Kategorier
Artister

Gunnar Winald

Gunnar Winald fick sin stora chans med en LP på det lilla skivbolaget E.Mann. Gunnar själv var en talang, men omgivningen och omständigheterna var kanske inte de bästa.

Gunnar Winald debuterade i gruppen He-Goats, bildad 1965 i Månsarp utanför Jönköping, som 1967 var en av pristagarna i EMI:s och Pripps tävling Zingo-Toppen, dokumenterad på den eftersökta LP:n med samma namn (RM 2512).

Nästa gång Gunnar dyker upp i det offentliga är det på ett självbetitlat soloalbum. E. Mann var ett litet skivbolag som på 1970-talet satsade stort på sitt fynd, den då 28-årige Gunnar Winald, ”från Jönköping, lärare, mångsysslare, sångare, musiker och textförfattare”. I pressmaterialet beskrivs han som en…

skön svensk kille som skriver och sjunger om svensk verklighet som den kan vara när man känner sig ensam och dras till diskoteket eller om en vinglad, drömsk trubadur, en rak reaggie (sic!), om en tjej som är skön för att hon är trind och gullig eller om musiken ’från mitt eget band’ som alla blir glada av…

Det bästa på skivan är inte den felstavade och feluttalade Min reaggie – en låt vars komp kan ses som en fullständig missuppfattning av genren reggae – utan texten till Följ med mig hem, som är en riktig fullträff:

följ med mig hem
jag bjuder på ett glas med vin och en macka
följ med mig hem
det enda jag vill är att sitta ned och snacka…

Vem kan motstå en sådan invit? Så här skriver Gunnar själv om låten (citerat från pressmeddelande):

Det är många som gillar den, den är ärlig och kanske uttrycker den känslan som många har men är svår att säga.

På LP:n och de singlar som E. Mann gav ut med Gunnar Winald så är det uppenbart att Gunnar själv var en verklig musikalisk talang. Men omständigheterna var kanske för små för att han skulle komma till sin rätt? Personligen undrar jag vad som hade kunnat hända om Gunnar Winald hade hamnat hos exempelvis Anders BurmanMetronome.

Gunnar Winald dök senare upp som kompgitarrist i The Spotnicks. Han turnerade med gruppen i Tyskland i augusti 1977 och maj 1978.

Han har också producerat (åtminstone) en annan skiva på E. Mann; med dansbandet Gul&Blå.

Gunnar Winald spelade under en tid bas i göteborgska indiegruppen 2 eggs any style och medverkar på gruppens demo-CD Presents the demo (2003), men har nu lämnat gruppen.

Gunnar Winald är med största sannolikhet redaktör för böckerna Barnvisor för hela året (Klassikerförlaget) och Djurvisor för alla barn, Klassikerförlaget 1999.

Han är född 1947.

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

6 svar på ”Gunnar Winald”

Jag har sökt efter att lyssna på ”Följ med mig hem”, men hittar den ingenstans på nätet. Någon som vet hur jag kan lyssna på denna raritet.

Hej Marcel! Låten _har_ funnits på Youtube, men verkar vara bortplockad troligen av upphovsrättsliga skäl. Vem som helst som har låten kan ju göra ett nytt försök, men man får anta att den tas bort förr eller senare. 🙁

Svara

Skivbolaget E.Mann… Vinylens härliga tid! Jag vill minnas att efterlevande höll en minnesstund för Evert Mann i Apladalens kaffestuga, Värnamo, för fem, sex år sedan. Och visst skickade hoppfulla singer-songwriters kring 1975-80 demo-kassetter plus maskinskriven sångtext till E.Mann, Tegnérsgatan 9A i Göteborg. Trevlige korrekte Evert svarade alltid. Och att ge ut Gunnar Winald bar sig. Jag tror någon ättling, med efternamnet Mann, bor kvar på adressen, våningen ovanpå Ante Cikes. Men inte är det längre tider att ha lokalt litet skivbolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + tre =