Kategorier
Artister

Johan Lindell

Dramaten-skådisen som på 1980-talet förenade Simple Minds med Curt Jalmo. Ungefär.

3D-glasögon från teveprogrammet TV-piraternaJohan Lindell är skådespelare, sedan 1982 knuten till Dramaten. Han är utbildad vid Statens Scenskola 1970,73 och har också arbetat på Norrbottensteatern, Riksteatern och Stockholms Stadsteater. Programledare, tillsammans med Anne-Lie Rydé och Ted Åström, i barnprogrammet TV-piraterna julen 1983 (minnesgoda tittare nämner gärna 3D-glasögonen).

Under 1980-talet hade Lindell en "arty" period som rockartist i eget namn. Han gav ut några skivor på etiketten Slick (med band som Mögel och Ståålfågel i stallet). Han fick uppskattande recensioner, men sålde nog minimalt.

Av Magnus Nilsson

Kommentarer

Vi fick ett e-brev från Magnus Lövgren i Lund:

Hej!
Läste om er sajt i Aftonbladet (var annars?) och jag håller med om att det finns många artister som är oförtjänt bortglömda. Att få till texter som får tag i något i tiden är en underskattad konst, och man kan hamna fel helt enkelt för att skivan kommer fel år. Vem hade lagt märke till "En stor stark" om Kjell Höglund släppt den idag? Nuförtiden säger man ju vilket slags öl man vill ha, men då – runt 1990 – fångade den upp något.
En kille som kanske borde finnas med på er lista är Johan Lindell, en dandy med känsla i det stockholmska 80-talet som senare blev skådespelare – han har bland annat spelat i Stig Larssons VD. Han gav ut ett par album med sin grupp Passagerarna, det andra (tror jag) heter "Fågelvägen" och den öppnar med en mycket allvarlig sång om ett möte med det okända. Jag har glömt vad den hette, men texten (sjungen med stort patos) är ett sådant regn av symboler för död och undergång att det sitter fast i minnet efter mer än tio år:

Genom snön och dimman
in i berget Kodaxchar
där fyra tusen mänskor låg
begravda på en rad.
De ligger där som varning.
Vi tänker där vi står:
"Hit men inte längre!"
Men så börjar vi att gå.
(PUKSLAG)

Under oceanen
och ännu längre ner,
där glittrar sånt som
ingen människa får se.
I gångar som är grävda
av nån för länge sen,
där dör vi tillsammans
med dom andra, om igen
(PUKSLAG)

Det fanns dom som kom fram,
och det fanns dom som kom hem,
men resten hittade aldrig
tillbaka hem igen…

Litet för mycket död i den låten. eller hur?
Hälsningar / Magnus, Lund

Sunkits egen medarbetare Jerry Prütz minns Johan Lindell med en nostalgisk glimt:

Johan Lindell var med på Julovsmorgon med Anne-Lie Rydé 1982, nångång. TV-Piraterna hette programet. Jag har alla hans plattor och tycker de är rätt bra. Såg honom live på Regina Palace i Linköping på 1980-talet. Han hade ju nästan hela Roxette i kompandet; Pelle Alsing, Clearence Övferman och Tommy Cassemar. Han gjorde en svensk version av Captain Beefhearts "Gimme dat harp boy". Heter "Pålkran" i översättning.

Av Magnus Nilsson

Magnus "Ny-Magnum" Nilsson är en av grundarna till Sunkit. Han är verksam som digital strateg i Stockholm.

2 svar på ”Johan Lindell”

Johan Lindell gjorde 9 st album mellan 1981 och 1997. 1985 försökte han med ett engelskspråkigt album som i stora delar är det samma som det svenskspråkiga Goda grannar från samma år. Han har lagt ut 8 av sina album plus ett outgivet som mp3 på nätet för nerladdning för privat bruk – en sann musikspridare då det är svårt att få tag på hans skivor. Addressen är http://gimmikk.se/johan/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × fem =