Kategorier
Artister

Tala allvar om Doktor Kosmos

Doktor Kosmos är både på allvar och på låtsas. Motverkar sväng, vill ha socialistisk revolution (kanske, vad vet vi?). Övertygar ändå.

Popgrupp med skruvade politiska texter, både ”på allvar och på låtsas”. Bandet startade 1991 och har sina rötter i Gävle, men är sedan länge rotat i Stockholm. Miss Universum var tidigare medlem i gruppen, men är numera soloartist eller performance artist eller något ditåt.

Doktor Kosmos är helt unika i svensk pop, inte minst därför att man aktivt motverkar sväng i musiken. Kanske har man en like i postpunkarna Dagens Ungdom från Hudiksvall. Men Doktor Kosmos är både bättre rent musikaliskt och mer träffsäkra i sitt humoristiska allvar.

Oavsett hur man ser på Doktor Kosmos ganska snåriga politiska hållning, så finns det en klar behållning i texterna. De är klipska, de når fram. Särskilt gäller detta de två delarna i gruppens rockopera, Stjärnjerry och Evas story.

Två låtar av Doktor Kosmos ingår sedan många år i klubben Sunkits stående repertoar, Mobbaren och Tala allvar.

Diskografi

  • Hej alla barn (LP 2019)
  • Hallå? (cd 2008)
  • Ett enkelt svar (cd 2005)
  • Reportage! (cd 2002)
  • Känslorna (cd-singel 2001)
  • Jag låg med henne i Tjeckoslovakien (cd-singel 2001)
  • Evas story (cd 2000)
  • Le Punkrocker (cd-singel 1999)
  • For Freaks Only (kassett 1998)
  • Rymdrevolution! (kassett 1998)
  • Single of the week (cd-singel 1997)
  • Stjärnjerry, en rockopera (cd 1996)
  • Cocktail (cd 1996)
  • Socialmedicin (cd 1995)
  • Doktor Kosmos och Starlightorkestern (kassett 1994)

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + 5 =