Kategorier
Artister

Cathy Berberian

Ingen har någonsin tolkat Beatles på detta sätt. Trots att hon verkade i en tid av oändliga tolkningar lyckades operasångerskan Berberian sticka ut.

Cathy Berberians LP Revolution [ klicka för större bild ]Cathy Berberian levde 1925-1983. Hon var sångerska med klassisk skolning, amerikanska med armeniskt ursprung. Utövare, kompositör och forskare inom området ny konstmusik. Studerade musik vid New Yorks universitet och senare vid Conservatoire Giuseppe Verdi i Milano innan debuten i Napoli 1957. Ett år senare framträdde hon i Rom vid en hyllningskonsert till John Cage med stycket "Aria with Fontana Mix".

1960 framträdde hon för första gången i USA, vid musikfestivalen i Berkshire, med ett stycke av Luciano Berio; "Circles". Hon gifte sig också med Berio samma år. Berio komponerade många verk direkt för Cathy Berberian, och det gjorde också Igor Stravinsky, John Cage, Silvano Bussoti m.fl.

Senare studier vid Kölnische Musikschule, University of Vancouver och The Royal Conservatoire of Toronto.

Belönades med en Grammy 1971, 1973 och 1974 samt en Grand Prix du Disque 1972. Bland de verk hon själv skrev märks "Tripsody", beställd av Radio Bremen 1966, som baseras på seriestrippar av Roberto Zamarin. Hon skrev också en rad vokala verk, kammarstycken och en teaterpjäs; "The Architect and The Emperor of Assyria", baserad på en text av Fernando Arrabal. Pjäsen fick premiär i Paris. Berberian utgav också en antologi med verk av kvinnliga kompositörer. Hennes arbeten är i huvudsak utgivna i Tyskland.

Här syns hon i ett konstmusikaliskt stycke, av allt att döma från schweizisk teve 1969:

Cathy Berberian gav också ut en LP där hon själv framför kända Beatles-låtar i opera-tappning: Revolution. En mycket ovanlig och eftersökt skiva av yppersta kvalitet! Etiketten är Polydor (Polydor 583 702). Om du hittar ett ex av skivan: prislappen är i stort sett ointressant, den är absolut värd att köpa. Omkring tusenlappen får man räkna med, om den överhuvudtaget bjuds ut.

Efter att vi i februari 2004 tipsat om att skivan Revolution tillfälligt lagts ut i sin helhet på webben, så fick vi följande trevliga och informativa brev från operasångaren Bengt Krantz:

Bedyrande vänner,
Vilken strålande överraskning att få ta del av Cathy Berberians Beatlesskiva i sin helhet. Entusiaster blommar på nätet. Det är helt klart. Jag skall sent glömma den underbara konsert jag övervarade i Stockholm,troligen med pianisten Bruno Canino (!). När det var dags för honom att spela, så satte hon sig i en fåtölj och slumrade strax in. Dessemellan drack hon generösa mängder sprit. Hon demonstrerade också skoningslöst elakt hur det kunde låta i de engelska salongerna när tondöva individer lät upp sina röster. Det var nog inte bara tondött, utan även rytmblint. En oförglömligt charmig dam vars like världen tyvärr inte längre skådar. Tack för er stramt lealösa hållning när det gäller att apostrofera folk av de mest vitt skilda slag. Det är så det skall vara i den bästa av världar.
God natt så länge,
Bengt Krantz

Tack för de vänliga orden, Bengt! Kul att få veta att Cathy Berberian alltså uppträdde i Stockholm.

Av Magnus Nilsson

Länkar

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × ett =