Den 6 oktober är det tjeckisk afton på Kulturhuset i Stockholm. Martin Kristenson, känd från Kapten Stofil, väljer godbitar ur sin digra samling av tjeckiska skivor och kultfilmen Kdo chce zabit Jesii? från 1966 visas.

Sunkit tipsar gärna om detta evenemang i Stockholm.

Martin Kristensson har samlat tjeckisk musik i mer än 30 år och bjuder under kvällen på de bästa bitarna från denna musikskatt. Martin är ”till vardags” en av redaktörerna för tidskriften Kapten Stofil och dessutom författare till Partyt är ett faktum , 365 skäl att rulla hatt samt medförfattare till Sveriges sämsta skivomslag. Det kanske ger en fingervisning om att Sunkit-vänner kan komma att uppskatta denna händelse.

Václav Vorlíceks film Kdo chce zabít Jesii? ('Vem vill döda Jessie?' 1966) är en lekfull historia om en maskin som kan visualisera människors drömmar på en monitor, men som har bieffekten att drömfigurerna får fast gestalt och kliver ut i verkligheten. En seriefrälst forskare drömmer om den tecknade superhjältinnan Jessie (Olga Schoberová), och hittar henne på morgonen i sin lägenhet, redo för nya actionspäckade äventyr. Flera drömhjältar dyker upp i handlingen och komplicerar forskarnas tillvaro.

Ibland kan man misstänka en förtäckt regimkritik, till exempel i följande replikväxling mellan två jurister, som vill sätta stopp för seriefigurernas framfart genom att förbjuda fiktiva personer att vistas i verkligheten:
, Vi kan förbjuda vad som helst.
, Men kan vi förbjuda någon att existera?

Fri entré.

Tid: 6 oktober 2009, kl. 17.00. Filmen visas med början kl. 18.00.

Plats: Kulturhuset, Stockholm.

Arrangörer: Serieteket i samarbete med Tjeckiska ambassaden i Stockholm.

Magnus Nilsson

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 + tretton =