Kategorier
Recensioner

Lena Junoff – Precis, för bra för att vara sann

Äntligen kommer en rimligt heltäckande biografi om Lena Junoff, primadonnan från Hisingen. Linus Kuhlin har kommit henne så nära som man kan tänkas komma.

Lagom till att Lena Junoff fyller 80 år – hon föddes den 16 maj 1942 – släpper Pug Förlag en matig biografi signerad Linus Kuhlin. Linus har tidigare skrivit biografiska böcker om Killinggänget och rockgruppen Kent, men här har han fått ett ämne som kräver en helt annan kaliber. Att ge sig i kast med att skildra Lena Junoffs brokiga förflutna verkar vara ett riktigt kamikazeprojekt – fråga Bo Sjökvist och Bengt Löfgren!

Lena Junoff var under 60-talet en ”it girl” i både Sverige och framförallt den tyskspråkiga kontinenten. Hon gjorde en handfull singlar, sjöng med både jazz- och poporkestrar och hade ett aningen skandalartat rykte omkring sig. Hon var dessutom under en tid sångerska hos Duke Ellington – något hon aldrig varit sen att påpeka (för övrigt fullt rimligt).

Men något hände. Eller snarast – det hände ingenting. Lenas karriär rann ut i sanden innan den ens hade kommit igång på allvar. Till delar berodde det nog på dåliga rådgivare och otillräcklig uppbackning. I Linus Kuhlins bok blir det också uppenbart att Lena många gånger stått i vägen för sig själv.

I början av 70-talet gör hon ett illa anonymiserat inhopp hos Johnny Bode och dennes LP Bordellmammas dotter – 10 sexiga schlager-sånger. Det inverkar kanske också menligt på Lenas karriär, men vid den tiden hade hennes stjärna ändå dalat betänkligt.

De flesta ögonvittnen i boken beskriver Lena Junoff som en besvärlig människa. Hon tar för sig, hon pratar för mycket, hon skarvar sina berättelser, hon är utlevande, hon tjatar hål i huvudet på sin omgivning osv. Det här låter ärligt talat som en ”kulturman”, men eftersom det handlar om en kvinnlig artist så fungerade det dåligt på 60-talet (och kanske även i våra dagar).

I rättvisans namn ska det påpekas att Lena också framstår som en omtänksam person i boken. Till exempel poängterar hon flera gånger under de många timmarnas samtal, att det är hennes berättelse – men Linus Kuhlins bok. Han får bestämma över den.

Som sagt, Lena Junoff är omvittnat bra på att hålla låda och köra sina stående stories. De finns med i boken, men här finns också luckorna – Linus Kuhlin har verkligen ansträngt sig för att få Lena att prata om det som hon inte självmant berättar. För mellan perioden med Hep Stars och Duke Ellington och 80-årsdagen finns det ju ganska mycket liv, som förstås bör finnas med i en biografi.

Linus Kuhlin erkänner utan omsvep, att För bra för att vara sann – Lena Junoffs osannolika liv och karriär till syvende och sist ändå är Lena Junoffs bok. Det hon inte vill prata om, det finns inte med. Och det är Lenas minnesbild som är utgångspunkt; det är en tydlig premiss och en av bokens stora styrkor – den är lojal med Lena Junoff och hennes bild av sitt liv och sin omgivning. Och är oftast tydlig med vilka minnen som skulle kunna ifrågasättas.

En ytterst träffsäker strof ur boken:

Detta är en väldigt typisk Lena Junoff-anekdot. Den är väldigt associativ, innehåller flera prominenta personer och är svår att kolla upp.

Linus Kuhlin i För bra för att vara sann

Efter radiodokumentären Primadonnan från Hisingen och den självbiografiska kokboken i serieform (!) med samma namn har Lena Junoff fått en oväntad nystart som artist. Tillsammans med Hanna Chawki spelar hon experimentell musik i bandet Cosmic Ellington Girls. Detta är en intressant del av boken, inte minst därför att det här blir tydligt på vilket sätt det är besvärligt att ha med Lena Junoff att göra.

Boken bygger inte enbart på intervjuer med Lena Junoff. Linus Kuhlin har också pratat med Claes af Geijerstam, Hanna Chawki, Lillemor Dahlqvist, Little Gerhard, Svenne Hedlund, Therese Myrhed, Janne Schaffer, Hans Sidén, Bo Sjökvist, Peter Winses och ett antal personer som önskat vara anonyma.

Äntligen kom den! Nu finns det en rimligt heltäckande biografi över fenomenet Lena Junoff. Linus Kuhlin konstaterar själv att den behövde skrivas, att Lenas osannolika historia behövde sättas samman till en läsbar helhet och bevaras. Jag tycker att den är mycket lyckad; här finns både de kända skrönorna berättade på Lenas oefterhärmliga sätt samt många detaljer och en rad tidigare okända saker – sådant som Lena inte självmant velat prata om. Lena Junoff i helfigur, helt enkelt.

Dessutom har jag nu fått veta att Lena Junoff uppträtt tillsammans med Hazy Osterwald! Bara en sån sak!

Köp boken om Lena Junoff – få 20% rabatt

Du som följer Sunkit och gillar Lena Junoff kan beställa boken För bra för att vara sann av Linus Kuhlin direkt från förlaget och få 20% rabatt.

Ange rabattkoden SUNKIT när du beställer

Erbjudandet gäller enbart vid beställning från Pug Förlag.

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 3 =