Vad gömmer sig bakom låtarna i Sunkits spellista i januari 2021? Här får du veta mer om artisterna och melodierna bakom månadens spellista på Spotify.

Du vet väl att Sunkit finns på Spotify och att vi varje månad publicerar en spellista med gott och blandat av det som finns på plattformen när det gäller sunkadelisk och angränsande musik? Det här är låtarna på Sunkits spellista i januari 2021.

Ching Ching är Sunkits signaturmelodi sedan många år – det vet du som har hängt på låset när vi har haft klubb. ”Vår” version är en singel från 1961 med den danske jazzmusikern Perry Knudsen, men här serveras låten i form av en mycket tidig singel med Sten & Stanley från 1962. Skivetiketten var Decca och vill du äga ett eget exemplar av singeln i bra skick, så ligger dagspriset på 400-500 kronor.

Tompa Jahn (1921-2003) var jazzmusiker från Stockholm (det kanske hörs när du lyssnar på låten?) som först trakterade klarinett och sedan trummor. Han har rykte om sig att ha varit en humoristisk spjuver och Ärtans kåk i Portugal är hans främsta hit i eget namn och det gebitet. När jag gick i femman hade vi en lärarvikarie, som på många sätt gav djupa avtryck. Bland annat minns jag att han talade om just Ärtans kåk i Portugal som en otroligt rolig låt. Det här var ju långt innan internet gjorde nära nog all musik tillgänglig och jag letade länge efter att få höra denna ”otroligt roliga” låt. En lustig detalj är att jag under Sunkits historia träffat flera personer, som också letat efter samma singel efter att ha hört att den ska vara något i ett särklass. Ska man vara ärlig, så är den inte otroligt rolig – men den är svängig. Och roligare än den version som heter Ett litet hus i Portugal, som Tompa Jahn också spelat in.

Högertrafikomläggningen genomfördes i Sverige den 3 september 1967. Visst minns du Peter Himmelstrands Håll dig till höger, Svensson som blev en stor hit för The Telstars samma år. Jag har inte lyckats slö-googla mig fram till att bekräfta detta, men det lär ha genomförts en meloditävling i samband med omläggningen (vet du mer om detta, så kommentera gärna inlägget) och det är väl ingen vild gissning att utgå ifrån att Visa hänsyn med Åke Sandin ursprungligen var ett bidrag till denna tävling. Låten finns med på Åkes magnum opus Rariteter à la schlagermakarn 1968 – en skiva lika viktig för svensk musik som Ingmar Bergman varit för svensk film.

En av grundpelarna i Sunkits tillkomst är de böcker och skivor som gavs ut av RE/SEARCH under namnet Incredibly Strange Music. Det var ett av de första ordnade formaten för att berätta om och föra vidare musik som man kunde hitta på loppmarknader, och som hade kvaliteter bortom det som i gängse sammanhang kallas bra. Här mötte vi för första gången Myrtle K. Hilo (1929-2009), den sjungande taxichauffören från O’ahu. Hennes version av Kaimuki Hula är otroligt skön! Den har hängt med som ett självklart örhänge under Sunkits 25-åriga historia.

Jarl Kulle spelar Ture Sventon på film och på skiva lanseras detta genom ett samarbete med det som samtidigt blir ABBA:s låtskrivare. Det låter för bra för att vara sant. Jag är blott en man är beviset på att magi finns. En otroligt bra låt – med undertiteln Tema från Sandrew-filmen ”Ture Sventon” – utgiven på Polar 1972.

Laila Nyström är född 1942 och sjöng på Nalen och Stockholms fritidsgårdagar – som var en scen med en helt annan dignitet än vad man idag kan tro – och blev så småningom revyartist. Jag älskar män från 1973 gavs ut på legendariska Hendrix Music Production.

Tobys var ett dansband från Göteborg eller trakten däromkring och verkar ha varit aktiva omkring perioden 1968-1978. Låten Under livets klarblå himmel är ett fint exempel på hur det kan låta när till exempel organisten och trummisen har egna idéer om vad det är för musik man spelar. Inget illa med det.

Maths Blomqvist med sin Dansorkester och Stråkorkester är ett – eller flera – kapitel för sig. Filosofen och naturläkaren Maths Blomqvist från Södertälje hade en gång ett dansband, som enligt ryktet (observera att detta inte är verifierad fakta utan enbart ett rykte) fick sin turnébuss sönderslagen för att andra inte skulle behöva lida samma smärta som någon eller några i publiken hade upplevt. Cuando Calienta el Sol är på något sätt bara förnamnet till helhetsupplevelsen Maths Blomqvist.

Och apropå trummisar, så har vi ju alltid dansbandet Burt’s. She’s A Lady. På Marilla. Det skivbolag som Hans Edler drev. Starkt, helt enkelt.

I sunkadeliska sammanhang är förstås William Shatner en stor ikon. Dels är han en känd person – som automatiskt placerar skivor personen gör i genren Celebrity vocals – dels har han ett (kanske orättvist) rykte om sig att vara lite uppblåst. Vilket kanske är begripligt om man har gett ut skivor där man pratar William Shakespeare och Bob Dylan (LP-skivan The Transformed Man från 1968). I spellistan plockar vi upp I Can’t Get Behind That. Här ”battlar” han med ingen mindre än Black Flag-sångaren Henry Rollins. Finns på albumet Has Been från 2004.

Lars Mjøen med sin låt Exorcisten avhandlas hyfsat grundligt i artikeln Lars Mjøen – exorcisten i Bröderna Dal.

Flytta till Värmland eller dess närmaste omgivning (eller mest praktiskt – bo där från början) och du kommer att få uppleva Rälsbussen till Årjäng med Pia Pihlgrens på de lokala radiostationerna.

En lämplig övergång till Krylbo Central med Cool Candys. Det är förstås en försvenskning av örhänget Chattanooga Choo Choo, skriven av Mack Gordon och Harry Warren. Låten låg på Svensktoppen 1974 – och det kan man ju förstå. Skönt gung!

Dansbandet Zeebras hade ett bra namn och gav ut en LP på Hans Edlers etikett Marilla 1976. Som många andra dansband under 1970-talet är Zeebras ganska poppiga, deras musik är inte så starkt upphängd på det enkla recept som genren ofta förknippas med. Men det är klart, är man en oförlöst rockgitarrist så kanske man inte får utlopp för all energi och kreativitet under en albuminspelning. Det tas igen rejält i ett kort gitarrsolo på skivans sista spår, underbara Man träff’s å trivs.

Lappligan var ett namnkunnigt gäng från Holmsund. De gav sig på flera försvenskningar och här har vi med varsam hand valt ut Spader på tjejerDown by the River med Albert Hammond i original. Låten gavs ut på albumet Det går som en dans 1 1973.

Larry Moon – mer känd som evigt unge Lasse Holm – var frontman i Moonlighters, ett av dansbandsepokens proffsigaste orkestrar. Skönt att levaLas Vegas i original – finns med på LP:n Danspartaj 2 (man anar ett mönster) från 1973.

Dannys från Helsingborg var aktiva under en lång period, från 1971 till 2011! Bandet gav ut skivor med sköna namn som Hej svejs, En äkta rock’n’roll, Boogie Woogie Rock’n’roll, Rock on samt Foxtrot. Plastic är hämtad från plattan Om du vill (1978).

Hasta la vista med Schytts har hängt med som en av Sunkits allra största hits sedan någon av de första klubbkvällarna 1996. Den håller än, i alla lägen. Skriven av Gert Lengstrand och Rune Wallebom. Låten blev i sig en hit – som förspanskad – i Spanien. Schytts version kom på Mariann 1974.

Finske schlagerdiscokungen Frederik är känd för sina finska versioner av internationella discohits. Kung Fu Taistelee kom 1975.

Åsa Bodén är en av den svenska tevehistoriens mest uppmärksammade antihjältar. När hon debuterade som meteorolog i Rapport 1976 var hon den första kvinnan att presentera väderprognoser i svensk teve. Hon gjorde i början – och ganska länge faktiskt – ett nervöst intryck och detta i kombination med frisyr och stora glasögon spädde på något sätt på uppmärksamheten. Anonymt, men illa dolt, gjorde Björn Skifs en hyllningslåt 1980, en försvenskning av Y.M.C.A. med Village People. Hos Byfånarna blev det kort och gott Åsa Bodén. Skivan gavs ut av EMI och låg faktiskt en vecka på Svensktoppen.

Sven-Eric Mörtsjö var sångare i Sven-Erics och när han 1977 gjorde en satsning på en solokarriär hamnade Sista bussen hem till mej sist på albumet På egna spår. Midnight Dog med underbar svensk text av Åke Strömmer. Utgiven på dansbandsetiketten Tyfon, som sedermera blev black metal-bolaget Black Mark Production. En värdig avslutning på vilken klubbkväll som helst.

Dags att knäppa igång Spotify och njuta av Sunkits spellista i januari 2021.