Kategorier
Artister

Anders Nilback är tillbaks – igen

Skaparen bakom två hårt åtrådda demos är inte längre hemlig. Anders Nilback hittade oss. Och nu är han tillbaks på allvar.

Anders Nilback, bosatt och verksam i Göteborg, föddes 1965 i Landskrona. Som åttaåring började Anders i gosskör och på högstadiet togs de första gitarrlektionerna. Kort därefter skrevs de första låtarna. Dessa var på svenska och ofta med kärleken i fokus, samt med en viss sakral underton.

Den första demon hette Opus Ett (1986). Producent och arrangör var Göran Andersson. Senare utvecklades visorna och med hjälp av bland andra Wilfredo Stephenson (tidigare bland andra Aston Reymers Rivaler och Hot Salsa), så influerades vissa låtar med latinska rytmer och nyanser.

Andra demon fick namnet Gott Gung (1993-94).

Anders låtar har spelats på lokalradio och de mest populära är: Under ditt paraply, Sommarcaféet samt En sensommardag.

Anders har jobbat som vikarierande musiklärare, försäljningschef, marknadschef (bland annat för Frölunda Indians) samt VD på reklambyrå. Via egna företaget, Nilback Marketing har Anders även agerat konsulterande marknadschef hos Nya Fröken Sverige samt arbetat med marknadsföring och lansering av Glenn Strömberg Collection.

Numera arbetar Anders som VD ”inom bröd”, där han jobbar med bland annat innovation inom Polarbrödsgruppen.

Visionen om att skapa en tredje demo lever. Låtarna är delvis klara varav en är en specialskriven bröllopslåt, Kärlekens tribut. En annan är Öppna dörren som är inspelad 2019 i studion hos Esborn Music i Alingsås och som har världspremiär här på Sunkit.com.

Stort tack till Anders, som ställt information, musik och bilder till förfogande.

Lyssna på Anders Nilback

Öppna dörren

Det är 2019 och Anders Nilback är tillbaks, här med Öppna dörren. Några anser att detta är låten som ej kom med i filmen Blues Brothers och som man med fördel buggar till.

En Sensommardag

Från en kommande demo. Publiceras här med benäget tillstånd av Anders Nilback. Alla rättigheter reserverade.

Hej , hå, Indians!

Denna låt skrev Anders inför en konferens då han jobbade på Frölunda Hockey Club säsongen 2007-2008. Melodin är en version som hämtat inspiration från en låt som Anders skrev under tidigt 1980-tal, som en hyllning till sin konfirmation, Hej tjena jag är Jesus.

Just denna ”gamla synd” har blivit något av en undergroundklassiker och finns bland annat upplagd på Youtube:

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Ett svar på ”Anders Nilback är tillbaks – igen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 − ett =