Kategorier
Artister

Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen blev tvärnit för Lennart Hagvall

Revysångaren Lennart Hagvall fick 1947 en fullträff, som tyvärr var för vågad för samtidens öron. Vi har hittat en intervju där han berättar om bakgrunden till Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen.

Sportlovet är på intågande. En del kanske tycker det är underbart med fjällsemester med långa dagar i backen. Andra fjällresenärer kanske inte ens har med sig skidor, utan hoppas på fest och erotik istället? Som hos Lennart Hagvall (1913-1985), svensk mästare i krogsång, som sjöng Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen från 1947.

Hör honom själv berätta om bakgrunden till det karriärdödande stycket i en radiointervju från 1984:

Intervju med Lennart Hagvall om Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen från 1984

Lennart Hagvall var krog- och revysångare. Han fick först en rivstart i karriären, men radions dödskallemärkning av Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen innebar en tvärnit. Idag är han ett okänt namn för de flesta.

Trots att Lennart var en mycket erfaren artist, med Göteborg som bas, blev det bara en enda grammofoninspelning för honom. Han fick 1947 erbjudande från skivbolaget Odeon att spela in en skiva. Två nyskrivna visor valdes ut av skivbolaget, varav den ena var rumban Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen med ackompanjemang av Einar Groths orkester. Skivbolagets låtval visade sig vara otursamt och skivan dödskallemärktes som sagt hos Sveriges Radio, den såldes bara i ett fåtal exemplar och Lennart Hagvall fick aldrig något fortsatt skivkontrakt.

Lennart Hagvall: Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen (1947)

Otroligt nog blev även den andra låten han spelade in – sjömansvisan Titta in i min lilla kajuta – också förbjuden. Där sjöng han ”Då ska vi krama varandra och njuta” och sådant passade inte dåtidens publika moral.

I slutet av december 1984 intervjuades och sjöng Lennart Hagvall i ett Radio Halland-inspelat halvtimmeslångt program. Producent (och sannolikt också programledare, är osäker där) var Anders Bengtsson och programmet fylldes av honom, Lennart Hagvall samt ett piano. Vi har via ett Sunkit-fan fått tillgång till de sista tio minuterna av detta program där Lennart pratar om bakgrunden till Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen, sjunger och spelar den och några andra låtar.

Lyssna och dröm dig tillbaka! Eller dröm dig framåt mot din stundande fjällresa.

Så småningom blev Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen en landsplåga med gruppen Scafell Pike – men det är en annan historia.

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − 14 =