Kategorier
Artister

Vera Telenius – Finlands sista sena blomning

En av Finlands stora stjärnor var ett extremt fall av ”late bloomer”. Vera Telenius skrev in sig i finsk nöjeshistoria vid 72 års ålder. Daniel Standar berättar.

Vårt östra grannland Finlands utbud av musikaliska förmågor uppmärksammas väl inte allt för ofta på den här sidan Östersjön. Men de har faktiskt en artist som får lov att sägas vara av det lite mera sällsynta slaget.

Vera Elisabeth Telenius föddes den 24 september 1912 i Sahalax i Finland. Hennes mor var en duktig violinist, och just denna talang tycks ha gått i arv till Vera. Redan som barn visade hon prov på stor musikalitet och lärde sig tidigt att spela fiol. Hon medverkade bland annat i ung ålder i Tammerfors Arbetarorkester.

Under större delen av Vera Telenius liv var musiken bara en hobby. Hon var verksam som bland annat textilfabriksarbetare, svarvoperatör, byggnadsarbetare och hästförare. Så småningom blev hon egenföretagare i klädbranschen, vilket hon ägnade sig åt under många år. Mot slutet av 1960-talet drabbades hon emellertid av en synskada, som gjorde att hon så småningom tappade synen helt. Hon tvingades därför lägga ned sin verksamhet och gå i pension.

Efter en tillbakadragen tillvaro som pensionär under några år, så började Vera Telenius att uppträda som gästsångare i sin son Antti Telenius band. Hon uppträdde också under flera julkonserter. Vid en spelning så upptäcktes hon av journalisten Jussi Tuominen, som 1974 gjorde ett tv-program om Telenius. Det framträdandet resulterar i att hon samma år får chansen att skivdebutera vid 62 års ålder (!), med LP:n Singer of the Night.

Där kunde mycket väl historien om Vera Telenius ta slut, men det hela ska ta sig ännu en ny vändning hela tio år senare. Den lettiske kompositören Raimonds Pauls skriver en låt, som sedermera spelades in på ryska av den sovjetiska superstjärnan Alla Pugatjova. Låten heter Million Roses och blir en världshit. Det är för övrigt den första ryskspråkiga låt som blir en hit i väst, i en tid av glasnost och perestrojka.

Vera Telenius: Miljoona russua (1984)

Telenius hör denna låt, och bestämmer sig för att skriva en finsk text till den. Titeln blir Miljoona ruusua och 1984 spelar hon in låten och ger ut den på skiva. Detta ska visa sig bli hennes stora genombrott, vid 72 års ålder! Låten blir en jättehit i Finland och gör henne till ett namn på var finländares läppar. Låten har efter det spelats in av flera andra finska artister och har blivit något av en finsk evergreen. Hon fortsätter sedan att uppträda och spela in skivor, ända fram till slutet av 1980-talet.

Vera Telenius dog den 5 augusti 1991 i Tammerfors, 78 år gammal, efter en längre tids sjukdom. Jag skulle tro att hon själv blev en smula förvånad över vilken vändning hennes liv tog mer än tio år efter att hon förlorade synen och klev in i pensionärslivet. Hon kallades ofta för ”nattens sångare” och ”seniorstjärnan” och jämfördes med stora namn som Zarah Leander, Marlene Dietrich och Edith Piaf.

Tack Vera, för att du sent omsider gav musiken en chans på allvar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + fjorton =