Kategorier
Artiklar

Thore Skogman som julartist

Detalj från omslaget till Thore Skogmans julskiva

En hyllning till Thore Skogman , julartisten i våra hjärtan signerad Anna-Lena Lodenius, stående DJ på Sunkits traditionella julfest.

Thore Skogman är död. En händelse som inte minst Sunkits besökare noterar med sorg. Ingen svensk artist har producerat så många, och så mångordiga, texter om så udda och ovanliga saker som Thore Skogman. Skogsholmslimpa, simborgarmärken, storfiskare, jämtgubbar, plättar. Ja, inget ämne var för svårt för denna geniala textförfattare.

Thore Skogmans julskiva (omslag)Hans roll som julartist är möjligen något förbisedd i resten av landet. Men hans skivor är obligatoriska på Sunkits julfester. Vem minns inte hans Julen är här där alla äter så att de måste åka ambulans till lasarettet, där barnen slåss om paketen, föräldrarna grälar och julfriden lyser med sin totala frånvaro. Ingmar Bergman och Lars Norén vilar över den skogmanska julen. Vilket är lätt att missa eftersom Thore Skogman är lika sprudlande glad som på andra av hans skivinspelningar. Låten finns på en jul-EP som utkom redan 1963, alldeles i början av hans karriär, och den mest kända låten på skivan är annars Klappa på.

Tio år senare gav Thore Skogman ut LP-skivan Led milda ljus tillsammans med Lions. En högtidlig, för att inte säga allvarlig, skiva som väl kanske inte spelas så ofta i Sunkit-sammanhang. Det gör däremot Thore Skogman jul från 1985 som framför allt innehåller några genialiska tolkningar av sånger för dans-kring-granen. "Så går vi runt kring ett enrissnår" blir "Så går vi runt till ett julgrislår". 'Gumman skulle åka, spände för en kråka'¦" blir "Grisen börja bråka, ville inte åka, med i bil till slakteriet". Texten avslutas med raderna: "Än slank han hit, än slank han dit, och än slank han ner i magen".

Det bör nog utfärdas en varning för att spela plattan om man har vegetarianer och djurvänner i vänkretsen. Andra bidrag är "Skära, skära havre" som blir "Skära, skära kniven" och "Ritch, ratch filibombombom" som blir "Ritch, ratch så var kniven där" (som förstås sticks rätt in i den stackars grisen som råkar illa ut även i denna sång). Avslutningsvis sjunger Thore Kall skinka på melodin Kalinka.

Den som vill lyssna på låtarna kan gå till min blogg juligen.blogspot.com tillsammans med några andra av Thore Skogmans jullåtar.

Av Anna-Lena Lodenius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

nio − 1 =