Kategorier
Artister

Ingmar Nordströms – soffgruppen

De lät sy upp kostymer av ett tyg som egentligen var tänkt för soffor – och fick ett öknamn på kuppen. Henrik Martinell pratar allvar med Ingmar Nordström.

Många dansband på 1970-talet klädde sig inte för att vara snygga, utan för att få göra avdrag på skatten. Kanske fanns det till och med en särskild kolumn för ”fantasikostymer”? Ingmar Nordströms var förmodligen inget undantag.

– Vi försökte ju faktiskt att vara häftiga om man säger så, med rymdkostymer och så vidare. De sista tio åren hade vi till och med frackaktiga uppsättningar, säger Ingmar Nordström när jag frågar honom om bandets utseende förr i tiden.

Orkestern släppte 1971 LP:n På party med Ingmar Nordströms. Kläderna de bar på konvolutet blev en helt egen historia.

– Jag hittade ett tyg som jag tyckte var snyggt, så vi hade en kille nere i Malmö som hjälpte oss med kläderna, säger han. Det var ett möbeltyg som jag tyckte var väldigt snyggt och det sydde vi upp kläder på. Vi själva kallade oss för ”Soffgruppen”.

Ingmar berättar att det var en kvinnlig designer som sydde upp just de kostymerna åt orkestermedlemmarna och Ingmar blev minst sagt missnöjd med slutprodukten.

– Det tyckte jag var helt förfärligt. Jag trivdes inte alls, men det var för dyrt för att bara låta det gå till tippen. Vi hade dem i ett halvår i alla fall.

Om vi kollar på Saxparty 3. Där är alla klädda i jeans och olika sorters jeanstyg och så vidare – hur tänkte ni där?

– Jag vet inte riktigt hur vi tänkte, men vi skulle se trevliga ut och trendiga på det viset som man var då, det är svårt att förklara.

– På en stor loungerestaurang var det en hovmästare som sa: ”Det är för sorgligt. Vi kräver att våra gäster ska komma uppklädda med slips och allting, men så kommer orkestern och står i snickarbyxor.” Jag förstod vad han menade, men då tog jag i ordentligt så jag lät sy upp en jaquette-modell. Sedan hade vi smoking på nästan alla foton. De sista åren var vi väldigt eleganta om jag får säga så.

Foto

På bilden: Ingmar Nordströms med sofftyget. Bilden används med tillstånd av Roger Lindqvist. Fotot på Ingmar Nordström idag är privat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × tre =