Kategorier
Artister

Ingegerd ”Sudden” Eriksson

Ingegerd "Sudden" Eriksson var Stuguns export till musikvärlden. En glad och manisk mångsysslare som gick ur tiden i mars 2004.

Suddens travsång [ Singelomslag ]Ingegerd "Sudden" Eriksson föddes i Stugun 1932 och avled den 17 mars 2004. Hon avslutade sina dagar som artist, bosatt på Hemgården i Kälarne, Jämtland. Sudden började som bonnmora, jobbade sedan som förskollärare, musik- och sångterapeut, fritidsledare med mera.

Hon debuterade 1988 med kassetten Vildhussens Blues, därefter släppt hon en singel med samma namn, singeln Suddens Travsång och 1996 CD:n Livet, kärleken, solen och miljön. Allt på eget bolag. Därefter blev det ytterligare två CD-skivor.

I en fantastisk intervju, publicerad 1997 i Länstidningen Östersund, berättar reportern Jens Ganman om sitt möte med Sudden:

"Det mer eller mindre ryker ur öronen på mig när jag lämnar Ingegerd Sudden Eriksson för att åka in till stan igen. Med en basgitarr i högsta hugg förföljer hon mig ut till bilen, och det sista jag hör innan jag stänger dörren är ett maniskt ’Hejbaberiba! Hejbaberiba! Hejbaberiba!’".

Några rader som väl summerar Suddens entusiastiska karaktär. Sudden turnerade 1991 i USA och i ovan nämnda intervju ger hon goda råd till svenska artister som vill pröva lyckan på andra sidan Atlanten:

– … Sen när de kommer över ska de se till att alltid vara sig själva, hälsa artigt på folk och inte vara sura och vresiga och högfärdiga och sätta näsan i vädret utan vara beredda på att ställa upp och spela dygnet runt…

Sudden blev uppmärksammad i teveprogrammet Anders och Måns hösten 2003, där hon porträtterades i ett stort inslag och nådde stor popularitet bland tittarna. Själv blev hon mycket glad över att äntligen nå ett erkännande för sin musikaliska gärning.

I en intervju i Länstidningen Östersund i oktober 2003 berättar hon:

– Dom nere i Skåne tycker att jag gör en annan sorts texter och en annan sorts melodier och det ska jag få uppträda med i TV … Och dom tycker tydligen väldigt bra om mig. De var flera stycken som i somras åkte flygplan från Malmö till Sundsvall och tog TV:s buss hit till Kälarne och var här ett par dagar och spelade in.
– Dom har lagt låtarna mina på Internet, och det är mycket om mig på Internet.
– Jag har som kommit i smöret riktigt, jag, nu.

Som en kuriös randanmärkning kan vi avslöja att Stefan Kéry på skivbolaget Subliminal Sounds i slutet av 1990-talet kontaktade Sudden för att distribuera hennes skivor; han möttes av en enorm entusiasm. När Sudden fick reda på att Stefan själv praktiserade som musiker, så insisterade Sudden på att de skulle starta ett gemensamt countryband. Tyvärr fick världen aldrig uppleva denna konstellation.

Tack

För oss var du en hjälte, Sudden. Tack ska du ha!

Tack också till Olle Rönnbäck, som var först med att fästa Sunkits uppmärksamhet på Suddens Travsång samt till Björn Höglund i Hoven Droven, som berättade den tråkiga nyheten för oss.

Av Magnus Nilsson

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

arton + fem =