Kategorier
Artister

Psalmuelsons + Kramuelsons = Samuelsons

En kristen sångkvartett blev ovanligt stora i USA, återupplivade gamla psalmer, fick tokiga smeknamn och spelade en gång på en ostämd bas. År 2002 pratade Sunkits Henrik Martinell med Kjell Samuelson.

Under 70- och 80-talen blev Kjell Samuelson rikskändis som medlem i gruppen Samuelsons. Kjell och bröderna Rolf, Olle och Jard Samuelson for land och rike kring med sin gospel- och countrymusik. De turnerade internationellt och hann göra ett 30-tal LP-skivor. Enligt Kalle Lind kallades de ”frikyrkornas ABBA”.

– Det finns ingen svensk artist eller grupp som har turnerat så mycket i Amerika som vi har gjort. Och då kan du ta alla kategorier, säger Kjell Samuelson över telefon.

Samuelsons: Ge mej kraft, ge mej mod

I Sverige såg man Samuelsons regelbundet på TV och de turnerade i Skandinavien med bland andra Dolly Parton och Tammy Wynette. Då gruppen ofta sjöng förnyade versioner av gamla psalmer, så kallades de ofta Psalmuelsons. Eller Kramuelsons eftersom de spelade mycket styrdansvänlig musik med kärleksbudskap.

– Vi har aktualiserat ganska många av de gamla sångerna som har sjungits av kristna i flera generationer, det som vi brukar beteckna som ”Minns du sången?”

Det hela började med att bröderna Kjell och Rolf arbetade tillsammans under tio år som gospelsångare. Sedan ville de yngre bröderna Olle och Jard också vara med. Då bildades Samuelsons. Innan Vi ska ses igen hade de spelat in fyra skivor, varav de flesta var inspelade i Sverige. Men skivan Sånger vi gärna minns – bara med nyversioner av gamla psalmer – spelades in i USA.

– Vi var faktiskt de första svenska eller kanske europeiska artisterna att komma till Nashville, Tennessee och få göra inspelningar i RCA Victor-studion, där många av de stora amerikanska artisterna har gjort sina uppmärksammade inspelningar. Även Elvis Presley och många countrystjärnor hade spelat in där. Nu är den studion ett museum.

Bara 41 år gammal gick brodern Rolf Samuelson bort 1981. En annan bror blev sjuk, vilket gjorde att gruppen inte kunde fortsätta skörda framgångar tillsammans.

Men den här tiden bär inte enbart sorgliga minnen.

– Vi hade en lustig händelse en gång, säger Kjell.

Han börjar berätta en roadstory från turnerandet i Amerika, från tiden då de ännu var alla i Samuelsons. De skulle spela i en jättestor kyrka och hela programmet gick i direktsänd TV. En del av scenen var en plattform som gick att höja och sänka hydrauliskt.

– Det var sagt innan att vi skulle stå nere på den plattformen och att den skulle höja sig och att vi skulle stå på plattformen när den kom upp.

I sista stund blev det ändrade instruktioner. De skulle springa uppför en trappa istället och komma på estraden från ett annat håll.

– Och när vi springer uppför trappan, så tappar min bror Jard, som spelar bas, basgitarren i trappan så den studsar utför trappan donk-donk-donk-donk på trappstegen. Och med den påföljden att när han tar upp den där nere så var den HELT ostämd. Varenda sträng var fel alltså.

Det fanns heller inte någon tid att stämma om basen.

– När han stod på översta trappsteget så hann han stämma om en enda sträng på basen genom att lägga örat intill gitarrkroppen, skrattar Kjell. Så att när vi gick fram och spelade vår sång så kunde han bara spela på en enda sträng. Jag vet inte om folk märkte det, men det var en annorlunda spelning.

Idag är det bara två av de fyra bröderna som bor kvar i Sverige. Rolf är som sagt avliden sedan länge och Olle bor i USA, så någon återförening blir det inte tal om. Det enda som finns kvar av gruppen Samuelsons är en massa skivor och självklart också alla minnen.

Har du egna minnen av Samuelsons? Berätta gärna med en kommentar på den här sidan.

Foto

Omslagsbilden har vi fått låna från bloggen Katastrofala omslag.

Ett svar på ”Psalmuelsons + Kramuelsons = Samuelsons”

En bland pingstvänner parallell uppfattning är att det var den Everly Brothers-inspirerade duon Curt & Roland som var första svenskar att spela in skivor i Nashville. Enligt salig Alf Robertson är Curt & Rolands album ”People Get Ready” (1972) den bästa country-LP som svenskar gjort. Det lär finnas en samlings-box CD med deras låtar från mitten av 1960-talet och framåt. Tanja Virtanen-arkivet på Hanströmsvägen, Lilla Edet, har bilder på dem och Dolly Parton i samarbete. Curt är avliden sedan ett dussintal år; han var cancersjuk redan vid deras sista platta år 2000. Roland Lundgren, född 1945, är ännu aktiv. Jag vet ej om det möjligen är Filadelfia Falköping han tillhör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − sexton =