Kategorier
Artister

Lelle Hegland, Hep Stars och hålligång

Lelle Hegland var basisten som startade Hep Stars, ett av 60-talets främsta rockband. Han myntade begreppet hålligång som en beskrivning av bandets vilda scenshow.

Idag, den 19 maj 2022, begravs Lennart ”Lelle” Hegland i Bromma kyrka.

Lelle Hegland föddes den 9 januari 1943 i Stockholm. I lumpen träffade han trummisen Christer Pettersson och tillsammans bildade de 1963 gruppen Quartet Yep. I bandet spelade också gitarristen och sångaren Janne Frisk och organisten Hazze Östlund – sedermera legendarisk inspelningstekniker och dessutom pappa till Hans Östlund, gitarrist i The Nomads.

Fritidsgårdarna i Storstockholm var bandets scen och i takt med den snabbt ökande erfarenheten utvecklade man en alltmer rockig stil. Medlemmar kom och gick, sångaren Svenne Hedlund rekryterades och snart var även Benny Andersson (senare i ABBA) en del av bandet. Kring den här tiden bytte man också namn till Hep Stars.

Åke Gerhard, mannen bakom Olga Records, blev bandets manager och genombrottet kom med singeln Cadillac 1965. Under senare delen av 1960-talet var Hep Stars landets kanske främsta rockband.

Som tonårsidol var intresset för material om Svenne Hedlund högintressant, så pass att den då 22-årige sångaren skrev sina memoarer – I natt jag drömde… (Europa-produktion, 1967). Även om det förstås är för tidigt att summera ett liv i den åldern, så ger boken en intressant bild av tidens popscen. Och inte minst av Lelle Hegland.

I backspegeln kan man kanske tycka att Hep Stars – och inte minst då basisten Lelle Hegland – framstod som lite småtöntiga. Bandet for fram som galna på scenen och Lelle utstrålar kanske inte direkt hårding. Men faktum är att den snälle Svenne beskriver (om jag minns rätt) hur nervös han var inför de några år äldre killarna i Hep. Och det är alldeles tydligt att Lelle Hegland var bandets starke man, en ledare som drev Hep Stars framåt.

På bilder och filmklipp är det oftast Lelle Hegland som står längst fram på scenen. Han utstrålar kaxig energi. Han ber inte om ursäkt.

För Hep Stars var det, mycket tack vare Lelle Hegland, viktigt att sticka ut. Att vara annorlunda. Lite som de stora drakarna – Rolling Stones, The Beatles och Beach Boys – så fanns en rivalitet mellan de svenska banden och Lelle ville profilera sitt Hep Stars som de vildaste. Han och hepparna kallade det hålligång.

Filmade liveupptagningar från den här tiden växer inte på träd och på internet är tillgängligheten till dem svajig. Men under årens lopp har man ändå snappat upp en del och det är tydligt att Hep Stars hålligång var ett smått surrealistiskt och galet ös. Underbart att se!

Sextiotalets popvåg ebbade ut och Hep Stars upplöstes. Medlemmarna fortsatte i olika konstellationer, bland annat som Gummibandet och ibland även i någon av reinkarnationerna som Hep Stars. Men storhetstiden var över, annat än för Svenne & Lotta (Charlotte Walker anslöt till Hep Stars 1968) som hade stora framgångar som schlagerartister under 1970-talet.

Lelle Hegland framträdde under många år som trubadur på olika ställen i Stockholm. Efter att ha spelat skivor på klubben Sunkit en kväll, så stötte jag på honom vid Medborgarplatsens tunnelbana – som vanligt med ett gitarrcase i handen. Jag tog tillfället i akt och bad om en autograf och uttryckte hur stort jag tyckte att det var att träffa honom.

Vill minnas att han svarade något i stil med att ”nåja, så märkvärdigt är det väl inte”.

Men jag vill hävda – som säkert framgår av det ovan skrivna – att Lennart ”Lelle” Hegland var en speciell ädelsten i den svenska pop- och rockhistorien. Inte minst därför att han, i en tid då alla svenska band stirrade sig blinda på sina förebilder, såg ett egenvärde i att skilja sig från andra – och att dra ut svängarna. Gärna lite för långt. (Nämnde jag att han under en period var tillsammans med Lena Junoff?)

Tyvärr fick Lelle Hegland en tragisk sista tid i livet. Under oklara omständigheter hamnade han i backen i slutet av 90-talet och fick genom detta en hjärnskada.

Tack för autografen, Lelle! Och tack för allt hålligång.

Lennart Hegland avled den 13 april 2022.

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

2 svar på ”Lelle Hegland, Hep Stars och hålligång”

Oh jaaa, fritidsgårdarna!!! Varje gång som TV klipper ihop nostalgiska 60-talspop-program, så har Hepstars, Tages och de andra spelningar på fritidsgårdar. När the Panthers från Ljusdal var på Farsta fritids, lät TV dem inte spela på Stora scenen utan krävde att de höll till i foajén, där ljudet visserligen var helt miserabelt men ljussättningen lätt – och vad TV då fokuserade på var ju inte musiken utan det faktum att killarna var ”långhåriga likt koketta töser”. Och när långhåret efter något år inte längre var sensation fick Lelle och Svenne i Hepstars i stället under vildaste låten skutta upp och ställa sig på högtalarna. Vems var idén? Lelles eller TV-producentens? Detta kan TV utan ny kostnad visa igen och igen, för man betalade bara en engångssumma. Vad visste på den tiden de koketta om copyright osv?

Det år 2024 – och blir under året 60 år sedan Svenne skulle kolla in en lokal att kanske få spela i, men där ett gammel-tjoa-gäng just höll på. Svenne häpnade över hur en tonårig kille lirade piano. Men killen ”slösade bort” sin talang även på dragspel. Svenne lyckades från en telefonautomat få tag på Lelle och nämnde vicken lovande kille där var på klaviatur. ”Okej, be honom komma och testa med oss”, sa Lelle. ”Vad heter han?” ”Tja, Benny nånting” svarade Svenne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 8 =