Kategorier
Film

80 år sedan Alice Babs sjöng Swing it, magistern!

Det har gått 80 år sedan Alice Babs sjöng in Swing it, magistern! – titelmelodin till den film som blev hennes genombrott. Den samtida vuxenvärlden gladdes dock inte av de glada tonerna.

Den 4 december 1940 stod en sextonårig Alice Babs i en studio i Stockholm och spelade in titelmelodin till den film som skulle få premiär några veckor senare, Schamyl Baumans Swing it, magistern!.

Trots sin späda ålder var detta ingen debut för Alice, född Nilson. Redan året innan hade hon spelat in Joddlarflickan för skivmärket Sonora. Inte heller filmen är en debut – hon har en liten roll i Anders Henriksons Blixt och dunder från 1938.

Alice Babs föddes den 26 januari 1924 och växte upp i Västervik, där en sångpedagog uppmärksammade hennes talang och uppmuntrade föräldrarna att ta sin dotter till huvudstaden för att hon skulle få sånglektioner. Sagt och gjort, så fick det bli!

Ingen som hört Alice Babs sjunga kan ha missat vilken enorm, och unik, begåvning hon var. Men visst hamnade hon i rätt sällskap i rätt tid. Samtidigt kan man säga att hon själv utgjorde fel sorts sällskap, åtminstone om man lyssnar till dåtidens moralpanik.

Både sången och filmen blev ett genombrott av jordskredsmått för Alice Babs. Visserligen var filmkritikerna i olika grad vänligt inställda till Swing it, magistern! – men moralens väktare var inte nådiga. Swingmusiken i sig var ungdomens förförare och Alice Babs själv fick utstå glåpord som än idag inte lämpar sig för tryck.

Låten Swing it, magistern! är en klassiker och tillhör den svenska musikskatten – en fullträff med melodi av Kai Gullmar (1905-1982) och text av Hasse Ekman (1915-2004). Hasse Ekman stod förresten för manus till båda de filmer som här nämns.

Alice Babs fortsatte att ta Sverige med storm som skådespelare, men det var som sångerska hon fick en internationell karriär.

Alice Babs: Swing it, magistern! av Kai Gullmar och Hasse Ekman

Länkar

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton + 1 =