Kategorier
Artister

Reco slog några få med rejäl häpnad

Jolly Jolly Buddy Buddy? Låtsas-engelska på Skandinaviens märkligaste singel… inte ens trummisen vet vem Reco är.

Recos singel Jolly Jolly Buddy Buddy kan lugnt tilldelas titeln Europas underligaste skiva (okej, konkurrensen är förstås stenhård med Leif Anderssons Kind mot kind). Låtsas-engelska till yxigt komp med piano och trummor. Måste höras. Kan inte förstås.

Singeln utkom på EMI:s Odeon-etikett 1971 (ingen på EMI minns längre denna produktion). Vårt första exemplar fick vi låna av en välgörare som i början av 1970-talet arbetade som säljare på sagda bolag. Därför är det möjligt att han kommit över singeln ”i huset” och av den anledningen antog vi tidigare att Jolly Jolly Buddy Buddy aldrig cirkulerade i affärerna. Nu vet vi bättre, Reco har till och med spelat i svenska folkparker!

Dessutom har vi från en mycket initierad källa fått reda på Recos riktiga namn: han heter Reijo Kääriäinen. Smaka på det!

Recos trummis minns inte Reco

På skivetiketten namnges de medverkande. Sunkit lyckades för ett par år sedan spåra trummisen Ulf Söderholm, som då arbetade på intresseorganisationen SAMI. Han har gett tillstånd till att publicera korrespondensen:

Brev 1:

Hej Magnus!
Tack för mail. Jag är nästan säker på att det är jag som är med på plattan du talar om, men jag har inget som helst minne av inspelningen, inte heller klingar namnet ”Reco” bekant. Men å andra sidan har jag varit med på över 2.500 titlar genom åren och som trumslagare är det vanligt att kompet spelar in bakgrunden först och då är sällan artisten med. Så det har alltså hänt många gånger att jag är med på inspelningar som jag inte vet vad det är. Eftersom du skriver att plattan är ganska absurd så vore det kul att höra den. Då kommer jag kanske ihåg inspelningen. Vad heter låten? Vad gör artisten? Sjunger han/hon? Är det på svenska? Vore kul att veta.
OK, vi hörs!
Ulf Söderholm

Efter att vi skickat en kassettkopia på låten kom brev 2:

Magnus!
Jag måste erkänna att jag inte har något minne av denna mycket kufiska inspelning. En så galen inspelning borde jag ha kommit ihåg om ”artisten” Reco hade varit i studion samtidigt med oss musiker. Men, som du kanske vet så spelade man oftast in en bakgrund på förmiddagen och sen när vi gått hem kom artisten och lade på sin sång. Så måste det ha varit även denna gång. Det var ofta som man tyckte att bakgrunderna som vi gjorde var lite ”konstiga” men när man sedan hörde slutresultatet med sång, kör, blåsare och kanske stråkar så lät det OK. Men det här lät underligt hela vägen… Det låter som om vi i kompet medvetet spelar ”kantigt”, ryckigt och ”corny”. Så dåligt spelar inte vi studiomusiker normalt. Du säger att det är från en singel. Är det nån låt på baksidan? Vet du vilket bolag som givit ut skivan? Kanske har Reco givit ut den på eget bolag. Udda artister brukar göra så. Nåväl, det var ändå kul att höra denna märklighet.
MVH Uffe

Stort tack till Ulf Söderholm, naturligtvis.

Två brev om Reco

Under de år som vi drivit Sunkit har få personer på eget bevåg hört av sig om Reco. Men en sen kväll i början av mars 2002 fick vi två e-brev (från två kontinenter, dessutom) om denne mytomspunne artist. Först ut var Thomas Edler:

Hej,
Jag har haft denna singel. Gav bort den 1989 till Henrik Norberg, som då extraknäckte som DJ på en klubb i Helsingborg. Han fick den om han lovade att spela den när vi kom till klubben, vilket han gjorde. Skrattar än idag när man tänker på hur övriga gäster reagerade när låten spelades.
Jag fick skivan av en gammal kollega. Det fanns inget omslag till den. Bara ett plastfodral. Den hade också samma B-sida Molly Cow-Teddy Puff.

Smaskig info, detta: Sunkit är alltså bara den andra klubben i Sverige som spelat Jolly Jolly, Buddy Buddy! Tack, Thomas!

Senare samma afton briserade bomben:

Hej,
Läste om Reco på er site. Jag är positivt överraskad av all information om udda och bortglömda artister. Ett sant nöje att gå igenom.
Jag har ett ex. av skivan Jolly Jolly, Buddy Buddy / Molly Cow, Teddy Puff. Den inhandlades på dåvarande Tempo i Mörby Centrum (Danderyd) 1971. Den hade Reco avbildad på omslaget med stora polisonger, tyvärr har min yngre syster slarvat bort bildomslaget. Om minnet inte sviker, så är Reco från Holland. Han uppträdde på TV i en show med Clabbe och jag tror showen hette Lighthouse eller nåt. Jag reserverar mig för namnet på showen. Hur som helst, vi var på semester i Luleå när han uppträdde i showen och jag blev väldigt impad av hans utbrott och vrål i mitten på låten. Faktum är, att han kom inspringande på scenen hysteriskt skrikande ’Jolly jolly jolly’. Låtsas-engelska och i övrigt påhittat språk. King-of-the-Joderi-Bo???
Inledningen av Jolly… Låter ju väldigt lovande, flöjt och trummor och piano. B-sidan har ju också kvaliteter. Jag minns att jag tog med skivan till en musiklektion på högstadiet och spelade den. Alla i klassen vred sig av skratt. Mitt ex är spelbart med visst knaster. Jag har länge funderat på i vilken upplaga den kan ha utgivits och jag har spenderat mycket tid hos ’skivbörser’ i stockholmsområdet. Ingen har sett skivan eller hört talas om Reco.
Med vänlig hälsning
Thomas Öhman
Philadelphia, USA

Helt otroligt! Tack Thomas, här finns flera spår att följa, t.ex. Holland, teveframträdande…

Sunkit har haft kontakt med Claes af Gejerstam för att höra om han mindes programmet, men tyvärr. I alla fall tackar vi Clabbe för att han tog sig tid att svara.

Uppdatering: Reijo Kääriäinen gick bort 2005.

Länkar

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

15 svar på ”Reco slog några få med rejäl häpnad”

Hej!
Köpt ett exemplar av denna singel med Reco idag i en av Solnas secondhand affärer. 20 spänn för denna udda platta.
skivan är uppenbarligen såld i affärer i alla fall, då denna singel har en klisterlapp på baksidan av omslaget ”Hirschs skivor, Hötorget 2”.

Detta är det andra exemplaret jag kommit över. Sålde det andra för ett par år sedan på tradera och fick mycket bra betalt.

Hälsningar Frank Axelsson, Saltsjö-Boo

Hej,
Reco lever inte längre tyvärr. Han gick bort 2005. Jag vet det för att jag är gift med hans (enda) dotter. Jag träffade Reco en handfull gånger då han var i livet, det var en mycket färgstark människa!
Vi har en hel kasse med outgivet material här på vinden om någon är intresserade av att lyssna igenom? Gamla hederliga kassetband, vi har själva inte lyssnat igenom en bråkdel av det. Är lite tveksam att skriva ut kontaktuppgifter här (emailadressen ovan fungerar inte heller), men är någon intresserad att veta mer om Reco (eller Reijo som hans riktiga namn var) kan ni gärna svara på denna post med era kontaktuppgifter så tar vi kontakt.

Mvh
Recos dotter med svärsson

Nu är det snart ett år sedan denna konversation. Hur går det med genomlyssnandet? Vi väntar otåligt…

Hej,
Jag köpte singeln med Reco för 89 öre på en skivrea på Wessels varuhus i Räppe utanför Växjö i början av sjuttiotalet. Den har varit min galnaste skiva sedan dess. Blev idag nyfiken på mannen bakom skivan och hittade er sajt. Ett stort tack för all information.

Kära medborgare,
Strax öster om Orminge överlämnades idag kassen med Reijo ”Reco” Kääriäinens kassetter. Allt skedde vid en högtidlig ceremoni under den gnistrande november-solen.
Reijos mycket trevliga dotter har förvaltat sin fars kassetter och dessa lämnades som sagt med varm hand över till mig och jag har lovat dottern att göra något fint och hedersamt av materialet om sångerna är i samma anda som Jolly, Jolly, Buddy, Buddy & Molly Cow-Teddy Puff.

Jag har bokat tid i Cutting Room för att digitalisera kassetterna.
Därefter kommer jag noggrant att lyssna igenom materialet.
Finns det sånger i samma anda som låtarna på debutsingeln så är möjligheten stor att det blir ett fonogram med obligatoriskt releaseparty på Klubb Sunkit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + 12 =