Kategorier
Artiklar

Åke Wallins vittnesbörd – frikyrkoflashback 2

Åke Wallin var smågangster, men hittade Jesus och Barbro. Hans vittnesbörd finns på skiva och Sunkits Henrik Martinell har pratat med honom.

Äntligen en artikel med ord som dynamitard, Vasaloppssegrare och pastorsdotter! Låt mig presentera Åke Wallin.

”Under tio år vandrade jag ut och in på anstalter och fängelser. Överallt talade man om mig som ett hopplöst fall, omöjlig att återanpassa i samhället.”

Så startar den legendariske pingstevangelisten Åke Wallins vittnesbörd, inläst av honom själv på skiva – vanligt förekommande i loppisbackar.

På ett flertal vinyler med kristen musik från 1960- till 80-talet läser artisterna sin vittnesbörd, där Gud eller Jesus på olika vis ska ha bekräftat sin existens i den troendes hjärta.

På skivan Väckelsen är här med Barbro Wallin, Åke Wallin och Kampanjungdomarna, utgiven på Hemmets Härold 1970, finns evangelistparets båda vittnesbörd. Här tittar jag närmare på Åkes vittnesbörd.

”En tid bodde jag i en gammal lastbil under en av Stockholms broar. Jag var efterlyst av polisen och kände mig som ett jagat djur.”

Jag ringer upp Åke Wallin för att få veta mer om hur hans liv såg ut kring brytpunkten mellan kriminalitet och kristendom.

– Jag gjorde inte de grova brotten som dråp eller sånt där. Det var mycket bedrägerier, stölder, de bitarna mest va. Så blir det ju vettu, får man ett år så nästa gång får man två. Då får man ett på köpet alltså för att man har varit straffad förut. Så ger det ena det andra.

Vittnesbörden fortsätter: ”En morgon när jag drev omkring på Stockholms gator fick jag höra att en fängelsekamrat, en känd dynamitard, hade blivit frälst.”

Han träffade fängelsekumpanen, såg att han blivit lycklig och Åke Wallin gick sedan till en kyrka och fann Gud.

– Jag blev tillfrågad dagen efter redan om jag ville åka till Hälsingland, så jag hamnade hos den gamla Vasaloppssegraren och originalet Olle Viklund från Bergvik, berättar Åke.

Där fick han börja jobba hårt från dag ett.

– Han drog ju med en. Du vet, han var ju linjeförman vid kraftverket så då fick man följa med ut i skogen och röja lite skog och grejer. Det var grejer det, när man hade varit borta från det så många år.

Veckotidningen Året Runt gjorde en artikel om Barbro och Åke med rubriken Pastorsdottern och gangstern – annorlunda äktenskap.

– Den börjar så här, vettu: ”När man sitter hos Barbro och Åke Wallin hemma i deras flotta våning i Södertälje och ser Barbro springa mellan köket och rummet och servera oss kaffe, förstår man att tron på Gud kan förena två människor som kommer från så olika bakgrunder”.

Åke hade över huvud taget aldrig träffat journalisten.

– Så jag ringde honom och sa ”det var ett jättebra reportage du gjorde. Det hade varit kul om du fått se vår flotta våning”, sa jag. ”Det är rum och kokvrå i Södertälje, du”.

Andra artisters vittnesbörd du kan snöa in på är:

  • Barbro Wallin på skivan Väckelsen är här. Utgiven 1970.
  • Calle Öst på skivan Vi ska fara bortom månen. Utgiven 1966.
  • Anna Öst & Carl Öst på skivan Första vittnesbördet. Utgivningsår okänt.
  • Syskontrion Öst (Anna, Carl och Eddy) på skivan med samma namn. Utgiven 1972.
  • Ida Andersson på skivan Personligt vittnesbörd av Ida Andersson. Utgivningsår okänt.
  • Ann-Britt och Rune Friberg på skivan Trygg i hans hand. Utgivningsår okänt.
  • Strandgårdsvännerna på skivan Kom ut, du är fri!. Utgiven 1984.

Min intervju med Åke Wallin gjordes år 2000.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − 10 =