Kategorier
Artister

Kai Gullmar skildras i dokumentären Swing it, Kai Gullmar, swing it

Kai Gullmar var en fantastisk och framgångsrik kompositör och står bakom hundratals svenska schlagermelodier och musiken till otaliga filmer. Nu skildras hon i en dokumentär på SVT.

Den 3 november 2018 är det premiär för dokumentären Swing it, Kai Gullmar, swing it. Det är en film om – förstås – Kai Gullmar och den är gjord av Lowe Andersson, Lena Sjödin Roman och Jörgen Bodesand. Dokumentären visas av Sveriges Television.

Du kan se filmen om Kai Gullmar på SVT Play. Filmen finns tillgänglig fram till och med den 2 maj 2019.

Kai föddes som Gurli Maria Bergström den 2 april 1905 i Sundsvall. Som barn lärde hon sig att spela piano och medverkade tidigt i lokala revyer. I mitten av 1920-talet var hon i London för att studera och här föddes ett starkt intresse för samtidens brittiska och amerikanska dansmusik. Väl hemma i Sverige flyttade hon efter en kort tid till Stockholm och började arbeta i skivaffär.

Även om vägen dit inte var spikrak så lanserades Kai som sångerska, men det var som schlagerkompositör hon skulle slå igenom. Första riktiga hiten kom 1933 med På Ancora Bar med Karin Juel. På 1930- och 40-talen var Kai Gullmar ett av de allra främsta namnen i svensk populärmusik. Hennes låtar snurrar ofta på Sunkits klubbkvällar.

Hon dog 25 mars 1982 i Stockholm.

I dokumentären Swing it, Kai Gullmar, swing it får vi möta både schlagermakaren och personligheten Kai Gullmar. I programmet medverkar systerdottern Kerstin Roepstorff, vännen Barbro ”Lill Babs” Svensson, kuplettsångaren Mattias Enn och professorn Tiina Roosenberg.

Foto

Sören Hoffman / SVT

Länkar

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 − åtta =