Kategorier
Artister

Ulf Sawert är redan en legend

Ulf Sawert är verksam som artist, kompositör, släktforskare, pingstvän, båtklubbssponsor och driver en egen tankesmedja. Dessutom är han slående lik prinsessan Madeleine. Enligt egen utsago.

Det är bäst att vi tar det från början.

Ulf Sawert, född den 21 januari 1962, är bosatt i Juniskär utanför Sundsvall.

Under 2000 storsatsade Ulf Sawert på musiken och spelade in en egen skiva. På Juniskären (Sawert Förlag) står han själv för text och musik samt för solosång, men i övrigt omges han av inhyrda musiker. Ulf har av allt att döma tagit ett banklån eller på annat sätt bekostat skivan, och med tanke på att han också haft hand om distribution och marknadsföring själv, så måste det hela ses som ett vågat högriskprojekt. En modig handling, väl värd att beundras.

Låtarna är ganska trevliga visor, men Ulfs sång är entonig och texterna är i huvudsak pekoral i sedvanlig skärgårdsromantisk Taube-anda. Med sådana randanmärkningar brukar det inte ta lång tid innan vi på Sunkit får ”tips från allmänheten” och någon gång under sommaren 2001 kollade jag upp Ulf Sawert, lyssnade på delar av skivan på hans webbplats och beställde den.

Någon dag senare ringer mobilen.

– Hej, det är Ulf Sawert från Sundsvall.

– Ja, hej?

– Har du beställt en skiva av mig på internet?

– Ja, ja just det, det har jag gjort.

– Nämen, är det sant!? Alltså, det har aldrig hänt förut…

Det faktum att någon gjort en riktig, allvarligt menad beställning gjorde Ulf upprymd och det är ju ganska charmigt. Vi pratade en stund om skivan och hur den hade kommit till. Jag har ett svagt minne av att han berättade att han lagt ut ganska mycket pengar på den och att den såldes i några butiker lokalt i Sundsvall. Något direkt genombrott kanske inte var att vänta, men plötsligt säger han att ”jag ska ju vara med i Melodifestivalen nästa gång”.

– Va, så kul, utbrast jag.

– Ja, det är den bästa låt jag någonsin skrivit. Den kan mycket väl vinna. Om det inte blir något mygel alltså.

– Hur menar du då?

– Ja, att den inte kommer med.

Okej, jag förstod att det inte var så att den gode Ulf nått hela vägen fram än. Låten var inskickad till SVT, men det var också allt. Jag önskade lycka till och så var det med den saken. Några dagar senare kom skivan på posten. Jag har spelat bland annat Det är så vackert på klubben någon gång, men inte mer.

I början av 2000-talet var webben ännu inte den folkliga arena som det är idag; en sökning på ”våra artister” gav sällan något annat utslag än om vi själva hade skrivit om dem. Men tiderna har ju förändrats och för en tid sedan kom jag att lyssna på Ulf Sawerts skiva och undrade om han fortfarande var aktiv, och om någon annan hade reflekterat över den sawertska visskatten.

Jag blev inte så lite förvånad av mängden träffar. Va, Ulf Sawert i 100 höjdare på teve? Klart att jag blev nyfiken.

Men nej, Filip och Fredrik hade inte sladdat genom snön till den sundsvallska skärgården för att lyssna på lokalpatriotiska visor. De hade åkt dit för att möta Ulf Sawert, släktforskaren; mannen som hittat ett tidigare okänt släktskap med kungafamiljen. Ja, Ulf var helt enkelt en Bernadotte.

Inför tevekameran smilar han upp sig och håller upp ett foto på prinsessan Madeleine. För att påvisa den uppenbara likheten. Som inte finns. Som inte finns på den här planeten.

Det kan vara kul med människor som lever i sin egen värld, med sina alldeles egna drömmar och uppfattningar. Men jag måste säga att jag bara blev ledsen och beklämd av inslaget.

https://youtu.be/ADyLYOJAQaY

Man tror ju att han skojar, ”det är ju prinsessan Madeleine”. Jag tycker att programledarnas gissning på att han egentligen liknar Staffan Hildebrand är mycket närmare sannolikheten… och mycket roligare. Men i alla fall, Ulf har sina bevis. Alla människor som ens sett begreppet vetenskaplig metod på vykort fattar ju hur illa det är ställt.

Men det finns ytterligare nyheter i historien Ulf Sawert: Musiken. Den låt som han i vårt samtal nämner som ”den bästa låt jag någonsin skrivit” lever kvar… Ulf är även här motarbetad av allt och alla, refuserad av SVT. Men hyllad utomlands. Han hänvisar till Irwin Chusid på radiostationen WFMU, som inte bara spelat The Only Special One, utan också blivit så gripen att han tystnat efter låten. Jo, det är klart att en av de största profilerna inom genren incredibly strange music häpnar… 😉 Det är inte alla artister som skulle ta det som en positiv referens, men okej.

Ulf går i programmet på i ullstrumporna och hävdar att hans låt skulle ha haft en rimlig chans att inte bara vinna den svenska festivalen, utan hela den europeiska finalen. Ett sådant uttalande stavas självförtroende!

The Only Special One är en fin låt, om än lite udda uppbyggd och ohämmad i sin snegling på Elvis Presley.

Det allra bästa med 100 höjdare är att programserien avslutades med en gala, där Magnus Carlson från Weeping Willows framför The Only Special One. Helt utan ironi. Här visar Filip & Fredrik upp en kanske oväntad sida, och ger Ulf (som de träffsäkert jämför med Karlsson på taket) någon form av upprättelse. Hans låt får den dräkt som den gör sig bäst i. Och den blir ju bra.

Det betyder inte att den nödvändigtvis har i melodifestivalen att göra. Men det är å andra sidan inget mått på yppersta kvalitet.

Ulf Sawert lär idag vara verksam som taxichaufför.

Av Magnus Nilsson

Länkar

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 − tretton =