Åke Sandin, detalj av omslaget till CD:n Förlorad i toner

Ingen annan i svensk musikhistoria gick till botten med ett sådant brak som Åke Sandin. Eget skivbolag och inhyrda orkestrar matchades dåligt av en totalt oförstående omvärld. Det är dags att placera honom i ett postumt rampljus, en plats som han faktiskt förtjänar.

Åke Sandin (1927-1997) gjorde det svenska musiklivet osäkert på 1960-talet med sin humor och sina galna upptåg. Han drev skivbolaget Jay Records och gav ut skivor i eget namn. Hans mest kända verk är den egna LP-skivan, med ”kokäkta omslag”, Rariteter à la schlagermakarn.

Nu finns den mytomspunne artisten och skivbolagsdirektören Åke Sandins samlade verk på CD. Det är en sensation som borde få världen i gungning. Stefan Kéry driver Subliminal Sounds som släpper Förlorad i toner. Så här skriver han om skivan:

Åke Sandin var en unik personlighet i svenskt musikliv på 1960-talet. En riktig outsider som artistiskt gjorde precis vad han ville, helt utan att bry sig om kritikerna eller gängse normer. Med tiden har han blivit kultförklarad bland de få journalister och musiker som lyckats komma över hans nu otroligt rara skivor. 1965 startade ha sitt eget skivbolag; Jay Records, vars verksamhet helt bekostades av Åkes jobb på posten. Jay Records gav ut en hel radda skivor under åren 1964-70, varav de flesta med Åke själv. Han bekostade dyra inspelningar i fina studior och med stora orkestrar och hyrde till och med Stockholms konserthus för en egen konsert. Varje gång blev han totalt utskrattad.

Hans magnum opus var den självkomponerade LP-skiva som kom med världens enda kokäkta tygkonvolut! Här kritiserar han på sitt oefterhärmliga sätt bland annat hela den svenska musikindustrin och tidens popmusik. Åke slutade sina dar som rullskideåkande tygförsäljare och efter hans död brändes faktiskt all hans kvarlåtenhet, inklusive hela hans skivproduktion, av svenska staten! Vem skulle kunna vara intresserad av denna märkliga musik? Ingen, trodde man då. Men detta brännbara ämne har nu räddats för eftervärlden av Subliminal Sounds, som också fått kulturstöd för utgivandet av denna retrospektiva skiva. Hela Åke Sandin-LP:n och hans singlar samt livshistoria återges för första gången i sin helhet.

Stefan Kéry

I Stims arkiv finns inte mindre än 54 titlar av Åke Sandins penna, inte bara de 19 som finns på CD:n utan också outgivna rariteter med namn som Bortom alla tårtor, Strutsmormors synpunkt och Jag hörde en ton. Vad hände med dessa? Gick de upp i rök med hans övriga kvarlåtenskap?

Åke Sandin gav även ut andra artister på Jay Records, där han bland annat producerade Fru Andersson (vilket artistnamn!) med singeln Skilda ting b/w Vem ska ta första steget.

Diskografi

 • Åke Sandin: Affe visslar / Vindens paroll, singel, Jay Records
 • Åke Sandin: En kväll i november / Tiaderajda, singel, Jay Records
 • Åke Sandin: Rariteter à la schlagermakarn, LP, Jay Records (1968)
 • Åke Sandin: Förlorad i toner, CD, Subliminal Sounds (2002)

Tack

Tack till Stefan Kéry och Christofer Nöring.

Länkar

Magnus Nilsson

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

3 svar på “Åke Sandin – förlorad i toner och förlorad för alltid”
 1. Hej ! Åke Sandin och jag var arbetskamrater på posten Stockholm ban utrikes. Jag minns honom som en glad och livad kille och fin kamrat. Jag borde kanske ha intresserat mig mer för hans musik och t.ex gått på hans konsert på Konserthuset.
  Emellertid köpte jag några skivor och om någon är intresserad så har jag LP :n i tvättäkta konvolut och EP En kväll i november JR 45-3 med Åkes namnteckning samt EP Åke Sandin och the Harmonaires JR 45-4
  Med hälsning, Lars-Erik

  1. Hej Lars-Erik! Tack för kommentaren. När du skriver ”intresserad av”, är det intresserad som i att köpa skivorna eller att få se dem?
   / Magnus, Sunkit

 2. Fru Andersson är min Morsa 🙂 (inget påhitt)

  Har ni inte Skilda ting/Vem ska ta första steget digitalt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 16 =