Kategorier
Artiklar

Kalle Tavla, Lennon, Hendrix och naken-rekorden

Kalle Tavla hade mer gemensamt med John Lennon och Jimi Hendrix än man kan tro. Så här gick det till när de tre slogs om nakenrekordet.

Konstnären Kalle Tavla var från Harads i Norrbotten och kallade sig själv Norrlands Picasso. Han var bara 16 år när han utan lov tog sin pappas lastbil, slängde upp ett antal egenhändigt målade konstverk på flaket och åkte för att ordna konstutställning i Kiruna. Kalle Tavla var något så ovanligt som en konstnär som kunde leva på sin konst, något han lyckades med i flera decennier.

Kalle Tavla extraknäckte också med att skriva visor, tonsätta dem och själv sjunga in dem på grammofonskiva.

Sången tar konstnär Tavla rätt så allvarligt, konsten mycket allvarligt.

Carlösten Nordmark, Aftonbladet i juli 1968

I juli 1968 uppmärksammar Carlösten Nordmark i Aftonbladet Kalle Tavla med ett reportage; inte minst är det konstnärens försörjningsförmåga som skildras. ”Sången tar konstnär Tavla rätt så allvarligt, konsten mycket allvarligt”, konstaterar reportern.

Några månader senare, måndagen 4 november 1968, skriver samma tidning om Kalle Tavla på nytt: ”Förra måndagen skulle en svensk motsvarighet till John Lennons och Yoko Onos nakenskiva legat på diskarna”. Artikeln syftar på Kalle Tavlas nya LP-skiva Modellen – med konstnären själv påklädd på framsidan ”tillsammans med en lika blonderad som mullig nakenmodell. Men plattan har ännu inte kommit ut”.

Lennon-albumet som omskrivs i artikeln är Unfinished Music No.1: Two Virgins, som väckte stor debatt då Lennon och Ono var nakna på omslaget. Skivan distribuerades därför oftast med ett extra brunt skyddsomslag.

Orsaken till att Kalle Tavlas skiva Modellen inte släppts var enligt honom själv moralpanik.

”Min skiva är stoppad av moralister”, säger Kalle Tavla i Aftonbladet-artikeln. Distributionsbolaget vägrar skicka ut den.

”Fel”, svarar Grammofonindustrins Distributionscentrals (GDC) direktör Eddie Landqvist i tidningen. Han förklarar att distributionen till handlarna bara har legat nere medan de diskuterat principer.

”Men det har tyvärr visat sig att vi inte kan stoppa skivan”, säger Eddie Landqvist och fortsätter:

Jag är ingen högkragad moralist, men det här är det osmakligaste i omslagsväg jag sett – och vi distribuerar plattor för åtskilliga tiotal miljoner varje år. Ordet för omslaget är äckligt!

Eddie Landqvist i Aftonbladet i november 1968

Plattan kom trots allt ut och bara dagar efter första artikeln, lördagen 9 november 1968, kommer ytterligare en Aftonbladet-artikel i samma ämne. Rubriken: ”NU ÄR JOHN LENNON OCH KALLE TAVLA SLAGNA”.

Tidigt i artikeln slås fast att skivbranschen satsat hårt på naket den säsongen. Den beskriver Lennons och Tavlas naken-omslag och konstaterar att amerikanarna inte vill vara sämre: ”Jimi Hendrix senaste LP-platta Electric Ladyland slår alla rekord hittills. 19 helnakna flickor ligger utsträckta på skivomslaget. Vad kommer härnäst?!”

Ja, blev naken-konvolut någonsin en grej efter dessa tre? Skriv i kommentarerna!

2 svar på ”Kalle Tavla, Lennon, Hendrix och naken-rekorden”

Tyska punkbandet Die Toten Hosen gjorde ju en remake av Hendrix omslag sent 90-tal (?) där de själva var med nakna bland kvinnorna.
Kirsty McCall valde den sedligare vägen och döpte bara ett album till ”Electric Landlady”.

På omslaget till en succé-LP med rockbandet Bow Wow Wow, 1981, ses den brittisk-burmesiska sångerskan Myant (även kallad Annabella) sittande naken på picknick-filten, medan killarna i bandet är påklädda och tycks lystna mest på de enkelt framdukade rätterna. Den häftiga debatt kring skivomslaget, som fick både hög och låg att uttala sig i media, gällde främst det faktum att Myant inte hade hunnit fylla ens 15.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 2 =