Från 1988 och ett drygt decennium framåt kom det en störtflod kristna barnmusikaler signerade Familjen Hagenfors från Hallsberg. Härifrån har vi plockat upp monsterhiten Arken.

Musikaler eller sångspel kring kristendomens berättelser spelar en central roll inom den evangeliska frikyrkan. Utbudet är stort, men det är också efterfrågan. De bibliska berättelserna är många och dessutom är det trevligt med variation.

För dig som inte varit en del av den evangeliska rörelsen kanske det är obekant med en subgenre som kristna barnmusikaler med bibliska motiv och dess samlarområde nothäften till kristna barnmusikaler med bibliska motiv.

Det är svårt att ta upp kristna barnmusikaler utan att först stanna upp vid Familjen Hagenfors.

Vi tar det från början.

Tomas Hagenfors, född den 26 december 1951 i Nacka, började redan under 1970-talet att spela och sjunga egna låtar med kristet budskap. Han debuterade på skiva med gruppen Absolut 1975 och två år senare kom det första albumet i eget namn.

Tomas träffade 1979 Ingela Svedberg, de blev ett par och snart säkrades tillväxten i det som skulle bli gruppen Familjen Hagenfors. Barnen Julia Willkander (född 1982), Linnea Hagenfors Rafail (1984) och Gabriel Hagenfors (1988) har alla musicerat sedan barnsben.

Mycket musik blev det och 1991 startade Tomas Hagenfors skivbolaget och förlaget Tomsing. Här ger han ut främst skivor och noter med frireligiösa församlingar som främsta målgrupp. Bland titlarna hittar vi förstås Tomas egna plattor och en lång rad skivor med Familjen Hagenfors. Med mera.

En liten parentes: Samma år som Tomas startade Tomsing gav han också ut singeln Frisk luft i riksdan, en kamplåt för dåvarande KDS. En skiva som är samlarobjekt för dig som gräver i frågan om musik och politik hör ihop.

Under 1990-talet sprutade Familjen Hagenfors ur sig musikaler med bibliska motiv och lovsång. Med tillhörande nothäften, så att församlingarna ute i landet själva kunde ta vid i musicerandet. Tornet i Babel (1991), Jona (1992), Daniel i lejongropen (1993), David och Goliat (1994), Den barmhärtige samariten (1996) och Petrus (1998).

Den första kom redan 1988, som musikkassett, och gavs ut som CD 1995. Här är vi – Familjen Hagenfors i berättelsen om Noaks ark sticker ut. Särskilt en av låtarna på skivan – Arken – har, kanske oväntat, blivit en seglivad hit på klubben som bär denna webbplats namn.

Familjen Hagenfors: Arken

Arken är bara två och en halv minut lång, men rymmer mycket. Här finns framförallt en dynamik mellan barnkörens oerhörda entusiasm och till exempel det enorma energitappet kring 1:30 in i låten. Det är sött och salt om vartannat. Omslaget är också en fullträff, där den uppmärksamme noterar att bildskaparen är mer generös med antalet individer än vad man genom konsthistorien i övrigt har varit.

För ett antal år sedan arrangerades ett spontant pyssel under en klubbkväll på Sunkit. Stammisarna Jan-Erik Nilsson och Noomi Åkerlund tog med sig lite grundmaterial och bjöd in andra att skapa något kring tematiken i den musik som spelas. Den bild som illustrerar denna artikel visar en ytterst tjusig tolkning av, och hyllning till, Familjen Hagenfors Arken. (Klicka här för att se hela bilden.)

Det säger en del om hur starkt låten har fäst sig hos vår publik.

Det ska ju understrykas att Tomas Hagenfors är en genommusikalisk artist som med framgång ägnat sitt vuxna liv åt musiken. Hans soloskivor rymmer också prov på problematisering och en större svärta än vad som kommer fram i familjen skivor. Barnmusikalerna är förstås av sin natur mycket milda. Men de är roliga att följa över tidslinjen från riktigt små barn till personer som börjar framträda som artister i eget namn.

Lagom till sin 60-årsdag spelade syskonen Hagenfors in en hyllning till pappa, en version av hans egen hit från 1982, Har den äran. Det verkar ju som att sammanhållningen i familjen håller i sig.

Läs mer