelning som pris i någon talangjakt… och då måste man givetvis ha med ett litet snack med artisten. Sagt och gjort , och ljuv musik uppstår! Skjutjärnet Franzén går på i ullstrumporna och myntar klassiker som:

…är du fortfarande samma lilla söta, tuffa, blyga sexåring som hunnit fylla åtta år?

Annika visar sig också på styva linan och meddelar raskt att hon minsann ”kom etta” i alla talangjakter och på frågan om hur hon hinner med skolan, trots måndagskul och tisdagskul låter inte svaret vänta på sig:

I skolan går det jättebra!

De görs inte sådana nuförtiden. Singeln är producerad av Gert Gustafsson och spelar gör Staffan Åkerbergs Orkester (som redan på 1950-talet stod för kompet på ett antal stenkakor med Östen Warnerbring).

I april 2004 fick vi ett intressant e-brev från författaren Ingmar Norlén. Läs och begrunda:

Hej
Det var minsann inte bara Annika Arvedsen som kompades av Staffan Åkerbergs orkester. Hans orkester hade glädjen att få svara för musiken även på Johnny Bodes porrskivor. Staffan dog i december 2003. Han berättade för mig att han var rädd att hans gamla mor skulle få höra de skivorna, men det klarade sig. Själv hade han aldrig hört det färdiga resultatet men så här efteråt tyckte han att det var roliga upplevelser med en uppskruvad Johnny i skivstudion.
Ingmar Norlén

Tack för denna oväntade koppling, Ingmar!

Man ska ju alltid hålla uppe ögonen när det gäller skivor, och för vissa artister står korpgluggarna alltid öppna. Därför lyckades jag under vårvintern 2004 hitta en singel med en Annika på Tradera… Jag ställde då frågan till våra läsare: Visst måste det vara ”vår” Annika? Singeln är utgiven på SweDisc 1982 och innehåller låtarna Lite för ung (Clerwall-Lundin-Strömmer) och Varje dag (Gerhard-Gusten-Carlsson). Skivnumret är SWES 101.

Vår vän och välgörare, Owe MidnerRiverside Records, kunde ge besked… minst sagt:

ANNIKA! Visst var det jag som gav ut den! Inspelad i Ösmo hos Lennart Clerwall… Och visst är det samma tjej – hennes pappa var dansk och försökte vara litet manager, hon hade ju en egen orkester som kort och gott hette Annikas. Pappan inledde alltid med: Hej de er fra Annikas. En tjej som jobbade hos oss missförstod det hela så hon kom in till mej med stora ögon och sa ”det är en karl som säger att han heter Annika som vill prata med dej”.
När vi spelade in Swedisc-singeln tror jag hon var 16 14 år, så hon lär väl fortfarande vara ganska ung.

Tusen tack, Owe!

En liten notis: Vi har länge trott att Annika hette Annika Arvidsen, men det ska vara Annika Arvedsen.

Länkar

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

5 svar på ”Annika Arvedsen”

Fantastiskt! En kommentar som ”Hon var åtta när hon tävlade första gången, på Torpardagen i Åstorp och där hon kom tvåa, säger mamma Annica Arvedsen” ekar onekligen av svunna tider.

Svara

Hej
Riktigt roligt att läsa om sig själv på detta viset! En liten rättelse, skivan jag gjorde hos Lennart spelades in när jag var 14 år, inte 16. Och nej, jag sjunger inte längre mer än på en karaokebar lite då. Har dock fått en fantastisk erfarenhet av att få möjligheten att få vara med om så mycket under mina ”aktiva” år. Lade av när jag fick min dotter då jag kände att tiden inte räckte till! Tack än en gång för intressant läsning!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 3 =