Kategorier
Artister

Bruno Wintzell

Han skrämde slag på Sveriges motståndare i fotbolls-EM 1992. Med sång.

Bruno Wintzell
Bruno Wintzell

Bruno Wintzell föddes i Bromma 23 mars 1944. Avled på Karolinska sjukhuset i Stockholm den 1 december 2002. Familj: sonen Carl-Christian och dottern Louise. Utbildad operasångare och ekonom. Gift med Goldie Hawn 1973-75.

"Goldie är en begåvad och underbar människa. Hon var min största kärlek. Att det hela tog slut berodde på mig. Jag tänkte väl för mycket som en svensk", har Bruno själv kommenterat äktenskapet.

Bruno Wintzell var känd bl.a. för att ha varit programledare i TV3:s italieninspelade program Tutti-Frutti, tillsammans med Dominika Peczynski, skrämt halvt ihjäl franska landslaget i fotboll genom att sjunga deras nationalsång helt sanslöst illa inför matchen Sverige-Frankrike (Råsunda, EM 1992) samt att ha fungerat som plastpappa åt Leila K.

Det är svårt att sjunga på utomhusarenor av Råsundas typ, kompet hörs från olika håll och kommer ofta ur fas med sångaren. Ljudet kan också uppfattas olika beroende på var man befinner sig, på läktaren eller inne på planen. Men, ärligt talat så tror vi att Svenska Fotbollsförbundet hade en generalplan… "Gå ut hårt, redan innan matchstart". Det fungerade över förväntan, det respektingivande franska landslaget kom alldeles av sig.

Bruno Wintzell som restauratör?

I Dagens Nyheter skrev Martin Stugart den 15 december 2004 under rubriken Vart tog Grants taverna vägen? om nedlagda restaurangen Grants taverna på Strandvägen i Stockholm. Restaurangen gick i konkurs 1977, men…

Sångaren Bruno Wintzell försökte köpa stället för att tillsammans med några vänner öppna dansrestaurang och tvätta bort de gamla synderna. Men Stockholms kommun vägrade att sälja.

Känner du till något om Brunos planer i restaurangbranschen, så kontakta oss gärna.

Bruno Wintzells filmografi

  • Miss and Mrs Sweden av Göran Gentele, 1969. Bruno spelar Jarl Kulles revolutionära hippieson, Hasse.
  • Tintomara av Hans Abramson, 1970.
  • The Girl From Petrovka av Robert Ellis Miller, 1974. Med Goldie Hawn och Hal Holbrook i huvudrollerna.
  • Francis Gary Powers: The True Story of the U-2 Spy Incident av Delbert Mann, 1976. TV-film med Bruno i liten roll.
  • Animal Protector av Mats Helge, 1988.

Bruno Wintzell på skiva

Bruno Wintzell var också svensktoppsartist på 1960-talet, han hade huvudrollen i operetten Greven av Luxemburg i Malmö, huvudrollerna i musikalerna HairScala i Stockholm och Jesus Christ Superstar i Köpenhamn.

Kanske är Idag sköt jag ihjäl en okänd man hans främsta inspelning.

Bruno Wintzell som fotomodell

Bruno inledde sin karriär som bildromansmodell i Bildjournalen. Så här inleds ett reportage , med rubriken Har vi fått en stjärna på köpet? , om honom i tidningen:

Den dagen Bildjournalens filmregissör Ia Olsson skrev kontrakt med Bruno Wintzell fick vi en stjärna på köpet. Bruno hann inte mer än spela in huvudrollen i vår bildroman "Jag vill leva mitt liv" (nästa sida) förrän han gjorde succé som sångare. Nu väntar radio, TV och nya skivor på killen som är Anna-Lena Löfgrens skugga.

Här presenterar vi några skannade sidor ur det aktuella numret av Bildjournalen. Klicka på bilderna för att se en större version:

ur Jag vill leva mitt liv med Bruno Wintzell [ Klicka för större bild ] Â ur Jag vill leva mitt liv med Bruno Wintzell [ Klicka för större bild ] Â ur Jag vill leva mitt liv med Bruno Wintzell [ Klicka för större bild ]

Tack

Stort tack till Elin för tips och skannade sidor. Stort tack också till Louise Wintzell (!) för rättad uppgift.

Av Magnus Nilsson

Länkar

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 + 18 =