I slutet av 80-talet sjöng Anna-Lena Löfgren in LP:n Tillsammans med Storebrokören. Då passade Anitas Päls på att visa upp en vräkig pälsrock. Hur det gick till vet Henrik Martinell.

Idag kan artister väldigt lätt hamna i blåsväder om de uttrycker ”fel åsikter” – genom att exempelvis bära fel kläder. Till exempel fick Lady Gaga för några år sedan rejält med skäll av en djurrättsorganisation efter att ha burit en päls. Ifjol kritiserades Rihanna för att hon klädde sig i päls. Djurrättsorganisationen PETA önskade efter Aretha Franklins död 2018 tillgång till alla pälsar i hennes garderob för deras arbete för att ”inkludera djur”. Och så vidare.

Annat var det förr.

För drygt 30 år sedan spelade en av våra mest framgångsrika sångerskor – Anna-Lena Löfgren (1944-2010) – in skivan Tillsammans med Storebrokören (utgiven på Amanda Grammofon). Inspelad 1987 både i Locknevi kyrka och i studio.

I ett vintrigt landskap på omslagsbilden står, sitter och hukar körmedlemmarna utspridda runt en brasa av rejäla vedklabbar. Många bär vinterkläder i typiskt 80-taliga, bjärta färger. Några i kompbandet är klädda i smoking.

Lite framför – på en stor trave björkved – sitter Anna-Lena iklädd en vit, vräkig pälsrock.

I början av millenniet pratade jag med Ingvar BäckmanAnitas Päls i Vimmerby om Anna-Lenas klädsel.

– Det var jag som körde den där pälsen med bil ner till Storebro så jag vet exakt vad som hände, säger han.

– Det är en blårävspäls om jag inte minns fel, den är väl vit på omslaget? Det är en ryckt blårävspäls som kostade cirka 20 000 kronor på den tiden.

Hur mycket skulle den kosta idag?

– Ja, den kostar just inte så mycket. 5 000 kronor och opp. Det är olika, skinnpriserna varierar kraftigt. Vi har inga vintrar och blåräven har varit rätt billig. Nu börjar den toppa igen.

Blårävarna är inte alls är blå, utan grå eller vita. Så varför heter det blåräv när den är vit?

– Därför att valparna är blåa när de föds.

Uppfödningen av blårävar har fått mycket kritik genom åren för att den ofta sker under mycket svåra förhållanden för djuren. I Sverige fanns ungefär 120 rävfarmar 1990, men i mitten av 1990-talet förbjöds i princip rävfarmar eftersom uppfödningslagarna då blev mycket stränga. Idag (2018) är Finland en av världens största blårävsexportörer och där finns flera hundra tusen blårävar.

Hur många blårävar gick det åt för att göra en sån päls som hon har på sig?

– Sju till elva stycken.

Har ni sponsrat några andra företag med pälsar?

– Nej, inte med pälsar. Det där var ju en päls som vi lånade ut som hon satt i. Och det gjorde vi bara för att få lite reklam. Det kunde ge nåt öre på den tiden. Jag menar i en liten kommun där alla känner alla, kan ju alla tjäna alla, säger Ingvar Bäckman.

Storebrokören firade 35-årsjubileum 2014. Idag är drygt en tredjedel av körsångarna från Storebro. Resten kommer från Vimmerby och den allra närmaste bygden. Men körens namn är så inarbetat att det knappast finns någon anledning att rucka på det.

Av Henrik Martinell

P.S. Vilka fler gamla skivomslag har artister med vräkiga pälsar på? Tipsa i kommentarerna!

Intervju med Ingvar Bäckman om Anna-Lena Löfgren och pälsen