Kategorier
Artister

Rufus Harley

Jazzens störste säckpipeblåsare. Och kanske ende.

Rufus Harley: The Pied Piper of JazzRufus Harley var redan tidigt på 1960-talet en erkänd tenorsaxofonist. Han blev också den störste säckpipespelaren i jazzens historia. Ja, kanske den ende. Det låter som ett skämt, men Rufus Harley lyckades på 1960-talet göra respektlös, svängig, samtida jazz med sin säckpipa. Albumet The Pied Piper of Jazz (med inspelningar från omkring 1966-1967) är ett mästerverk. Roland Kirks halvt galna jazz ligger ganska nära, fast framfört på ett instrument som måste kallas oortodoxt i sammanhanget. På senare år har han medverkat på skivor med bl.a. Laurie Anderson, The Roots och Herbie Mann.

Rufus Harley föddes 20 maj 1936.

Diskografi:

  • Bagpipe Blues, 1965, Atlantic
  • Scotch and Soul, 1966, Atlantic
  • Tribute to Courage, 1967, Atlantic
  • Re-Creation of the Gods, 1967, Ankh
  • Kings & Queens, 1970, Atlantic
  • Brotherly Love, 1998, Tartan Pride
  • The Pied Piper of Jazz, 2000, Label M (samling)

Av Magnus Nilsson

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 − sexton =