Nina och Frederik var en skönsjungande duo som slog i hela Europa under 1960-talet. Nära nog anonyma var för sig, men som par var de ett helt varumärke i sig.

Har du ägnat någon tid av ditt liv på loppmarknader och grävt i deras skivbackar – då har du med stor sannolikhet bläddrat förbi duon Nina & Frederik. Det troliga är att du låtit deras skivor stå kvar; inte för att de verkar dåliga utan för att de är nära nog sönderspelade. Nina och Frederik sålde i stora upplagor – det är därför de är så rikligt representerade på andrahandsmarknaden – och de var populära. Den som köpte skivorna lyssnade på dem.

Videoklipp: Nina & Frederik sjunger Mango Vendor (1959)

Genombrott med calypso

Nina och Frederik var en dansk duo som bildades 1957 och debuterade på skiva redan samma år. De sjöng och spelade i en mjuk blandning av visor och västindiska tongångar. Tankarna far osökt till den i samtiden enormt populäre sångaren Harry Belafonte (född den 1 mars 1927) och självklart fyllde den danska duon en efterfrågan på mer av samma vara; på ännu mer drömsk karibisk calypso.

Videoklipp: Scen ur Kærlighedens melodi (1959)

Och Nina och Frederik gjorde det bra. De blev en omedelbar succé. Paret agerade huvudroller redan i slutet av 1950-talet i två danska långfilmer, Verdens rigeste pige (1958) och Kærlighedens melodi (1959).

Framgångsrikt 1960-tal

Om det sena femtiotalet var Nina och Frederiks genombrott, så manifesterar sextiotalet deras segertåg över världen. Deras skivbolag var skandinaviska Metronome, men de gavs också ut på licens i Spanien, Frankrike, USA, Japan och andra länder.

Flera av deras skivor finns därför i många olika upplagor. En noterbar version är EP-skivan Je ne crois plus au père Noël (dansk pressning på Metronome), helt utan namn eller titel på omslaget. Här hade Nina och Frederik blivit så kända att det räckte med en bild på paret för att publiken skulle veta vad det rörde sig om.

Och man får ge skivbolaget rätt; själv utbrast jag omedelbart ”det måste vara Nina och Frederik” bara av att se deras ryggtavlor på omslagets baksida.

Nina och Frederik bör ha träffats en kort tid före de började uppträda tillsammans 1957. De gifte sig 1960 och paret fick tre barn tillsammans. På Metronome kom de sista originalskivorna ut 1967 och det var här någonstans som de upphörde som duo. De separerade 1969 och skilde sig 1975 eller 1976.

Vem är Nina van Pallandt?

Nina van Pallandt föddes som Nina Møller den 15 juli 1932. Hon gifte sig 1955 med Hugo Wessel, son till den engelska music hall-artisten Denise Orme, men det äktenskapet blev kortvarigt. Efter karriären med Nina & Frederik fortsatte hon som skådespelare och sångerska.

https://youtu.be/wtznUrKiY-M
Videoklipp: Nina van Pallandt i The Morecambe & Wise Show (1969)

Hon medverkade i teveprogram som The Morecambe & Wise Show, Ellery Queen (avsnittet The Adventure of Colonel Nivin’s Memoirs från 1975), Taxi (avsnittet Elegant Iggy från 1982) och Tales of the Unexpected (avsnittet A Time to Die från 1988).

På via duken har man kunnat se henne i flera filmer signerade Robert Altman, bland annat Långt farväl (1973), Oh, vilket bröllop! (1978) och Quintet (1979). Hon spelar mot Richard Gere i klassikern American Gigolo (1980) och mot Jeff Bridges i Cutter’s Way (1981).

Nina van Pallandt sjöng 1969 Do You Know How Christmas Trees Are Grown? i James Bond-filmen On Her Majesty’s Secret Service. Låten skrevs av John Barry och Hal David.

Vem var Frederik van Pallandt?

Frederik van Pallandt föddes den 4 maj 1934 i Köpenhamn. Han var nederländsk baron, som växte upp i Danmark eftersom hans far var sitt lands ambassadör där. Efter artistkarriären och äktenskapet med Nina, så verkar det inte ha gått lika bra för Frederik. Han gifte om sig och flyttade till Filippinerna. Han sköts till döds den 15 maj 1994 i Puerto Galera. Omständigheterna kring hans liv efter Nina & Frederik är oklara, för att inte säga grumliga.

Får man tro Nina van Pallandt-biografin Hellere tro på det gode en gang for meget (skriven av Jacob Wendt Jensen), så var det ingen dans på rosor att leva med Frederik. Han bedrog sin hustru, fick barn utom äktenskapet och när karriären började dala så ska han ha stuckit med det som fanns kvar av förmögenheten.

Ska man köpa skivor med Nina & Frederik?

Det finns ju en rad artister som alltid möter en på loppmarknader och second hand-affärer. Som konstaterats är framförallt singlar med Nina & Frederik mycket vanliga även på den svenska marknaden. Du har säkert stått och tummat på ett slitet omslag med den danska duon och tänkt – ska jag orka hosta upp en femma och släpa hem den?

Svaret måste bli: ja, jag tycker det. Särskilt om du kan hitta exemplar i finare skick.

Musiken är trots allt väldigt trevlig. Under ett decennium var ju Nina och hennes Frederik världsmästare på trevlig musik.

Tack

Tack till Leo Hultén för skivfynd och ständigt vakande öga i skivbackarna.