Kategorier
Artister

Sixten Jansson

Vår man i Mariehamn. Ordet legend är bara en lätt bris i jämförelse med Sixten ”Pop-Sixten” Jansson själv.

Uppdatering: I oktober 2020 avled Sixten Jansson. Du kan läsa mer om det i inlägget Tack och farväl, Pop-Sixten!

En av populärmusikens stora gåtor är den åländske konstnären Sixten Jansson. En singel, pressad i en liten upplaga, är det främsta minnesmärket från detta mystiska geni. B-sidans Sjung hej, allihopa borde vara ett givet allsångsnummer på varje tillställning med ambitionen att vara fest. Varför EMI 1980 gav ut det hela är ett oförklarat under. Skivan rapporteras gå för upp till en tusenlapp på välsorterade samlaraffärer, så hittar du den för några hundra gör du ett fynd!

Efter närmare 20 års tystnad är Sixten Jansson åter aktiv inom musik. Den legendariska singeln är fortfarande lika svår att få tag på, men låtarna finns i nya inspelningar på albumet Min vän (2002).

Singelns a-sida Don’t Stop The Music spelades in vid en vokalisttävling på ungdomslokalen Solbacka, därav applåderna, och Sixten kompades av det lokala dansbandet Yester. B-sidan är inspelad på pub Bastun i Mariehamn några hundra meter från Vikingfärjornas kajplats. Kompbandet var Husmus, ett gäng unga jazzmusiker.

Det är bekräftat att Lars Demians album från 2002 hämtat sin titel, Sjung hej allihopa, från Sixten Jansson. Däremot är det inte bekant om Robyns album från samma år, Don’t stop the music, hämtat inspiration från samma håll. Någon som vet?

Sixten Jansson är i skrivande stund 60 fyllda och bosatt i Mariehamn på Åland, där han är känd under namnet ”Pop-Sixten”.

En av våra stammisar, ”Micke Blodet”, letade för några år sedan efter Sixten Jansson på Åland, innan sanningen om Sagan Sixten uppdagades, och fick napp på två personer. Här är ett klipp från vår korrespondens i april 2000:

Apropå Sixten så har jag fått tag i rätt telefonnummer nu i alla fall, men han har ännu inte svarat. Jag ringde till den andre Sixten och han kände väl till Pop-Sixten, det var ofta folk som ringde fel…!! Han ska tydligen vara någon sorts konstnär av det mer spektakulära slaget…!! Spännande fortsättning följer…

Fancluben Sixtens vänner

I januari 2004 fick vi ett roligt brev från Doriz Zsiga, som berättade om att hon och flera vänner sedan länge haft en Sixten Jansson-fanclub och att vi verkat utan att veta om varandras existens. Läs och begrunda:

Jag fick reda på er webbadress av en bekant idag eftersom hon kände till att jag är en stor Sixten-fan. Jag blev så upprymd att läsa om allt ni hade att jag fick hjärtklappning av lycka. Jag skrev ett mail till Patrik Dahlbom som skrivit artikeln. Ni ska få en kopia. Vi trodde vi var ensamma om denna Sixtendyrkan. Det där om att Robyn använt samma skivtitel har jag närmast tagit som en skymf. Kan inte det kallas som upphovrättsstöld eller nå’t? Det där om Lars Demian kände jag inte till – kul. Ni får gärna vidarebefordra min mailadress till Micke Blodet. Det skulle vara kul att veta mer om hans intresse av Sixten.

Här alltså en kopia av mitt brev:

Hej!
En god vän till mig hade hittat artikeln om Sixten Jansson på nätet och vidarebefordrat adressen till mig.
Jag tillträdde som klubbmästare på Smålands Nation i Uppsala våren 1981. Då jag gick igenom mitt postfack som nytillträdd låg där två promotioncopy-skivor. Den ena var just Sixten Janssons Don’t stop the music med B-sidan Sjung hej allihopa. Mycket snart startade mina vänner en förening som kallade sig ”Sixtens Vänner”. Alla som var medlemmar var tvungna att vara ”en sann Sixten-vän i hjärtat”. Alla medlemmar var även styrelseledamöter; ordföranden, historiograf, fotograf m.m. (jag minns inte alla underbara titlar vi hade). Vi träffades då och då under samkväm då endast Sixtens skiva spelades. På Sixtendagen träffades vi i högtidsklädsel i Hagaparken med en bärbar bandspelare så att Sixtens ljuva toner kunde ljuda över gamla kända musikmarker (Bellman exempelvis), Sixtens namnsdag inföll på den tiden den 6 augusti. Numera har man ju helt oförskämt flyttat på den utan att fråga oss.
Vi försökte beställa fler skivor via Åhléns skivavdelning i Stockholm som var rätt välsorterad på den tiden. När jag var där och frågade efter den fanns säljaren från EMI där. Han visste på en gång vem det var jag frågade efter. Vi hade ju önskat 10 exemplar. Men nej, den gick inte att sälja varför man dragit in den, fick jag till svar. Men nyfiken som jag var (då visste vi ju ingenting om honom) frågade jag vad han visste. Då fick jag reda på att han vunnit en amatörtävling och att första priset var en grammofoninspelning. Att han bodde på Svinö, Åland. Glad i hågen gick jag hem med dessa nyheter till de övriga medlemmarna. Vår ordförande skrev ett brev till honom från oss i Sixtens Vänner och vi fick svar!! Det brevet lästes högtidligen upp på nästa sammankomst och kopierades och numrerades till alla medlemmar. Detta har jag inramat.
Åren har gått och vi alla har skaffat familjer och det var länge sedan vi hade någon sammankomst. Jag arbetar sedan 14 år som danspedagog i Södertälje kommun. Då besparingar med varsel för flera av oss i personalen var i antågande, tyckte jag mina kollegor (musiklärare i huvudsak) behövde något uppiggande på en personalkonferens helt nyligen. Jag tog med mig och spelade Don’t stop the music för dem. Det var inte så många som förstod min entusiasm, men de kanske behöver lite tid…
Jag blev helt exalterad av din artikel och skall vidarebefordra adressen till medlemmarna i Sixtens Vänner.
Jag ville att du skulle känna till denna fanclub som funnits sedan länge.
Vänliga hälsningar, Doriz Zsiga

Uppmaningen är; Don’t stop the music!!!

Sixten Johannes Jansson är född den 11 september 1946.

Kommentarer

Eva-Jo Hancock, 3 mars 2006
Jag såg Pop-Sixten på Poetry Slam! Tyckte att han var så stilig där på scenen. Det hela gick av stapeln den 3 februari på restaurant Indigo i Mariehamn. Applådåskor kantade Pop-Sixtens framträdanden. Ämnena i hans dikter rörde sig mycket kring det täcka könet. Materialet framfördes med en helt egen stil som sent ska glömmas. Stark misstanke finns att juryn var mutad, ety vinnarpokalen gick till en liten snärta som läste alldeles alldagliga dikter utan sceniska utfall.

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fem =