Tuff livsstil och slang i låttitlar bjuds du i Sunkits spellista i mars 2021. Här sätter vi låtarna under lupp.
Här hittar du Sunkits spellista i mars 2021 på Spotify.
Sunkits signaturmelodi Happy José (Ching-Ching) framförs denna månad av Willy Schobben (1915-2009). Han var en nederländsk trumpetare och orkesterledare, som från början studerade klassisk musik och spelade i symfoniorkester. Från 1950-talet ledde han olika dansorkestrar och storband.
Komikern och skådespelaren Danny Kaye (1911-1987) har gjort många sångnummer och fina Bloop Bleep är från 1947. Skriven av Frank Loesser (1910-1969).
Lasse Dahlquist (1910-1979) var född i Örgryte, men det hindrade honom inte att lägga ut texten brett i Ekenskisen – ett kärleksfullt porträtt på stenkaka av den klassiska stockholmska ynglingen.
Som dotter till jazzviolinisten Hasse Kahn (född 1923) låg det kanske nära till hands att Victoria Kahn (född 1954) skulle ge sig i kast med musiken. I slutet av 60-talet kom en serie singlar med henne och 1967 låg Tro’t om ni vill på Svensktoppen. Ivan Renlidens orkester stod för kompet. Victoria hade också provat på skådespelarbanan – hon debuterade på Dramaten redan som sexåring – och detta blev också hennes yrke. Hon har även varit verksam som koreograf.
Och på tal om Svensktoppen, så är väl en av de mest osannolika bidragen till det programmet underbara skådespelaren Julia Cæsar (1885-1971) med sin oortodoxa version av The Yankee Doodle Boy. Annie från Amörka gavs ut på singel 1967 av Odeon, men låten hade Julia Cæsar framträtt med redan i mitten av 1940-talet, då den var öppningsnummer i en revy med samma namn och som spelades på i sammanhanget legendarisk mark – Tantolundens friluftsteater.
Ulf Peder Olrog (1919-1972) skrev Sången om Medelpad eller borgmästarinnan i Sundsvall, som Sven Arefeldt (1908-1956) så finstämt sjöng in på Sonora i oktober 1949. Sunkits vän David Nessle har kallat Sven Arefeldt för ”Sveriges Fats Waller” och vi har ingen anledning att säga emot.
De har hyllats sedan sitt genombrott på 60-talet och det är väl ärligt talat lite förvånande. Tom Nordbloms kan aspirera på titeln landets mest valhänta dansorkester, men väger upp med charm och engagemang. En liten gulnad lapp från 1966 var deras skivdebut och det är också deras största hit.
Hur det gick till när Reco, eller Reijo Kääriäinen, fick möjligheten att spela in singeln Jolly Jolly, Buddy Buddy lär vi väl aldrig få veta. Men skivan har satt djupa spår i oss och vår publik. Så pass djupa att Jolly Jolly, Buddy Buddy blev titelspår till teveserien Alla utom vi, som lanserades under vårvintern 2021. För regi står Erik Jerka Johansson, som i sin ungdom hittade låten i en spellista på just denna webbplats. Allt hänger ihop, på ett inte alltid begripligt sätt!
När långtradarcountry kom till Sverige var förstås överlevnadskonstnären Hans Edler inte sen att ge ut filmen-Klippet-doftande 89:an och jag på sitt skivbolag Marilla. Frågan är om inte kameleonten Edler fraserar som Mats Rådberg mer än Mats Rådberg själv. Underbar inspelning!
Dansbandet Botten Stars från Lidköping har många fräsiga låtar på sitt CV. Här ger man sig i kast med När man sett det man vill se, skriven av ingen mindre än Alf Robertson. Alf själv hade med låten på sitt album Symfoni från 1981 och två år senare släppte Botten Stars sin version på plattan I gamla parken.
Vi ses nog aldrig mer är baksida på Jigs debutsingel, utgiven på Karusell 1969. Och vem kunde ana att en sådan blygsam placering gömde ett så dramatiskt guldkorn? Lysande exempel på ett Jigs som ännu inte hade kommit fram till sitt patenterade sound som poppigt dansband. Låten fick ny uppmärksamhet i och med att samlingsskivan Guldkorn & Rariteter gavs ut på Warner 2018.
Eilert Pilarm (född 1953) behöver knappast någon närmare presentation. Här hör vi Husums-Elvis i ett av sina största ögonblick, Suspicious Minds, från albumet Eilert is Back från 1997.
Renée Agén (född 1950) var stjärna i sin ungdom, ivrigt påhejad av Thore Skogman. Här hör vi Den knasiga familjen, skriven av Thore Skogman och Thorsten Lodin. Låten finns med på albumet Sjåttis med magisstern, utgiven på Cupol 1968. Och när Cupol är med i diskussionen och tiden är sent sextiotal, så anar du förstås att Cacka Israelsson gjorde omslaget. Så rätt så.
Carli Tornehave (född 1932) sjunger idag mest jazz, men under sin mest framgångsrika period kunde han blanda smäktande schlager med riviga poplåtar. Toppenskönt är en toppenskön rökare, som det är toppen att slänga på en sen klubbkväll. Singeln kom på Metronome 1966 och kompet står Sven-Olof Walldoffs orkester för.
Benny Borg, låter det bekant? Ja, precis – det var ju han som sjöng i Streaplers ett tag och som skrivit en mängd låtar till pop- och dansband (bland andra En spännande dag för Josefine). Benny Borg, född 1945 i Göteborg, flyttade till Norge 1969 och här har vi väl anledningen till att han är mer känd i vårt västra grannland än han är här. Med text av Stikkan Anderson blev Delilah på oklara grunder Raring på svenska.
Redan 1962 gjorde Towa Carson Cuando Calienta El Sol på svenska, som Varför är solen så röd. I Sunkits spellista i januari 2021 plockade vi upp Maths Blomqvist med sin Dansorkester och Stråkorkester och deras egensinniga version med originaltext, men nu har turen kommit till Vikingarna och svensk text på nytt. Här är Christer Sjögren sångare och skivan är Kramgoa låtar 8, som gavs ut 1980.
Nu börjar vi få lite puls! Vad är då bättre än att toppa med Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen? När Lennart Hagvall sjöng in låten 1947, så blev den dödskallemärkt av Sveriges Radio och det resulterade i att skivkarriären tvärdog innan den ens hunnit starta för Hagvall. Det motsatta måste sägas om den något oväntade version som 1976 släpptes på singel med Jerry K Gustafson & Scafell Pikes Fjällkvartett. Gitarristen Jerry Gustafson var ensam svensk i populära Scafell Pike och fick framföra låtar på svenska när ordinarie sångaren Derek Hudson vilade stämbanden. Singeln var en ploj som blev en av bandets största succéer.
Och på tal om Streaplers, så kommer här en hyllning till det coola livet som yngling med ”en jänkebil”. De’ e bara å stå på är skriven av Gert Lengstrand och Jan Persson och släpptes på albumet med samma namn 1982.
Mer tuff livsstil serveras vi av Uppsalabandet Ceges. EMI släppte 1978 deras album Va’ ska man dansa för när man ändå inte får följa me’ hem efteråt (ja, självklart är det en blinkning åt Magnus Uggla). Här hittar vi Hey Girl, skriven av Bert Östlund och Rose-Marie Gröning. Andas inte låten lite melodifestival?
En annan låt som doftar bidrag till Melodifestivalen är Stockholm med The Moonlighters. Låten skrevs av Ingela ”Pling” Forsman och Örjan Englund. Den gavs ut 1978 och finns med på albumet Sommaren behöver vi som gavs ut av Börje Forsbergs skivbolag Tyfon.
Vi återvänder ofta till Paul Paljett. 1980 återvände han själv till födelsenamnet Paul Sahlin – eller egentligen kort och gott Paul – och försökte tuffa till sig i takt med sin tid. På albumet Passar Galoscherna? hittar vi en rykande rökare som skildrar det tuffa livet som discjockey. Låten D.J. får högsta betyg!
Fler brösttoner. Året efter att Claes-Göran Hederström vunnit Melodifestivalen med Det börjar verka kärlek, banne mig släpptes Man e’ man, som b-sida på en singel. Peter Himmelstrand hade ett finger med även i denna låt, som i original heter The Great Escape och sjöngs in av Ray Stevens. Claes-Göran Hederströms version kom på RCA 1969.
Häng me’ på party är förstås en hit på klubben Sunkit, men här hör vi den i en för oss lite ovanlig version – nämligen med Flamingokvintetten. Ulf Neidemar (född 1940) skrev låten och släppte den på singel 1971. I Flamingos händer kom den året efter och öppnar deras album Flamingokvintetten 2.
Och när vi ändå är inne på party. Vad sägs om Schytts? Vad sägs om Na Na Na från plattan Hålligång 3, som kom 1973? Jo, jag tänkte väl det. Gert Lengstrand och Rune Wallebom skrev låten.
Sven-Ingvars har gjort många bra låtar och haft många stora hits genom åren. Stina, kom till mitt party finns med albumet Playa Blanca från 1976, men att den inte nått mer uppmärksamhet än den har gjort är ett totalt mysterium. Text och musik av Mats Wickén.
Festen rullar vidare!